Tokes, despre UMF Târgu Mureş: „A fost luată de la noi. Iată oportunismul, UDMR vinde ieftin găina“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laszlo Tokes, alături de Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad FOTO Mediafax
Laszlo Tokes, alături de Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad FOTO Mediafax

Europarlamentarul FIDESZ Laszlo Tokes spune că ar fi ”foarte mulţumit” dacă maghiarii ar putea fi prezenţi cu drepturi depline la UMF Târgu Mureş, care le-a „fost luată”, şi a atacat dur „compromisurile, oportunismul şi politica paşilor mici” a UDMR, care „vinde ieftin găina”.

Premierul ungar Viktor Orbán şi europarlamentarul Laszlo Tokes au răspuns, sâmbătă, la finalul dezbaterii de la Universitatea de Vară ”Tusványos” de la Băile Tuşnad, la mai multe întrebări din partea jurnaliştilor, între care şi una privind înfiinţarea în Transilvania a unei universităţi de medicină şi farmacie în limba maghiară şi a unui spital privat.

Europarlamentarul FIDESZ a afirmat că, în urmă cu 25 de ani, unul dintre obiectivele politicienilor maghiari din Transilvania a fost înfiinţarea unei universităţi de stat cu predare în limba maghiară, care însă nu s-a realizat, el punând eşecul pe seama ”politicii paşilor mici” a UDMR.

„Am cam uitat de această revendicare a noastră. Nici până în ziua de astăzi nu avem o universiate cu predare în limba maghiară şi noi acum, după 25 de ani lăsaţi în urma noastră, am fi mulţumiţi măcar dacă am avea ceva facilităţi în acest sens şi, uite, am coborât foarte mult cu doleanţele, cu revendicările noastre. Am fi foarte mulţiumiţi dacă am putea fi prezenţi cu drepturi depline la UMF Târgu Mureş, pentru că, nu uitaţi, această universitate a fost luată de la noi, universitatea a fost desfiinţată. Deci, iată compromisurile, oportunismul, politica paşilor mici. E greşită, a eşuat, pentru că, vedeţi, coborâm cu preţul. UDMR vinde ieftin găina, nu-i aşa? Evident, dacă pui un preţ scăzut, atunci vinzi toate găinile, dar nu poţi să cobori cu preţul la nesfârşit”, a spus Tokes.

La rândul său, şeful Guvernului de la Budapesta a spus că educaţia medicală trebuie plasată în contexul politicii naţionale, precizând că regulamentele UE nu interzic, ci chiar sprijină colaborarea, inclusiv în domeniul învăţământului medical.

„Toată lumea ştia ce a decis Guvernul ungar - aici spital, acolo spital“

El a spus, glumind, că în urmă cu două zile, când a sosit la Băile Tuşnad, ”toată lumea ştia ce a decis Guvernul ungar - aici spital, acolo spital” şi că, dacă nu este atent, „încep să sape fundaţiile”.
Viktor Orbán a subliniat că problema învăţământului medical din Ardeal trebuie abordată ”din altă direcţie, din punctul de vedere al unor servicii de sănătate complexe maghiare intracarpatice”.

„Trebuie dedus dintr-o politică coerentă la nivel naţional şi, sigur, Târgu Mureş nu poate lipsi din această poveste. În învăţământul medical din Ardeal, Târgu Mureş este căminul. Vom crea condiţiile, dar nu este suficient că politicienii ardeleni vor, nu ajunge că Guvernul ungar vrea, cei interesaţi trebuie să vrea. Între 2014 şi 2018, acasă în Ungaria, scopul nostru este să avem un sistem cetăţenesc pentru unificarea naţiunii, iar după crearea cadrului juridic şi viaţa cotidiană trebuie să realizeze unificarea naţională”, a spus şeful Executivului de la Budapesta.

Întrebat ”când se va obţine autonomia Ţinutului Secuiesc”, europralamentarul Laszlo Tokes a criticat din nou ”politica eşuată”, a paşilor mărunţi a UDMR.

”Hunor Kelemen nu-l văd, am auzit ca aseară era pe aici. La anumite întrebări ar fi mai în măsură să răspundă el. Asta este problema autonomiei, dacă cerem mult, dacă avem revendicări pe măsură, evident că ceea ce ni se dă va fi mai mult, ceea ce putem obţine va fi pe măsură. Dar dacă nu revendicăm sau cerem lucruri mărunte, atunci nici măcar lucrurile acelea mărunte nu ni se vor da”, a spus europarlamentarul.

Tokes a afirmat că din ”noua situaţie” care s-a creat în Europa, ”periculoasă din punct de vedere geopolitic”, trebuie să se obţină ”maximum posibil”, inclusiv în ceea ce priveşte autonomia.

”Sperăm, cu ajutorul Celui de Sus, că vom putea întoarce această situaţie nouă geopolitică într-un fel care ne va fi benefic. Deci, trebuie ca din această situaţie grea, dificilă, să obţinem maximum posibil, inclusiv în ceea ce priveşte autonomia. Niciodată să nu aplecăm urechile la cei care spun «hai, lasă, că niciodată nu vom avea autonomie, ce ne trebuie nouă autonomie?» Avem un Consiliu al Autonomiei care face eforturi, împreună cu Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania, să elaboreze documente, să formuleze revendicări şi, mulţumită acestor persoane, între revendicăile noastre, autonomia Ţinutului Secuiesc a urcat pe lista priorităţilor în Europa”, a afirmat Tokes.

Orban i-a sfătuit pe maghiarii din Transilvania să folosească cât mai des simbolurile maghiare

La rândul său, Viktor Orban, întrebat despre garantarea folosirii simbolurilor naţionale ale maghiarilor, i-a sfătuit pe aceştia să le folosească ”cât mai des”, întrucât ”cheia” reuşitei este ”perseverenţa”.

”În privinta simbolurilor, în jurul acestora sunt lupte, peste tot în Europa au fost, iar cheia este perseverenţa. Cât timp simbolurile noastre sunt ameninţate, interzise, dacă noi, totuşi, le folosim, cât mai mulţi, cu atât mai mult poziţia noastră va învinge. Deci, aici opoziţia populară, perseverenţa, personificarea cauzei ne vor ajuta, nu anunţarea unei politici naţionale. Nu este sarcina Guvernului ungar, eu cred că noi în Ungaria şi ungurii de aici au puterea, perseverenţa, pentru impunerea acestei evoluţii”, a spus Orbán.

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, şi-a început alocuţiunea în cadrul dezbaterii de sâmbătă, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, spunând că se bucură că a ajuns la ”Tusványos”, să vadă ”atâtea feţe cunoscute şi steagurile secuieşti” aflate în mâinile a zeci de persoane.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite