Topul parlamentarilor fără de lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea nu are nicio iniţiativă legislativă care să fi ajuns lege în acst mandat. FOTO Marian Iliescu
Elena Udrea nu are nicio iniţiativă legislativă care să fi ajuns lege în acst mandat. FOTO Marian Iliescu

15 deputaţi şi senatori nu au reuşit în cei trei ani de când a început acest mandat să ducă până la capăt o iniţiativă legislativă proprie pentru a fi adoptată şi promulgată. Pe de altă parte, doar 31 de parlamentari au bifat adoptarea uneia singure.

Cu toate că au trecut peste o mie de zile de la jurământ, în Legislativ pot fi întâlniţi deputaţi şi senatori care să nu aibă nicio lege adoptată din cele iniţiate de ei înşişi. La Camera Deputaţilor, nouă parlamentari nu au reuşit să treacă nicio singură lege. Printre cei nouă întâlnim politicienii mai puţini cunoscuţi, aşa cum sunt deputaţii indepenenţi Mihaela Stoica şi Bogdan Diaconu, liberalul Valentin Rusu, dar şi foşti miniştri ca Elena Udrea, Daniel Chiţoiu sau Theodor Paleologu. Udrea nu s-a preocupat de activitatea legislativă, fiind concentrată în acest mandat cu precădere pe discursurile prin care a urmărit să evite ridicarea imunităţii şi arestarea sa preventivă, în timp ce Chiţoiu a trecut, de asemenea, rar prin Parlament, fără a avea depuse iniţiative, întrebări sau declaraţii politice.

Pe lângă cei nouă cu zero legi promulgate, 24 dintre deputaţi pot, la rândul lor, să se „laude“ cu o singură lege trecută. Aleşi din toate partidele pot fi regăsiţi printre cei 24 de deputaţi cu o singură lege adoptată şi promulgată. Câteva nume: Alin Bucur de la social-democraţi, Vlad Nistor de la liberali, Gheorghe Taloş şi Georgică Dumitrică de la ALDE sau independenţii Florin Popescu şi Viorel Blăjuţ.   

Geoană şi Flutur, în topul ruşinii

La Senat, şase parlamentari, cu toate că şi-au pus semnăturile pe mai multe proiecte de lege sau au fost principalii iniţiatori, nu au reuşit să-şi convingă colegii să le fie aprobată legea.  Cei mai mulţi dintre senatorii fără lege adoptată vin din rândul liberalilor, formaţiunea aflată timp de un an şi jumătate în Opoziţie. Gheorghe Flutur, Viorel-Riceard Badea, Daniel Floarian şi Cristian Rădulescu sunt liberalii cu zero legi în acest mandat. Lista acestei categorii de parlamentari e completată de independentul Mircea Geoană şi de senatorul UNPR Ilie Năstase, parlamentar semnatar al unei legi , iniţial adoptate de Parlament, dar retrimisă pentru reexaminare de Klaus Iohannis. 

Şapte senatori au în „palmaresul“ lor din acest mandat o singură lege adoptată. Numele cele mai cunoscute ale acestei liste sunt preşedintele Senatului, Călin-Popescu Tăriceanu, şi foştii miniştri Dan Şova şi Varujan Vosganian. Pe lângă aceştia, cu o singură lege sunt şi liberalii Ion Ariton, Marinică Dincă, Gavrilă Ghilea şi independentul Alfred Mihai. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite