Totul e politică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În celebra piesă „Lecţia” a lui Eugène Ionesco este strecurată o scurtă, aparent insignifiantă replică. “C’est politique”. E politic. De fapt, e vorba despre o replică-cheie. Cu ea marele dramaturg defineşte însăşi esenţa contemporaneităţii.

În zilele noastre, fie că suntem în stare de urgenţă, fie în stare de alertă, toate sunt politică. De la purtatul obligatoriu al măştii, pentru care stafidita avocată a Poporului (a mea, în orice caz, oportunista cu pricina nu e!) pretinde că ar primi noian de sesizări, plângeri şi reclamaţii din partea populaţiei obidite şi ofensate (nu ştiu dacă nu cumva respectiva populaţie nu se rezumă la dl. Călin Popescu-Tăriceanu şi la ce a mai rămas din ALDE), la faptul, sesizat de Ion Cristoiu, că PNL nu prea se afişează cu dl. Nicuşor Dan, despre care ne spusese acum vreo trei lunu că ar fi candidatul său bătut în cuie pentru obţinerea şefiei Primăriei Capitalei. De la mascarada cu termoscanarea, ai cărei protagonişti au fost dl. Doru şi d-na Sorina, mai mult ca sigur odinioară “Tineri în Festivalul Naţional Cântarea României), la afacerea Sparanghelul, la muncitorii români din Germania soluţionată de d-na ministru Violeta Alexandru, la protecţia specială de care se bucură iresponsabilul sucevean Gheorghe Flutur, la redeschiderea Teatrelor. A căror apologet şi avocat a ajuns să fie dl. Marius Tucă. Un incult sadea, un (a)mestecător de vorbe care a făcut în România post-decembristă o miraculoasă carieră în media, dar care nu ştie nici măcar titlul corect al piesei Tache, Ianke şi Cadîr ( pe care îl pronunţă Ianke, Tanke şi Cadîr), însă, cu toate acestea, i se aduc omagii diurne sau nocturne de importanţi oameni de teatru români.

În acest context, nu putea să nu fie abordată eterna problemă a pensiilor speciale. Pe care toate partidele mimează că ar vrea să o vadă, în fine, rezolvată, dar care sunt gata să pariez că va rămâne tot nereglată şi înaintea alegerilor din anul 2028, ca şi înaintea celor din 2032. Că vorba aceea, cu o pensie specială, deşi nu din zei coborâtor, orice parlamentar visează să se căpătuiască.

Se vorbeşte iar zilele acestea despre impozitarea drastică a acestora, o impozitare de care ar urma să scape apeviştii (ca nu cumva să se pună de o rebeliune militară) şi poliţiştii (ca să nu se supere etern supăratul sindicalist Dumitru Coarnă). Se spune chiar că ar trebuie ori că s-ar putea să se ajungă la un cuantum de impozitare de 90-95%. De ce nu chiar de 120%, ca să fie şi mai mare bătaia de joc la adresa naivităţii ori a bunei credinţe a electoratului?

Dacă PNL, partid aflat la guvernare, vrea sa îi excepteze, cum spuneam, de la preconizata impozitare pe militari fiindcă ştie că revolta acestora i-ar fi fatală, PSD doboară record după record la capitolul ipocrizie şi lansare de petarde. Tocmai el care, profitând de majoritatea de care dispune în Parlamentul României, a lungit ori de câte ori a avut ocazia lista „specialilor”. Fiindcă senatorul Şerban Nicolae veghează încă din vremea în care era pupilul nemuritorul criminal Ion Iliescu.

Numai că nu dl. Marcel Ciolacu este cel care conduce la capitolul soluţii irealizabile. Mai pe româneşte spus la scoaterea pe gură de minciuni care mai de care maigogonate. Ci juristul plagiator Victor Viorel Ponta, şeful unei grămezi tot mai indistincte politic numite Partidul Pro România. Ce i-a trecut prin tărtăcuţă personajului cu pricina? Spre a fi evitat reproşul de neconstituţionaliate pe care mai mult ca sigur că îl va formula CCR, să se adopte cea mai drastică măsură. Să se impoziteze toate pensiile. Şi ale nespecialilor din popor. Şi uite aşa afacerea e deja moartă. Căci numai la gândul că celor ce au muncit cinstit o viaţă întreagă şi care au o biată pensie calculată pe principiul contributivităţii li s-ar putea dijmui puţinii bani ce le intră lunar pe card, e mai mult ca sigur că organizaţiile de pensionari vor sări ca arse. Pe bună dreptate. Problema va fi întoarsă pe toate feţele pe la România tv, postul amicului domnului Ponta, fugarul cu binecuvântare Sebastian Ghiţă, şi se va ajunge la concluzia că s-a rezolvat. Adică nu se poate!

P.S. Acest text nu se adresează hiper-activilor şi irespirabililor vânătorul/d.c., lucifer, ioan stănilă, herr, victor nagy, zâna-măseluţă. 

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevarul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite