Tomac, mesaj pentru Lavrov: Cinstit ar fi să vă returnăm donaţia de 100 euro. Solicităm în schimb returnarea tezaurului furat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Tomac FOTO Eduard Enea
Eugen Tomac FOTO Eduard Enea

Preşedintele executiv al PMP Eugen Tomac i-a transmis, vineri, o scrisoare ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov, în care arată că mesajul video asumat în întregime de Ambasada Rusiei la Bucureşti este o „insultă josnică” la adresa întregii naţiuni române, iar lansarea acestuia în contextul unei campanii naţionale de recuperare a patrimoniului, de-a dreptul „batjocoritoare”.

„Stimate domnule Ministru, campania de recuperare a sculpturii «Cuminţenia pământului» a artistului român Constantin Brâncuşi, operă de artă de o valoare incontestabilă, este un proiect naţional de importanţă majoră pentru România. Apreciem interesul şi implicarea Federaţiei Ruse în această acţiune prin donaţia în valoare de 100 de euro, anunţată de către noul ambasador al Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valeri Kuzmin”, scrie Eugen Tomac în scrisoarea adresată ministrului de Externe rus.

Liderul PMP aminteşte că, odată cu acest gest, a fost lansat şi un clip video în care sunt prezentate pagini din istoria României, ”pagini deformate intenţionat, total neadevărate, manipulatoare”. „Mesajul video, asumat în întregime de Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti, este o insultă josnică la adresa întregii naţiuni române, iar lansarea acestuia în contextul unei campanii naţionale de recuperare a patrimoniului - de-a dreptul batjocoritoare. În acest context, consider că cel mai cinstit gest este să vă înapoiem suma de 100 de euro, donaţie extrem de generoasă, de altfel, dar folosită doar ca pretext pentru manifestarea demonstrativă a dispreţului pentru România. Solicităm, în schimb, returnarea tezaurului românesc furat”, mai arată Eugen Tomac în scrisoarea adresa diplomatului rus. 

Istoria adevărată“

Ambasada Rusiei la Bucureşti îşi continuă campania mediatică pe seama strângerii de fonduri iniţiate de Guvernul Cioloş pentru achiziţionarea sculpturii „Cuminţenia Pământului“ a lui Constantin Brâncuşi. Pe Facebook, emisarii ruşi în ţara noastră se arată deranjaţi de reacţia cetăţenilor români la donaţia „modestă“ de o sută de euro pe care au oferit-o la pachet cu un filmuleţ despre necesitatea de a le spune copiilor români „istoria adevărată“.

Potrivit Ambasadei Rusiei la Bucureşti, românii au reacţionat emoţional, cu „înjurături ordinare“, „insulte personificate“ şi „un limbaj de ură“ la „mâna dată de un prieten“.

„Sigur că nu putem să nu ne exprimăm regretul că demersul nostru umanitar bazat doar pe sentimentele prietenoase faţă de România şi poporul român a provocat o reacţie atât de controversată în societatea română şi uneori extrem de neprietenoasă cu privire la Rusia şi poporul ei multinaţional. Ca răspuns la mâna dată de un prieten noi auzim de multe ori înjurături ordinare şi insulte personificate“, se arată într-o postare pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei Rusiei la Bucureşti.

Anunţul care a stârnit indignarea

Ambasada Rusiei la Bucureşti a anunţat luni „o contribuţie financiară modestă“ pentru recuperarea de către statul român a sculpturii „Cuminţenia Pământului“. Anunţul a fost făcut pe Facebook, unde ambasada a publicat şi un filmuleţ în care se spune că „armata rusă şi armata română au luptat împreună, în Primul Război Mondial, pentru independenţa României“, iar în Al Doilea Război Mondial „armata sovietică şi armata română au luptat împreună pentru independenţa Europei“, notează news.ro.

Atât suma de 100 de euro donată, cât şi filmuleţul au provocat critici vehemente pe reţelele de socializare, marţi seară având loc inclusiv un protest în faţa sediului ambasadei, protest intitulat „Donează un cent pentru Rusia“ şi care, potrivit organizatorilor, a fost iniţiat „ca să nu rămânem datori aşa cum sunt ruşii faţă de noi cu nişte zeci de tone de aur“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite