Tragediile din spitalele României

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am ascultat în ultimele zile noian de mărturii cutremurătoare despre ceea ce se întâmplă în spitalele din oraşele şi judeţele ţării. Acolo unde infecţia cu COVID-19 a făcut deja ravagii. Uneori mărturiile au fost însoţite de imagini filmate, alteori de fotografii făcute pe ascuns, cu ajutorul telefonului mobil.

Mărturiile unor cadre medicale, doctori sau asistente, confesiunile unor pacienţi care şi unii, şi alţii se confruntă cu o situaţie excepţională sunt câteodată difuzate de felurite posturi de radio sau televiziune ascunzându-se identitatea celor care vorbesc sau distorsionându-li-se vocile. De parcă ar vorbi lucrători ai serviciilor secrete, agenţi sau martori sub acoperire. Mărturisitorii cer să se ia toate aceste precauţii de teama unor eventuale represiuni. Ce e de ascuns? Sau, mai exact, ce ni se ascunde? Ce tragedii se petrec în spitale şi se vrea ca ele să rămână neştiute?

Doctorii şi asistentele se tem că ar putea fi persecutaţi de managerii numiţi politic care vor ca totul să pară bine şi frumos şi să-şi ascundă astfel incompetenţa şi neomenia, dar şi de baronii locali care au ajuns să taie şi să se spânzure până şi în spitale. Cazul cel mai flagrant este acela al numitului Flutur Gheorghe, politruc de-o viaţă, nemernic de când îl ştiu, încă preşedintele Consiliului Judeţean Suceava. Care e şi acum, în cel mai iresponsabil şi sfidător chip, apărat de conducerea PNL. Pacienţilor le e frică că, dacă vor supravieţui infecţiei cu noul coronavirus, atunci când vor mai avea nevoie de servicii medicale, acestea le vor fi refuzate fiindcă au dezvăluit ceea ce era şi este de domeniul evidenţei.

În acest timp, premierul Ludovic Orban se scuză, o face însă doar cu o jumătate de gură, că nu le poate da medicilor, personalului mediu sanitar tot ceea ce au nevoie. Alteori, devine din cale de afară epic, emite fraze lungi, proustiene, cărora pe parcurs le pierde orice urmă de idee. Are totuşi bunul simţ de a fi rezervat în privinţa măsurilor coercitive ce ar urma să fie luate împotriva acelor doctori care au demisionat. Măsuri pe care le cer cu glasuri încărcate de mânie proletară d-alde Cristian Tudor Popescu, care în zilele acestea pozează în Saint-Just, sau eşuatul politic Moise Guran.

Şi cum am spus, nu îl aud pe dl. Orban scoţând o vorbă în cazul mişeliei criminale ce s-a comis, sub auspiciile PNL, la Spitalul judeţean Suceava. A cărui reabilitare a fost confiscată politic de partidul pe care îl conduce. Totul s-a dovedit o cacealma, o crimă cu autori cunoscuţi. În primul rând, fostul manager Vasile Rîmbu, pudelul aceluiaşi Flutur. Tot ceea ce s-a petrecut la Suceava l-a pus în cea mai proastă lumină pe preşedintele Klaus Iohannis care s-a aflat în situaţia penibilă mai întâi de a decora cu mare tam-tam „eroica” instituţie spitalicească şi apoi de a-i retrage pe şoptite decoraţia. În paranteză fie spus, nu pot să nu mă întreb încă o dată ce consilieri are preşedintele şi ce au făcut serviciile secrete despre care ni s-a tot spus că ar fi controlate, perfect supuse d-lui Iohannis. De ce nu l-au avertizat pe preşedinte, înainte ca acesta să semneze Decretul de conferire a decoraţiei, că la acel spital, devenit acum simbol al morţii, afară e vopsit gardul şi înăuntru leopardul?

Pentru infectarea în masă, pentru tot ce s-a întâmplat cineva trebuie să plătească. Mai mult ca sigur PNL va plăti electoral fiindcă cu prea multă neruşinare a vrut să se urce pe un nemeritat piedestal. Nu, sucevenii nu trebuie să uite, de pildă, cum mai răcnea, cum se mai bătea cu pumnul în piept Rareş Bogdan, Caţavencul PNL. Nici dacă de acum încolo conducerea PNL, dl. Orban, d-na Turcan, dl. Bogdan, ar lucra în calitate de brancardieri la Spitalul Judeţean Suceava nu trebuie să li se treacă cu vederea acestor politruci nimicnicia şi cinismul nu doar ridicol, ci şi criminal.

Lucruri dramatice se petrec şi în alte zone din ţară. La Arad, la Timişoara, la Spitalul Gerota din Bucureşti, la Universitar. Vinovaţi pentru ele nu sunt medicii, puşi acum iresponsabil la zid fiindcă ar avea salarii mari, ar lua şpagă ori pentru că „dezertează’’. Spun asta, cu toate că ştiu foarte bine că mulţi dintre ei nu sunt perfecţi. Vinovaţi sunt toţi cei care au guvernat această ţară de 30 de ani încoace.

Să ne gândim doar la ultimii 15. Şi să nu-i uităm pe pesediştii care ne-au tras în piept cu cele 8 spitale regionale (nu au făcut nici unul), pe numitul Băsescu Traian şi regimul lui (erau pe acolo şi Flutur, şi serafic-ofilita Raluca Turcan, şi alţii de aceeaşi teapă care acum pozează în eroi şi salvatori) care au privit cu indiferenţă hăhăindă plecarea medicilor din ţară, pe Orban şi Iohannis care nu au luat în serios, aşa cum ar fi trebuit, avertismentele că vine urgia, pe Ponta şi pe Bănicioiu care uită cum au minţit când a intervenit tragedia de la #colectiv.

P.S. Acest text nu se adresează hiper-activilor vânătorul/d.c., lucifer, herr, victor nagy, ioan stănilă. 

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevarul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite