Toro Tibor: PPMT va milita pentru ca în Constituţie să fie trecută limba maghiară ca limbă oficială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, a declarat sâmbătă că formaţiunea pe care o conduce va milita pentru ca limba maghiară să fie trecută în Constituţie ca limbă oficială.

Toro T. Tibor a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, la finalul Adunării Generale a Delegaţilor PPMT, că este “absolut firesc” ca limba maghiară să fie limbă oficială în regiunile în care maghiarii trăiesc într-un număr însemnat.

“Un punct important al instituţiei autonomiei ţine de drepturile lingvistice şi dintre acestea mi se pare absolut firesc ca limba maghiară în acele regiuni în care maghiarii trăiesc într-un număr însemnat, să fie limbă oficială. Acest drept trebuie trecut şi în Constituţie iar noi vom milita pentru acest lucru”, a spus Toro.

Adunarea Generală a Delegaţilor PPMT a adoptat sâmbătă şi o listă de propuneri ale formaţiunii privind modificarea Constituţiei, printre care se numără şi “alegerea preşedintelui României de către Parlament”, scopul fiind “consolidarea republicii parlamentare ca formă de guvernământ.”

“Şi atribuţiile preşedintelui României trebuie modificate. Art. 87 cu privire la participarea la şedinţele Guvernului trebuie eliminat, art. 89 privind dizolvarea Parlamentului trebuie modificat, iar art. 90 legat de referendumul naţional trebuie modificat sau eliminat. Tragerea la răspundere a preşedintelui, art. 95 şi 96, trebuie limitată la o procedură care este în mod exclusiv de natură juridică. În ceea ce priveşte suspendarea şi demiterea din funcţie a preşedintelui, competenţa de a judeca această cauză îi va reveni unui corp de judecători numit dintre membrii Curţii Constituţionale şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se mai arată în documentul citat.

Toro T. Tibor a fost reales sâmbătă, la Adunarea Generală a Delegaţilor PPMT în funcţia de preşedinte al PPMT, cu 374 de voturi “pentru” şi 10 “împotrivă”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite