Topul soţiilor din Guvernul Ponta: cu se ocupă şi cât câştigă jumătăţile miniştrilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daciana Sârbu, în topul celor mai bogate soţii  FOTO Facebook
Daciana Sârbu, în topul celor mai bogate soţii  FOTO Facebook

ÎNDELETNICIRI Soţia premierului Victor Ponta, Daciana Sârbu, obţine zeci de mii de euro din activitatea de eurodeputată, în vreme ce consoarta premierului interimar, Gabriel Oprea, câştigă aceeaşi sumă, deşi este casnică. De cealaltă parte, soţia ministrului Culturii, Ana Maria Vulpescu, are un salariu lunar de numai 2000 de lei.

Printre consorţii miniştrilor din Guvernul Ponta regăsim oameni cu profesii diverse şi venituri la fel de variate, de la politicieni şi afacerişti la pensionari şi femei casnice. Un exemplu de politician este soţia premierului Victor Ponta, Daciana Sârbu, căreia activitatea de eurodeputată îi aduce peste 70.000 de euro pe an. De cealaltă parte, consoarta premierului interimar Gabriel Oprea, deşi casnică, reuşeşte să întreţină familia cu aceeaşi sumă, obţinută din închirierea celor şapte imobile pe care le deţine.

Daciana Sârbu, în topul soţiilor cu dare de mână

Eurodeputata Daciana Sârbu, câştigă 74.408 euro în fiecare an, din activitatea sa în PE, dar se ocupă şi de afaceri. Firma acesteia, D&C Sweets S.R.L., se ocupă de comercializarea pâinii şi s-a numărat printre operatorii economici care au avut de câştigat de pe urma scăderii TVA la pâine. Consistente sunt şi veniturile soţiei premierului interimar, Gabriel Oprea. Sanda Oprea deţine, în coproprietate cu liderul UNPR, şapte imobile din închirierea cărora cei doi câştigă peste 290.000 de lei pe an. Un venit deloc neglijabil are şi soţia ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc. Rodica Cazanciuc, care este şi verişoara premierului Victor Ponta, a încasat anul trecut peste 11.000 de lei pe lună de la Autoritatea Aeronautică Civilă din România, unde este director.

La rândul său, soţia ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a câştigat anul trecut peste 6.500 de lei pe lună de la Universitatea „Titu Maiorescu“ şi din colaborarea cu firmele „S.C. Proximity S.R.L.“, specializată în publicitate, respectiv S.C. Exact Cercetare şi Consultanţă S.A., care se ocupă de cercetare. De asemenea, Laura Cîmpeanu, soţia ministrului Educaţiei, a câştigat cei mai mulţi bani de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară: 192.000 de lei. Aproape aceeaşi sumă a bifat-o şi soţia ministrului Apărării, Mircea Duşa, care a obţinut anul trecut, ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Topliţa, suma de 140.000 de lei. Ana Duşa  a fost numită procuror financiar pe lângă Camera de Conturi Judeţeană Harghita, în 2002, de către fostul preşedinte Ion Iliescu.

Ministrul Economiei, Andrei Gerea, a beneficiat anul trecut nu doar de salariul soţiei sale, Ayten, ci şi de o moştenire pe care aceasta a primit-o. Deşi presa a scris în 2013 că Ayten Gerea urma să divorţeze de ministru, cei doi au rămas împreună, iar profitul a fost pe măsură. Ayten Gerea a contribuit la bugetul familiei cu 86.000 de lei obţinuţi din consultanţă, respectiv de la S.C. Valahia Investments S.R.L. Conturile deschise de cei doi în 2014 arată că moştenirea primită de soţia ministrului Economiei s-a ridicat la suma de 27.173 de lei.

La rândul său, soţia ministrului delegat pentru Diaspora, Angel Tîlvăr, a câştigat aproape 70.000 de lei.  Anca Tîlvăr a obţinut cei mai mulţi bani, peste 60.000 de lei, din activitatea sa de inspector la Consiliul Concurenţei, iar alţi 7.000 de lei i-a câştigat ca profesoară la Colegiul „Gheorghe Asachi“ din Focşani. La rândul său, soţia ministrului Economiei, Corina Tudose este  asistent manager la EN Electric Proiect Office SRL Bucureşti. Astfel,  Corina Tudose a câştigat 5.000 de lei pe lună ca secretară. Anul acesta, firma la care aceasta este angajată a câştigat un contract de opt milioane de euro, acordat de Compania Naţională de Investiţii din Ministerul Dezvoltării, pe atunci condus de Liviu Dragnea.

Nicoleta Nicolicea, soţia ministrului Eugen Nicolicea, a fost angajată anul trecut la Cancelaria premierului Victor Ponta. În 2014, ea a obţinut 25.346 de lei din activitatea de consilier, dar şi 8835 de lei de la S.C. „Sursa Zilei Media“, care deţine site-ul sursazilei.ro.

De asemenea, consoarta ministrului pentru Fonduri Europene, Sorina Nica, a câştigat anul trecut aproape 44.000 de lei din activitatea sa la Unitatea Militară 472, din cadrul SRI.

Cele mai sărace soţii de miniştri

Deşi  ministrul demisionar al Transporturilor, Ioan Rus, a strâns o avere consistentă, veniturile soţiei sale nu au contribuit prea mult la sporirea avuţiei familiei. Carmelita Rus, medic, câştigă  2.000 de lei pe lună. Un venit similar a obţinut şi soţia ministrului pentru Societatea Informaţională, Sorin Grindeanu. Mihaela Grindeanu, farmacistă,  a compensat cu un teren de două hectare, primit moştenire şi cu cei 36.000 de lei proveniţi din închirierea unui apartament. La rândul său, Adriana Pop, soţia ministrului pentru Dialog Social, a câştigat aproape 24.000 de lei anul trecut, ca profesoară.

Nici soţia ministrului Culturii, Ana Maria Vulpescu, jurnalistă la „Jurnalul Naţional“, nu a obţinut un profit consistent. În 2014, Ana Maria Vulpescu a declarat un salariu de 2000 de lei pe lună. În aceeaşi situaţie s-a aflat şi Elena Ramona Constantin, soţia ministrului Agriculturii. Aceasta a câştigat anul trecut 30.000 de lei de la  o florărie pe care o deţine în proporţie de 90%.

Întreţinuţi de soţii

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, pare a fi stâlpul familiei. Soţul ei, consilier la acelaşi minister, a câştigat anul trecut 2500 de lei pe lună.  Un venit scăzut a obţinut şi soţul ministrului Muncii, Rovana Plumb. Singurul venit al lui Dan Plumb a fost anul trecut pensia de aproximativ 1100 de lei pe lună.

Dacă ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, are o firmă de fitness, soţul acesteia, Gyongyossy Zsolt, pare să fi rămas în urma acesteia, la capitolul „venituri“. El este directorul F.C. Voluntari, de unde a încasat anul trecut 22.000 de lei, adică mai puţin de 1900 de lei pe lună. Fostul antrenor a obţinut câştiguri şi din două contracte de arendă care i-au adus, însă, doar  5.000 de lei în 2014.

Nereguli în declaraţia de avere a ministrului Dezvoltării

Soţul ministrului Dezvoltării, Sevil Shhaideh, a încasat anul trecut peste 46.000 de lei de la RAJDP Constanţa şi alţi 4.000 de lei de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, unde a fost consilier. Între declaraţia de avere publicat de Akram Shhaideh la finalul anului 2014 şi acelaşi document completat de soţia sa apar, însă, mai multe inadvertenţe. De exemplu, Akram Shhaideh a declarat, în mai 2014, trei apartamente în Siria. Proprietăţile din Damasc ale lui Akram Shhaideh nu apar nici în declaraţia de avere semnată de actualul ministru al Dezvoltării pe vremea când era secretar de stat sub conducerea lui Liviu Dragnea, în 2014, nici acum, în 2015.

Burlacii din Guvernul Ponta

Printre membrii Executivului condus de Victor Ponta se numără şi doi miniştri necăsătoriţi. Cei care nu şi-au găsit încă jumătatea sunt ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici şi ministrul de Externe Bogdan Aurescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite