Toată lumea, hai pe canapea: începe Game of Thrones de Cotroceni

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce Targaryen, ce Stark, ce Lannister? Diaconu, nenică! Şi Barna, şi Dăncilă, şi Iohannis! Şi poate şi Paleologu şi Florin Călinescu şi Pleşoianu, vor spune, probabil, unii dintre voi, doar că susţinătorii acestora sunt atât de puţini încât, cu voia dumneavoastră, îl voi lăsa deoparte pe aceştia din urmă.

Acţiunea sezonului-surpriză Game of Thrones, scris, prin urmare, de George Martin în colaborare cu consultanţii israelieni şi Andrei Caramitru la replici, stă să înceapă. Iar poporul român, distribuit în rolul de white walkers pe canapele, cu telecomanda în mână, se crede că se va încolona în această toamnă pentru a distribui pecetea Casei de România pe fiţuica de vot. Doar cântecul de Gheaţă şi foc lipseşte. Adică foc e din plin, că ard toate pădurile lumii, minus cele din România, care nu mai există, dar gheaţa s-a încăpăţânat să rămână în inima mică a domnului Tăriceanu, retras, iată, într-o îmbufnare cruntă de la grandioasa guvernare PSD-ALDE.

Dar dacă acţiunea acestui sezon e previzibilă, cu lovituri sub centură şi declaraţii patriotarde, care de care mai pline de dragoste la adresa poporului român ghifuit de autostrăzi şi spitale regionale, finalul oare cum va fi? La fel de previzibil. Johannis Snow, în varianta lui mai teutonică, îşi urmează mişcările robotice spre un nou mandat pe tronul regatului dâmboviţean. Nu vor fi surprize, pentru că, logic vorbind, nu au cum să apară. Iar asta pentru că, fie că le place sau nu pretendenţilor la fotoliul de preşedinte, votantul român nu mai este cel din anii 90 sau 2000, iar dacă încerci să îl prosteşti, ceea ce fac mai mult sau mai puţin făţiş o parte dintre cei menţionaţi, te va sancţiona drastic. O necunoscută, însă, rămâne: anume cine dintre ceilalţi candidaţi va pierde la scorul cel mai mic. Aici, da, competiţia e deschisă.

Cât despre suspans, dacă va lipsi de la urzeala efectivă a tronurilor, el va exista din plin în acţiunea din fundal: mai precis cu ce majoritate parlamentară va conduce Iohannis pentru următoarea perioadă. Iar asta pentru că l'opposition est totalement fragmentée, vorba poetului, iar dacă PNL pare partidul cel mai hotărât să-şi asume vidul de putere care s-a instaurat în urma colapsului total PSD-ALDE, este sigur că UDMR se va strecura din nou, în stilul binecunoscut, în viitoarea arhitectură parlamentară, în vreme ce majoritatea lipsă va fi, probabil, completată de USR-PLUS. Chiar şi aşa, însă, un conglomerat ALDE-Pro România-PSD în opoziţie, loc în care PSD va ajunge inevitabil, nu are cum să fie liniştitor, chiar presupunând că actuala opoziţie va ajunge să coabiteze pentru binele poporului. Iată, deci, cum actualul sezon al acestui serial românesc de acţiune, deşi lipsit de emoţii în privinţa tronului principal, va rămâne totuşi zbuciumat şi anarhic când vine vorba despre figuraţie.

Winter is coming. Perpetuu, în România, din păcate, în ciuda încălzirii globale.   

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite