Tokes ameninţă cu instanţa dacă Băsescu îi retrage decoraţia. Precedentul Vadim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu, alături de Laszlo Tokes, la Băile Tuşnad, în 2010 FOTO Arhiva Adevărul
Preşedintele Traian Băsescu, alături de Laszlo Tokes, la Băile Tuşnad, în 2010 FOTO Arhiva Adevărul

Europarlamentarul Laszlo Tokes a anunţat că va ataca în instanţă eventualul decret de retragere a Ordinului „Steaua României“ de către preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului nu s-a arătat hotărât în a-i retrage decoraţia lui Lazlo Tokes, invocând cazul lui Vadim Tudor. Numai că în situaţia lui Vadim, decoraţia a fost acordată de fostul preşedinte Ion Iliescu, motiv pentru care instanţa i-a dat câştig de cauză lui Vadim.

Membrii Consiliului de Onoare „Steaua României“ au decis miercuri că europarlamentarul Lazslo Tokes nu mai merită să-şi păstreze decoraţia şi i-au propus preşedintelui Traian Băsescu retragerea distincţiei.  Decizia a fost luată cu cinci voturi „pentru” şi o abţinere. Preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc a precizat că decizia finală aparţine preşedintelui.

Traian Băsescu însă ezită. Întrebat dacă îi va retrage Ordinul „Steaua României” europarlamentarului Laszlo Tokes, aşa cum recomandă Consiliul, Băsescu a răspuns că doreşte să vadă motivarea şi că procesul nu este unul simplu.

„Trebuie să facă un raport argumentat. Eu nu spun că ceea ce a făcut Laszlo Tokes este un lucru care să ne placă, este admisibil. Nu spun că este, dar am o experienţă“, a spus Băsescu.

Şovăiala lui Băsescu nu-i oferă mare încredere lui Tokes, deşi îl consideră „politicianul cel mai cumpănit din România“. „Eu cred că domnul preşedinte îşi dă seama cât poate câştiga prin susţinerea antimaghiarismului şi cât poate pierde prin susţinerea antimaghiarismului. După părerea mea, el este politicianul cel mai cumpănit, cel mai echilibrat, din România. El poate să ia poziţie împotriva acestei propuneri (a Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României" - n.r.), dar nu mă amăgesc. Dacă interesele politice ale partidului său o să-i dicteze să-mi retragă distincţia, o s-o facă, pentru că nici el nu are scrupule, în această privinţă cel puţin", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Oradea, europarlamentarul Tokes Laszlo.

Tokes va ataca în instanţă

De asemenea, întrebat dacă va ataca în justiţie eventualul decret de retragere a Ordinului de către preşedintele Traian Băsescu, Tokes a răspuns afirmativ. „Ne pregătim, cu domnul avocat Kincses Elod, să înaintăm recursul nostru la secţia de contencios administrativ a Tribunalului Bucureşti, pentru că pentru mine acesta este un lucru principial. Aşa cum pentru mine a fost o mare cinste distincţia, aşa îmi apăr acum cinstea mea şi a cauzei pe care o susţin“, a spus Tokes.

Declaraţia lui Tokes de astăzi îl va pune pe Traian Băsescu într-o dificultate cu atât mai mare pentru că temerile sale tocmai în direcţia aceasta s-au manifestau.

„Vă aduceţi aminte când am vrut să-i retrag Ordinul „Steaua României” lui Vadim Tudor? S-a emis hotărârea membrilor Ordinului, s-a făcut o argumentaţie pentru asta, un raport. După care Vadim Tudor a atacat în instanţă acel document cu argumentele pentru ridicarea decoraţiei şi Administraţia Prezidenţială a pierdut. Eu emisesem decretul în baza acelui raport al Consiliului. În instanţă a fost anulată aplicarea decretului. Nu o să repet asta fără să fiu foarte atent. A fost singurul decret anulat în instanţă în 9 ani de mandat“, a reamintit Băsescu.

Chiar dacă Consiliul de Onoare a cerut retragerea decoraţiei, preşedintele este singurul care decide dacă îi mai lasă distincţia la gât lui Tokes sau dacă o anulează.

Precedentul cu Vadim

Europarlamentarul PRM Corneliu Vadim Tudor a rămas şi el, în mai 2007, fără Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler. În cazul lui Vadim Tudor, medalia a fost retrasă la cererea Consiliul de Onoare al Ordinului Steaua României. Motivul retragerii? Vadim nu şi-a prezentat scuze în termen de 15 zile pentru scandalul făcut în plenul Parlamentului la şedinţa în care a fost citit raportul Tismăneanu prin care regimul comunist a fost condamnat în mod oficial. 

Vadim nu s-a lăsat cu una cu două, a atacat decizia în instanţă şi a câştigat procesul şi Ordinul. Curtea de Apel Bucureşti i-a dat câştig de cauză liderului PRM, pe motiv că o decoraţie sau distincţie nu poate fi anulată decât de cel care a conferit-o, în acest caz, fostul preşedinte Ion Iliescu. “La Curtea de Apel Bucuresşti am câştigat procesul împotriva lui Traian Băsescu care încercase sa îmi retragă decoraţia Steaua Romaniei (...). Nu are voie sa retragă o decoraţie decât acel şef de stat care a decernat-o. Or, eu am primit-o în decembrie 2004 de la Ion Iliescu. Prin urmare, am castigat acest proces, afirma atunci Corneliu Vadim Tudor.

Precedentul cu Vadim nu s-ar putea repeta şi în cazul europarlamentarului Laszlo Tokes pentru că acesta a fost decorat de preşedintele Traian Băsescu, iar retragerea distincţiei s-ar face de preşedintele în exerciţiu, care este tot Traian Băsescu.

Ce spune legea

Articolul 52 din Legea 29/2000 arată, negru pe alb, cum poate fi retrasă o decoraţie. „Calitatea de membru al unui ordin se poate pierde în următoarele situaţii: a) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa privativă de libertate; b) pentru fapte dezonorante, altele decât cele prevăzute la lit. a), care aduc prejudicii morale membrilor ordinului“, spune textul legislativ.

Având în spate litera legii, preşedintele Traian Băsescu putea să-i retragă distincţia fostului premier. Totuşi, niciun articol din lege nu stipulează clar faptul că un ordin se retrage automat în caz de condamnare. Totodată, legea nu prevede o perioadă de timp în care preşedintele are dreptul să smulgă din piept o decoraţie după ce titularul a fost condamnat. Semnarea unui decret prezidenţial este singurul lucru stipulat de lege.„Radierea din evidenţă a unei persoane decorate se face numai după ce preşedintele României a semnat decretul de retragere a decoraţiei“, prevede articolul 59.

Pe aceeaşi temă:

Băsescu, despre retragerea distincţiei în cazul Tokes: „Aştept raportul Consiliului”

UPDATE Consiliul de Onoare propune retragerea decoraţiei lui Tokes. Băsescu aşteaptă motivarea pentru a lua o decizie

Corina Creţu cere retragerea decoraţiei lui Tokes: Proiectul separatist promovat de el pregăteşte o confruntare cu statul român

Parlamentul din Marea Britanie intervine pentru decoraţia lui Laszlo Tokes

De ce nu-i retrage Traian Băsescu decoraţia lui Adrian Năstase



 




 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite