Tot ce trebuie să ştii despre şedinţa PSD în care se joacă libertatea lui Dragnea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Liderii PSD vin azi la Bucureşti ca să voteze dacă Liviu Dragnea mai rămâne preşedintele partidului sau nu. Va fi un meci între doi îmblânzitori de baroni.

Pe de o parte e Dragnea, cel care a ajuns în fruntea partidului împărţind banii de la Ministerul Dezvoltării. De cealaltă parte a mesei va fi Paul Stănescu, care, din postura de ministru al Dezvoltării, joacă fix rolul lui Dragnea de dinainte să ajungă şef al PSD. Cei doi sunt pregătiţi să se şantajeze reciproc.

1. Tabăra Stănescu-Firea va încerca să-l forţeze pe Dragnea să demisioneze, astfel încât să nu se ajungă la vot, pentru că Dragnea are majoritate, fie ea şi la limită. Stănescu şi Firea vor ameninţa în CEx că, dacă Dragnea nu renunţă, parlamentarii pe care ei îi controlează (între 50 şi 80) nu vor mai susţine proiectele PSD, prin urmare majoritatea se va sparge, guvernul va pica, deci adio putere şi bani.

2. Dragnea are acelaşi mesaj (şantaj), numai că invers: „Mă daţi jos, partidul se scindează, alianţa cu ALDE se rupe, deci pierdeţi guvernarea“, le va spune Dragnea colegilor. Prin urmare, adio ministere şi alte funcţii. Şi în acest punct va lua cuvântul Viorica Dăncilă.

3. Dacă Dăncilă îşi va pune demisia pe masă, Dragnea e salvat, căci niciun membru PSD nu concepe să iasă de la guvernare. Mai bine cu Dragnea, oricât de hulit ar fi, decât deconectaţi de la rezervorul cu bani bugetari. Demisia Vioricăi Dăncilă ne-ar întoarce în 2015, când Ponta a renunţat la putere şi a trimis PSD în opoziţie. Dragnea va şti să exploateze temerile baronilor.

4. Dacă Dăncilă refuză să demisioneze, Dragnea e mort politic. Partidul va înţelege că guvernarea poate continua chiar şi fără Dragnea. Ba, chiar mulţi dintre liderii locali îşi vor freca mâinile de bucurie, căci vor avea şansa să-şi pună oamenii de încredere în ministere, după ce lotul Teleorman va fi concediat.

5. Ironică situaţia în care a ajuns Viorica Dăncilă. Pusă de Dragnea să fie docilă, umilită constant de Vâlcov şi de alţi apropiaţi ai liderului PSD, Dăncila s-a trezit în situaţia de a decide soarta liderului PSD.

6. Dacă tabăra Stănescu-Firea pierde, războiul se mută în parlament. Revoluţionarii vor încerca să-l dea jos pe Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

7. Dacă tabăra Stănescu-Firea câştigă, Dragnea e cu un pas în puşcărie. E greu de crezut că guvernul va mai da OUG pe amnistie şi graţiere în condiţiile în care pică pe zi ce trece în sondaje.

8. În această înfruntare dintre răul cel mai mare (Dragnea) şi un potenţial rău şi mai mare (Firea), am plăcerea să nu ţin cu nimeni.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite