Topul parlamentarilor care nici măcar nu s-au obosit să vorbească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu şi Liviu Dragnea nu-şi mai vorbesc, dar mai păstrează ceva în comun, indolenţa. FOTO Răzvan Chiriţă/ Mediafax
Crin Antonescu şi Liviu Dragnea nu-şi mai vorbesc, dar mai păstrează ceva în comun, indolenţa. FOTO Răzvan Chiriţă/ Mediafax

167 de senatori şi deputaţi din 548 nu au avut anul trecut nicio declaraţie politică susţinută în Parlament, iar 51 dintre aceştia nu au mers la tribuna Parlamentului nici măcar pentru o secundă. Crin Antonescu, Sebastian Ghiţă sau Mircea Geoană şi-au păstrat vorbele pentru ei, din lipsă de inspiraţie sau pur şi simplu din nepăsare.

Aproape 30% din cei 548 de parlamentari au evitat să apeleze la declaraţii politice sau luări de cuvânt în plen pentru a-şi exprima poziţiile personale sau ale propriilor partide pe diferite subiecte de natură legislativă. În mod normal, un ales din Parlament poate să susţină declaraţii politice pe o temă din aria sa de interes în zilele când are loc plenul, sau să vină la tribuna Parlamentului pentru a lua cuvântul când sunt dezbătute proiecte de lege.

Mai mult de o treime din deputaţii – 133, mai exact – din totalul de 383, nu au depus şi susţinut de la tribuna Camerei Deputaţilor, nici măcar o declaraţie politică. Pe de altă parte, 47 de deputaţi nu au
luat cuvântul în plen nici în momentele în care au avut loc dezbateri legislative, chiar dacă şi-au încasat lună de lună indemnizaţiile.  

Muţii PSD

35  de deputaţi ai grupului PSD din totalul de 180 nu au luat nici măcar o dată cuvântul în plen în 2015, în timp 72 de deputaţi nu au avut nicio declaraţie politică. Printre deputaţii grupului social-democrat cărora nu li s-a auzit gura la microfonul Camerei sunt nume sonore ca Sebastian Ghiţă, prietenul lui Victor Ponta, Cristian Rizea, candidat al PSD pentru Primăria Sectorului 5, Marius Manolache, finul lui Ponta, sau  Mădălin Voicu. Toţi patru nu au păstrat tăcerea doar în 2015, ci în toţi cei trei ani de mandat, singurele lor luări de cuvânt fiind la depunerea jurământului. Preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, cu toate că a avut numeroase luări de cuvânt de când a preluat conducerea partidului, nu a avut nicio declaraţie politică.

Şi în rândul grupului PNL, format din 116 deputaţi, 31 de aleşi nu au mers la microfonul Camerei inferioare să susţină declaraţii politice. Printre cei 31 de deputaţi sunt şi copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, dar şi vicepreşedintele grupului, Ludovic Orban. Totuşi, cei doi, în calitate de lideri de partid, au luat cuvântul în plen în momentul în care au dorit să precizeze direcţiile politice ale formaţiunii sau în momentele în care aveau loc voturi pentru ridicarea imunităţii vreunui deputat. De asemenea, din rândul liberalilor, şapte deputaţi nu au avut nici măcar o luare cuvânt. Alin Popovici, Eusebiu Pistru Popa, Theodor Paleologu, Vlad Nistor, Nicolae Alexandri, Lucian Militaru şi Florian Nicolae se află pe această listă, ultimul reuşind performanţa ca în trei ani să vorbească 34 de secunde, doar la depunerea jurământului.

Deputaţii din ALDE, formaţiune condusă de Călin Popescu-Tăriceanu şi Daniel Constantin, nu s-au înghesuit nici ei să facă declaraţii politice. 11 aleşi din 24 nu au bifat vreo declaraţie politică. Şi UDMR-iştii au deputaţii lor fără „glas“ . Zece reprezentanţi UDMR din 17 nu au avut vreo declaraţie politică. Pe de altă parte, Grupul Minorităţilor din Parlament, format din 17 deputaţi, a avut patru aleşi care au tăcut mâlc. 

Au vorbit numai ca să scape de cătuşe

În Camera Deputaţilor sunt şi 28 de membri neafiliaţi. Nouă din aceştia nu au avut vreo declaraţie politică, iar unul, Florin Popescu, nu a trecut pe la tribuna Parlamentului în 2015, ultima sa intervenţie fiind la 27 mai 2014 când a fost salvat de arest de colegii deputaţi. Un alt deputat neafiliat, Elena Udrea, a luat cuvântul de trei ori în plen, dar niciodată pentru a-şi exprima vreo poziţie politică, ci pentru a se apăra în momentul în care erau prezentate solicitările Parchetului General pentru începerea urmăririi penale, reţinerea sau arestare preventivă.  

Legea tăcerii, valabilă şi la Senat

34 de senatori din 165 nu au depus în 2015 nicio declaraţie politică, iar patru senatori nu au binevoit nici să ia cuvântul în cele două sesiuni parlamentare de anul trecut. Cel mai mare grup de la Senat, 81 de senatori, format din PSD şi UNPR, are şi cei mai mulţi parlamentari fără declaraţii politice în 2015.  Şerban Mihăilescu şi Alexandru Mazăre, fratele fostului primar al Consatnţei, fac parte nu doar dintre cei 13 senatori care nu au depus declaraţii politice, ci, mai mult, aceştia sunt singurii social-democraţi care nu au luat cuvântul în plen. Alte nume sonore de senatori care nu au bifat în 2015 capitolul declaraţii politice sunt Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, Mihnea Costoiu, tot fost ministru al Educaţiei, Florina Jipa – doamna care l-a miruit pe Dan Şova pentru  scăpa de închisoare, Ilie Năstase sau Dan Şova. Ultimul a vorbit anul trecut de două ori în plen, de fiecare dată fiind şedinţe în care s-a dat votul pe cererile Justiţiei în cazul său.

Şapte senatori liberali din 58 nu au susţinut declaraţii politice, în timp doi nu au mers nici la tribuna Camerei superioare să ia cuvântul în plen. Fostul preşedinte PNL Crin Antonescu, o prezenţă discretă de când s-a retras de la şefia liberalilor, este de departe cel mai inactiv senator al anului 2015. Acesta are zero declaraţii politice şi luări de cuvânt, o cifră asemănătoare fiind şi la capitolele întrebări şi interpelări. Vasile Blaga, copreşedinte al PNL, are, la rândul său, doar patru luări de cuvânt anul trecut şi nicio declaraţie. Un alt liberal inactiv în ceea ce priveşte luările de cuvânt sau declaraţiile politice este Cristian Rădulescu, în timp ce Ion Ariton are o singură luare de cuvânt, în februarie, atunci când s-a dat votul pentru începerea urmării penale în dosarul „Gala Bute“. Corneliu Dobriţoiu, fost ministru al Apărării, Mariana Câmpeanu, fost ministru al Muncii, şi Tudor Barbu sunt cei care completează lista grupului liberalilor fără declaraţii politice în anul recent încheiat.

Grupul Liberal Conservator de la Senat, din care face parte şi Călin Popescu-Tăriceanu, a avut aleşi cunoscuţi prin prezenţele lor în platourile de televiziune, dar nu şi prin declaraţiile politice, zero la număr în anul trecut. Tăriceanu, Daniel Barbu, Dumitru Pelican – lider de grup, dar şi indepenţii afiliaţi grupului, Dumitru-Dian Popescu şi Petru Ehegartner sunt cei cinci senatori fără declaraţii politice în această structură parlamentară.  

În cadrul grupului parlamentar al UDMR de la Senat, nesusţinerea declaraţiilor politice pare a fi un trend.  Klárik László-Attila a depus o singură interpelare şi o declaraţie politică, dar în 2013, în timp ce László Attila, Pataki Csaba şi Verestoy Attila nu au depus şi citit vreo declaraţie politică în cei trei ani de mandat. Mircea Geoană şi alţi trei senatori independenţi sunt cei care încheie lista celor fără declaraţii politice. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite