Traian Băsescu, mai mult premier decât preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Războiul pornit de preşedinte împotriva medicului Raed Arafat, soldat cu demisia subsecretarului de stat, a fost aspru criticat de analiştii politici chestionaţi de „Adevărul", care l-au văzut pe Traian Băsescu fie în categoria „Chavez, Putin", fie „mai mult premier decât preşedinte".

Ieşirea televizată a preşedintelui Traian Băsescu a fost taxată drept „un gest impardonabil de imixtiune a politicului într-o problemă tehnică", „un eşec lamentabil din punct de vedere al comunicării prezidenţiale" de analistul politic Cristian Pârvulescu, în opinia căruia medicul Raed Arafat a ieşit învingător din disputa cu şeful statului, strângând şi mai multă simpatie.

„Atacul lui Traian Băsescu, sub limbajul unui om obişnuit, reprezintă, de fapt, o imixtiune nepermisă a politicului într-o chestiune tehnică. Este impardonabilă intervenţia unui şef de stat într-o astfel de chestiune, în condiţiile în care un preşedinte trebuie să se situeze deasupra conflictelor, să fie mediator, nu să genereze demisia unui profesionist dintr-o structură guvernamentală mai veche, care doar a exprimat o poziţie sinceră", a criticat Cristian Pârvulescu.

Potrivit analistului politic, Băsescu este „un comandant de navă, fără nicio legătură cu domeniul Sănătăţii", care ar fi trebuit să aprecieze profesionalismul medicului Raed Arafat, nu să-l atace prin două intervenţii televizate succesiv, dovedind „un derapaj de vocabular nepermis unui şef de stat". 

Alături de Chavez şi Putin

Preşedintele a dovedit încă o dată, prin intervenţiile sale televizate de luni-seară, că „îşi depăşeşte cu mult atribuţiile de şef al statului", „simţindu-se mai mult premier" în opinia analistului Andrei Ţăranu.

„A intervenit la televizor pentru că simţea nevoia să susţină legea, aşa cum a mai făcut-o de atâtea ori, chiar dacă premierul ar fi trebuit să vorbească la acest capitol. De obicei, în aceste cazuri, Traian Băsescu îşi găseşte câte un duşman fizic, pe care încearcă din răsputeri să-l demoleze. De data acesta a fost Arafat, altădată - Cristian Pârvulescu, spre exemplu. Încearcă diverse forme de iritare împotriva acestor duşmani. Aşa este preşedintele, care ar trebui, de fapt, să medieze conflictele", a arătat politologul.

Durata îndelungată a intervenţiilor televizate l-ar putea plasa pe Băsescu, în opinia lui Ţăranu, în categoria preşedinţilor gen Hugo Chavez sau Vladimir Putin. „Chavez stă patru ore la televizor o dată pe lună, iar Putin are intervenţii programate strategic. Ei sunt nişte populişti, dar nici Băsescu nu este prea departe de ei", a mai comentat Andrei Ţăranu.

Răfuiala în direct

Arafat şi-a dat ieri demisia după ce, luni seară, preşedintele Traian Băsescu l-a acuzat, într-o emisiune la care a intervenit telefonic, că minte şi că cea mai corectă abordare este să-i prezinte ministrului Sănătăţii observaţiile sale, şi nu să creeze „o psihoză publică", cum că Guvernul ar vrea să distrugă sistemul de ambulanţă, să-l dea „la nişte golani privaţi".

Chestionat în legătură cu posibilitatea ca Arafat să-şi dea demisia, Băsescu a spus luni seară că este problema subsecretarului de stat cum îşi armonizează părerea cu cea a ministrului, în caz contrar, urmând să plece ori el, ori şeful de la Sănătate. „Dumneavoastră cine credeţi că pleacă?! Ghici ghicitoarea mea!!!", a dat-o pe glumă şeful statului.

Un conflict cu state vechi

Mesajul transmis luni seară de preşedinte lui Raed Arafat nu este o premieră, Traian Băsescu criticându-l şi la finalul anului trecut pe creatorul SMURD, „cel mai mare duşman al sistemului privat de sănătate". „Am avut o discuţie cu Raed Arafat, cel care a creat sistemul SMURD. Dacă este un duşman mai mare al apariţiei încă unui sistem privat de sănătate, el se numeşte Raed Arafat", a declarat şeful statului la TVR, la finalul lunii decembrie 2011. La acea vreme, Arafat nu a vrut să comenteze declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite