Şedinţă PSD la Târgovişte. Dragnea îi cere lui Iohannis să spună dacă s-a implicat în discuţiile dintre PNL şi UNPR: O implicare neconstituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul Executiv Naţional al PSD (CExN), for care îi cuprinde pe toţi liderii din teritoriu, s-a reunit, joi, la Târgovişte, pentru a face un bilanţ al Consiliilor Judeţene unde PSD a reuşit să formeze o majoritate, dar şi pentru a discuta despre alianţa cu UNPR. La sfârşitului şedinţei, Liviu Dragnea a subliniat că PSD va merge de unul singur la parlamentare.

UPDATE Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Dragnea: Le-am propus să ne menţinem oferta de a aştepta o poziţie clară din partea UNPR. Suntem deschişi. PSD va merge singur la alegerile parlamentare.

UPDATE Liviu Dragnea, la începutul şedinţei CExN: Se pare că nu suntem izolaţi pentru că în peste 30 de judeţe am făcut majorităţi prin colaborare cu toate partidele, cu excepţia PNL. Probabil vom 28 de preşedinţi de Consilii Judeţene şi majorităţi în peste 30 de judeţe. Asta înseamnă că nu suntem izolaţi. Pe de altă parte noi am făcut oferta UNPR, domnului preşedinte Vali Steriu cu mult înainte de alegerile locale, cu puţin după ce a fost ales preşedinte. Eram cu domnul secretar general Marian Neacşu când i-am făcut, când întrebându-mă cum văd eu relaţia PSD-UNPR am spus că, din punctul meu de vedere, oferta noastră e de fuziune pe care să o începem să o implementăm după alegerile locale.

La locale am făcut liste comune. La Bucureşti dela UNPR vor fi şi viceprimari în câteva sectoare şi consilieri generali, dar imediat după alegeri domnul Steriu şi înţeleg că şi domnul Oprea au avut o întâlnire cu PNL, fără ca nouă să ne spună că ar vrea să meargă la PNL şi înainte să meargă să aibă de la noi o contraofertă. Tipul ăsta de licitaţie politică nu e sănătoasă şi PSD nu participă la aşa ceva. Mi s-a părut incorect.

Un senator care venit la noi a zis că nu vrea să mergă la PNL ne-a spus că domnul Oprea le-a spus că inclusiv cu domnul Iohannis a discutat subiectul ăsta. Mi se pare o informaţie care dacă se dovedeşte a fi adevărată e foarte grav. Domnul Oprea, domnul Steriu şi domnul Iohannis ar trebui să lămurească dacă au avut în trei sau câte doi discuţii pe această temă pentru că ar fi o implicare neconstituţională a preşedintelui în viaţa partidelor. Suspendare - Nu mai săriţi aşa. Poate a fost o glumă a domnului Oprea sau un neadevăr, dar e o informaţie care circulă şi care trebuie lămurită.

Nu ştiu dacă se mai face combinaţii, fuziune între PNL şi UNPR. Noi nu facem racolări. Noi avem politica porţilor deschise Doar vin oameni.. Avem o relaţie foarte bună cu cei de la ALDE, avem relaţii foarte bune cu multe alte partide. O fuziune rămâne deschisă din partea PSD către UNPR, dacă încă nu au semnat documentele în faţa notarului, dacă vin cu o atitudine corectă. După fuziune în fiecare organizaţie vor decide cine să fie candidaţii pe care îi vor propune. Nu începi discuţia de fuziune cu niciun partid având în pe masă o condiţia cu un număr de locuri. Colegii din ţară sunt de acord.


Social-democraţii vor decide, astăzi, dacă vor rupe protocolul de colaborare încheiat cu UNPR, după ce partidul lui Valeriu Steriu negociază cu PNL o formulă de parteneriat pentru alegerile parlamentare. Potrivit unor surse din PSD, Liviu Dragnea nu mai doreşte să continue alianţa cu UNPR, însă decizia sa depinde de numărul Consiliilor Judeţene în care PSD depinde de UNPR pentru a forma majoritate. UNPR a încurcat PSD în numirea preşedintelui Consiliului Judeţean în două judeţe, în care UNPR s-a aliat cu PNL: Timiş şi Caraş-Severin.

În timp ce PNL negociază cu UNPR condiţiile unui parteneriat politic, PSD îşi îngroaşă rândurile cu parlamentari UNPR, nemulţumiţi de colaborarea cu liberalii. Nouă senatori şi patru deputaţi UNPR au anunţat deja că trec în barca PSD. Social-democraţii vor analiza dacă este în avantajul lor să continue racolările de parlamentari, în mod individual, sau dacă va negocia cu conducerea o variantă de colaborare.

Mandatul lui Firea depinde de UNPR

UNPR joacă un rol important şi în Consiliul General al Capitalei, acolo unde înclină balanţa cu cei trei consilieri generali. PSD şi UNPR au candidat pe liste comune la Consiliul General al Capitalei, având împreună 24 de mandate, dintre care doar trei revin UNPR, suficiente însă ca PSD să piardă majoritatea în Consiliul General. PSD, împreună cu UNPR şi ALDE,  au împreună 28 de consilieri din cei 55, fiind la limita majorităţii. Fără cei trei consilieri UNPR, primarul general Gabriela Firea va trebui să negocieze cu formaţiunea lui Nicuşor Dan sau cu PMP.

Un alt subiect fierbinte discutat la Târgovişte este relaţia cu Guvernul Cioloş. Liderii din teritoriu pun presiune pe Liviu Dragnea pentru a depune o moţiune de cenzură. În ultima perioadă, atacurile la adresa Cabinetului Cioloş au fost tot mai dese, Dragnea cerând demisia miniştrilor Justiţiei şi al Agrculturii. Cu toate astea, liderul PSD nu nu are în plan să trântească Guvernul Cioloş până la alegerile parlamentare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite