Topul finanţatorilor politici în 2014. Cât mai costă în România locul de europarlamentar şi cel de preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul PSD, Victor Ponta, şi europarlamentarul Daciana Sârbu, în campania pentru europarlamentare
Liderul PSD, Victor Ponta, şi europarlamentarul Daciana Sârbu, în campania pentru europarlamentare

Datele din registrele financiare ale partidelor arată că cele mai multe fonduri private au ajuns în 2014 la PSD, principala formaţiune aflată la guvernare, dar şi că partidele au pus anul trecut, pe locurile eligibile din lista pentru europarlamentare, o „taxă” care a atins şi 70.000 de euro.

Singurul candidat la alegerile prezidenţiale care apare în lista oficială a sponsorilor politici în 2014 este Klaus Iohannis, cu o donaţie care echivalează însă cu indemnizaţia lunară pe care actualul preşedinte o primeşte la Palatul Cotroceni – 9.500 de lei. Victor Ponta şi-a finanţat partidul, aşa cum arată registrele oficiale, doar prin intermediul soţiei, care a candidat, la rându-i, la europarlamentare, în acelaşi an, în timp ce Elena Udrea a avut ca interfaţă o firmă de transport de marfă în care este acţionară.

Departe de a oferi imaginea detaliată a finanţării campaniilor pentru europarlamentare şi prezidenţiale din 2014, partidele au făcut publice numele celor care le-au sponsorizat cu acte în anul precedent. Datele publicate în Monitorul Oficial arată că locurile care garantau intrarea în Parlamentul European au fost „taxate”, pentru acoperirea cheltuielilor electorale, şi cu 70.000 de euro, dar şi că partidele s-au bazat în continuare, pe lângă sumele vărsate în conturile lor de actualii europarlamentari, pe banii unor sponsori cu tradiţie, unii dintre ei titulari de contracte cu statul.

Cât a costat, în România, un loc de europarlamentar

Intrarea garantată în Parlamentul European a costat, dincolo de angajamentele de campanie ale fiecărui candidat, şi în acte. Remuneraţi în Parlamentul European cu o indemnizaţie lunară de 7000 de euro, foştii deputaţi care şi-au dorit un nou mandat în 2014 au ajuns să fie declaraţi de propriile partide şi cei mai importanţi finanţatori ai anului.

Cel mai mult a cotizat pentru locul întâi din listă eurodeputatul Cristian Preda care apare în raportul oficial al finanţării PMP ca donator al sumei de 292.214 lei, echivalentul a 70.000 de euro. Pentru poziţiile care le asigurau realegerea, liberalii au plătit, la rându-le, în jur de 50.000 de euro. În vârful topului sponsorilor PNL se află, astfel, Cristian Buşoi (cu 242.000 de lei), fost şef al Casei Naţionale de Sănătate, dar şi Adina Vălean (222.600 de lei), soţia fostului lider PNL, Crin Antonescu.

La PDL, cotizaţia impusă candidaţilor eligibili a fost mai mică, dar nu cu mult. Astfel, capul de listă Theodor Stolojan a finanţat partidul cu 159.950 de lei, echivalentul a 38.000 de euro, în timp ce Monica Macovei a plătit pentru acoperirea costurilor de campanie 113.812 lei, adică 27.000 de euro. Aflat pe locul al patrulea, cu garanţii semnificative de realegere, Marian Jean Marinescu a sponsorizat PDL cu 98.090 de lei (23.000 de euro).

Tot 27.000 de euro a fost şi „taxa” practicată de PSD. Promovată ulterior comisar european, Corina Creţu a plătit, în contul locului întâi pe lista PSD decisă în luna mai, 111.501 lei, adică 26.500 de euro. Cu sume aproximativ egale au venit la partid Daciana Sârbu (111.477 de lei), Viorica Dăncilă (114.402 lei), Claudiu Tănăsescu (111.562 de lei) ori Victor Boştinaru.

Companiile care le-au transferat bani partidelor

Candidaţii la prezidenţiale au evitat, în schimb, să îşi lege numele direct de finanţarea partidului care i-a dus spre Cotroceni în alegeri. În registrele ajunse la Monitorul Oficial apare Klaus Iohannis, ca sponsor al PNL, cu 9.500 de lei, cât a plătit oficial şi Eduard Hellvig, actualul director al SRI. Potrivit unor surse din interiorul partidului, Hellvig şi Buşoi au fost însă şi principalii responsabili, politic şi financiar, de campania online a candidatului liberal.

Numele lui Victor Ponta nu apare în mod direct lista sponsorilor PSD, iar cel al Elenei Udrea se află doar în spatele singurei companii declarate ca donator politic a mai mult de 10 salarii minime pe economie. Este vorba despre TIM RAIL CARGO SRL, o firmă de transport feroviar cu sediul în Timiş, în care Elena Udrea a investit în 2014 împreună Alexandru Bejenaru - cumnatul deputatului Alin Popoviciu -, Emanuela Drăghiea, Adriana Trică şi Lucian Eugen Petrescu. Între susţinătorii financiari principali ai PMP se numără, de asemenea, Edward Constantin Dicu, dezvoltator imobiliar în Bucureşti, şi Simion (Bebe) Dumitru, om de afaceri din Ilfov, acţionar majoritar la Prodservice Act, compania care furnizează servicii de apă, canal şi salubritate în comuna Snagov.

În politică au intrat însă şi bani din fotbal. Compania care apare cu o contribuţie de 400.000 de lei la bugetul PSD din 2014, Opria International SRL din Timişoara, îi aparţine lui Cristea Opria, care, înainte de a intra în impresariat, a făcut primii bani din comerţul cu blugi şi din jocul de poker.

Al doilea sponsor declarat al PSD este SHIPYARD ATG GIURGIU SRL, companie al cărei acţionar este Gheorghe Apostol, un fost coleg de Marină al lui Traian Băsescu. Pe lista celor care au făcut donaţii semnificative se află, de asemenea, VICTOR CONSTRUCT SRL, companie care a sponsorizat în trecut USL şi care a obţinut, atât în 2013 cât şi în 2014, mai multe contracte locale cu statul.

Jucători la mai multe capete

Ca şi în anii precedenţi cu deznodământ electoral incert, există şi firme care şi-au împărţit banii între PSD, PNL şi PDL. Un exemplu este Rombat SA, producător de baterii auto din Bistriţa şi furnizor al unor astfel de piese pentru unităţile militare din subordinea MApN care, deşi este un finanţator tradiţional al democrat-liberalilor a depus, în 2014, 28.000 de lei şi în conturile PSD.

PNL şi PDL au avut, la rându-le, sponsori comuni încă dinaintea discuţiilor despre fuziune. Este cazul operatorului portual SOCEP SA din Constanţa, al cărui acţionar majoritar este omul de afaceri Niculae Duşu, aflat anul trecut într-un conflict public cu primarul PSD Radu Mazăre. În 2011, Niculae Duşu apărea, împreună cu vărul său, Ioan, în primii 100 de oameni de afaceri din Top 300 Capital, cu o avere comună estimată la 74 de milioane de euro (din turism, industria de prefabricate şi din activităţile desfăşurate ca operatori portuari).

Trăgând linie, fără a pune la socoteală subvenţia acordată de la bugetul de stat, ci doar finanţarea privată, PSD a fost de departe partidul privilegiat de donatori în 2014, cu 19.069.468 de lei strânşi oficial din sponsorizări şi cotizaţii. PNL a adunat în acelaşi fel 6.059.993 de lei, PDL 8.250.028 de lei, iar UDMR şi PMP câte 2.000.000 de lei.

PSD persoane
sponsori psd pnl
sponsori psd pnl
sponsori psd pnl
PDL persoane
sponsori pdl udmr
UDMR persoane
UDMR companii
pmp persoane
pmp COMPANII
pc PERSOANE
sponsori pc pmp
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite