Tokes: Nu sunt optimist în privinţa autonomiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Laszlo Tokes a spus, sâmbătă, la Universitatea de vară "Tusvanyos”, că nu este optimist în privinţa obţinerii autonomiei pentru maghiarii din România, susţinând că a constatat "oripilat” diasporizarea comunităţii maghiare şi subliniind că ”acum a sosit momentul autonomiei”.

"Deocamdată nu avem niciun motiv de optimism în această direcţie. Învăţământul în limba maghiară din Sibiu este pe dispărute, constatăm, oripilaţi, că se diasporizează comunitatea maghiară, vedem tragi-comedia UDMR din Parlamentul României, 1,2-1,3 milioane de maghiari sunt aici şi încă nu am vorbit despre colonizarea continuă a secuimii şi destinul tragic al autonomiei”, a afirmat Laszlo Tokes, la Universitatea de vară "Tusvanyos” de la Băile Tuşnad.

În opinia acestuia, a sosit momentul ca toată comunitatea maghiară şi reprezentanţii acesteia să lupte pentru obţinerea autonomiei teritoriale a secuimii şi a Partiumului, Tokes afirmând că doar independenţa naţională "totală” poate aduce "înălţare pentru maghiarime”.

"Să fie clar: pentru noi nu mai avem alţi 25 de ani să aşteptăm pasiv pentru începuturi, pentru mici întâlniri dintre maghiari. Nu e timp pentru incertitudini, oportunism politic, pentru acele speech-uri care doresc îndobitocirea poporului, pentru că ne pot fi fatale. Timpul nostru este acum, acum trebuie să acţionăm, acum a sosit momentul autonomiei. Nu avem timp să facem promisiuni şi nu avem timp să visăm. Nu avem nicio bază ca să repetăm succese politice. Să fie clar pentru noi, doar independenţa naţională totală poate aduce înălăţare pentru maghiarime”, a afirmat europarlamentarul.

Acesta a adăugat că pentru autonomie este nevoie de curaj, determinare şi voinţă politică şi a invitat la dialog, în acest sens, conducerea UDMR, pe care a criticat-o pentru absenţa de la Băile Tuşnad şi despre care a spus că se simte mai bine în compania premierului Vitor Ponta, decât "cu cealaltă parte”.

"Constatăm cu regret că UDMR se înţelege mai bine cu domnul Victor Ponta decât cu cealaltă parte, care reprezintă maghiarii din Transilvania şi aşa am ajuns în situaţia în care un reprezentant al maghiarilor din Transilvania a trebuit să ajungă pe lista unui partid din Ungaria. Din punctul meu de vedere, în ceea ce priveşte partea morală, nimeni nu mai are nicio scuză să nu participe la dialog, nici măcar UDMR nu-şi poate permite. Eu îndemn să ia iniţiativa şi să fie gata să participe la acest dialog, în vederea reprezentării intereselor naţionale”, a mai spus Tokes.

Europarlamentarul FIDESZ a afirmat, de asemenea, că trebuie să se vorbească despre autonomie şi că reprezentanţii maghiarilor din România trebuie să poarte un dialog, astfel încât problema autonomiei să fie prezentată şi susţinută în mod unitar atât la Bruxelles, Bratislava, cât şi la Bucureşti.

"Trebuie să fim foarte hotărâţi în ceea ce priveşte reprezentarea intereselor comunităţii maghiare. Şi la Bruxelles trebuie să existe această unitate, Kelemen Hunor, Izsak Balazs, Winkler, Biro Zsolt nu pot să spună lucruri diferite despre autonomie, pentru că nu vom fi luaţi în serios, trebuie să spunem acelaşi lucru despre necesitatea autonomiei, atât la Bratislava, la Bucureşti şi peste tot”, a afirmat Tokes.

În opinia acestuia, autonomia este "o problemă cheie” în ceea ce priveşte siguranţa naţională, "a Europei, a Uniunii Europene”.

În ceea ce priveşte dialogul româno-maghiar, europarlamentarul a spus că "a eşuat”, acuzându-i pe români "că nu au cultura dialogului şi că naţionalismul se manifestă şi după 25 ani”.

În acest context el, a susţinut că anul trecut, când a dat exemplul Tirolului de Sud pentru autonomia din Ardeal, i s-a retras ordinul "Steaua României” şi "a izbucnit un mare scandal, în loc să se înceapă un dialog”.

Tokes a spus, în finalul discursului său, că în România schimbarea de regim încă nu s-a produs şi că în 2012 în România "s-au reîntors urmaşii comuniştilor”.

Laszlo Tokes a participat, sâmbătă, împreună cu premierul Ungariei, Viktor Orban, şi cu preşedintele Comisiei de Politică Externă din Parlamentul Ungariei, Nemeth Zsolt, la dezbaterea care a încheiat cea de-a XXV-a ediţie a Universităţii "Tusvanyos” de la Băile Tuşnad.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite