Toate scenariile privind anticipatele ignoră interesul parlamentarilor care nu se vor regăsi în viitorul parlament

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am citit tot felul de scenarii privind anticipatele. Că e blat între PNL şi PSD, că Iohannis este cel mai pragmatic preşedinte al României, că Orban este pion de sacrificiu care va fi înlăturat la un moment dat, şi câte şi mai câte. Prea puţine opinii spre deloc iau în considerare interesul parlamentarilor care îşi vor pierde locul în viitorul parlament. Din toate partidele. PSD îşi va reduce la jumătate, cel mult, numărul de parlamentari.

Partidele mai mici nu ştiu dacă vor face pragul şi vor prinde locuri în viitorul parlament. În opinia mea, 60% dintre actualii parlamentari nu sunt siguri că vor mai fi în viitorul parlament. Şi atunci, de ce să renunţe la actuala indemnizaţie de parlamentar (4000 Euro/lună) în următoarele 6 luni, la toate celelalte avantaje pe care le conferă statutul de parlamentar, la o eventuală pensie specială, doar ca să facă jocul şefilor actualelor partide parlamentare?

Cum se pot sabota alegerile parlamentare anticipate

Pur şi simplu nu se prezintă la vot, sabotează realizarea cvorumului de şedinţă. Interesaţi de anticipate sunt doar parlamentarii PNL şi USR, vreo 130 în total. În rest, nu văd un interes deosebit pentru ceilalţi parlamentari, să trântească de două ori premierii desemnaţi de preşedintele Iohannis.

Păţesc ceva dacă nu vin la şedinţă? Mai nimic. Pot invoca îmbolnăviri abrupte, de gripă sau răceală, şi nu vor să dea virusul şi colegilor. Sau probleme familiale presante. Sau orice alt motiv. Dacă lipsesc la două şedinţe ale plenurilor reunite ale Camerelor nu păţesc nimic. În schimb, rămân parlamentari până în decembrie, când se instalează noul parlament.

CCR poate contribui la temporizarea procesului de organizare a alegerilor anticipate

Deja PSD a sesizat CCR cu privire la desemnarea unui premier, Ludovic Orban, pe care nu-l votează nici propriul partid. Doar pentru a satisface interesul preşedintelui şi al PNL de a avea alegeri anticipate. Cum am mai scris, decizia pentru alegeri anticipate nu intră în prerogativele preşedintelui. Suntem cu toţii curioşi ce va zice CCR.

Organizarea alegerilor anticipate simultan cu cele locale, cum condiţionează PSD, contrazice jurisprudenţa CCR, care deja a stabilit că nu pot fi simultane cele două tipuri de alegeri.

Timpul necesar organizării anticipatelor este la limită. Sunt necesare două luni pentru respingerea a două desemnări de premier, apoi încă 3 luni (două, dacă trece OUG-ul emis de guvern), pentru organizarea alegerilor, adică cu greu poate fi menţinut termenul de iunie 2020. Doar dacă nu se întâmplă nicio amânare din lipsă de cvorum, noi atacuri la CCR, inclusiv ale Avocatului Poporului pe OUG-urile date de guvern cu o zi înainte de demitere. Iar peste luna iunie, când încep concediile, este inutilă organizarea anticipatelor. Ştim cu toţii că juriştii PSD sunt maeştrii când vor să pună blocheze procedurile parlamentare. Este puţin probabil că toţi parlamentarii PSD să fie de acord cu teoria blatului cu PNL, şi să voteze cum le cere partidul, pentru anticipate. Poziţia publică actuală a PSD, conform căreia vrea anticipate, este de ochii lumii, să nu zică electoratul că se teme de votul popular. Interesul ascuns al PSD este ca guvernul Orban să-şi frângă gâtul în cheluielile nesustenabile prevăzute în bugetul de stat.

Este real riscul de a avea guvernul Orban interimar pana în noiembrie-decembrie

În această situaţie, foarte posibilă, guvernul Orban nu va putea proroga prin OUG intrarea în vigoare a legii pensiilor la 1 august, dublarea dublării alocaţiilor pentru copii, nu va putea participa cu puteri depline la împărţirea banilor europeni din următorul exerciţiu financiar. Iar împrumuturile externe se blochează în urma procedurii de deficit bugetar excesiv, a aprecierilor agenţiilor de rating la adresa României, a neîncrederii creditorilor că bugetul României va face faţă cheltuielilor interne şi, în plus, să restituie împrumuturile anterioare plus dobânzile aferente.

Din toate aceste argumente, nu văd posibile alegerile anticipate.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite