Titus Corlăţean face încă o gafă: şantaj la Canada

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desen realizat de Vali Ivan
Desen realizat de Vali Ivan

Ministrul de Externe al României a cerut Canadei să-i primească pe români fără viză. În caz contrar, Parlamentul de la Bucureşti se va opune ca cetăţenii canadieni să circule liberi în Uniunea Europeană.

Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe, a tratat într-un mod aparte relaţia României cu Canada. Corlăţean a cerut Guvernului de la Ottawa să ridice vizele pentru cetăţenii români, fără a folosi un discurs diplomatic, ci apelând la un şantaj politic. „O spun public: personal, nu cred că Parlamentul României şi parlamentarii români vor ratifica acordul dintre UE şi Canada fără ca autorităţile canadiene să adopte o măsură corectă faţă de libera circulaţie a cetăţenilor români. Aşa cum cetăţenii canadieni au drept de liberă circulaţie în Uniunea Europeană, şi în România este firesc să aşteptăm şi noi o măsură similară“, a spus Corlăţean pentru Mediafax.

Cu alte cuvinte, ministrul român  i-a somat pe canadieni să nu mai impună vize, dacă, la rândul lor, vor să circule liber în Europa. Dar de când a prins România acest curaj? De luna trecută, atunci când Parlamentul European a votat o rezoluţie de modificare a Regulamentului UE privind vizele. În acest acord s-a introdus o clauză de reciprocitate care obligă SUA şi Canada să elimine vizele pentru cetăţenii europeni. În caz contrar, UE poate reintroduce vizele pentru cetăţenii americani şi canadieni. Pentru ca acest acord de liber-schimb să intre în vigoare, trebuie ratificat de fiecare dintre cele 28 de state membre UE şi de către Parlamentul European. Astfel, un refuz din partea României ar „trânti“ înţelegerea UE - Canada.

Însă calea radicală aleasă de ministrul Titus Corlăţean a fost contestată chiar din interior. George Ciamba, secretar de stat în MAE, diplomat cu ani grei de carieră, consideră că Titus Corlăţean „poate vorbi în nume personal“, nu în numele ţării. „Poziţia oficială a României este că dorim ridicarea vizelor pentru cetăţenii români. Oricine poate vorbi în nume personal“, a fost reacţia lui Ciamba la afirmaţiile superiorului său.

„GUVERNUL CANADIAN NU SE TULBURĂ“
Deşi pare greu de crezut că Executivul de la Ottawa va păli în faţa ameninţărilor României, oficialii canadieni se arată deschişi să dialogheze şi să găsească o soluţie pentru a împăca ambele tabere. „Colaborăm îndeaproape atât cu Bulgaria, cât şi cu România, pentru a vedea cum vom putea rezolva această problemă şi cu aceste două ţări. Sunt convins că vom face progrese pe aceste două fronturi. Am vorbit cu ministrul Imigraţiei: este complet dedicat rezolvării acestor probleme şi sunt convins că vom găsi o soluţie. Vreau, totuşi, să insist asupra faptului că, în cadrul acestor negocieri dintre UE şi Canada, problema vizelor este distinctă şi o vom trata separat “, a subliniat Ed Fast, ministrul canadian responsabil de Comerţul Internaţional, conform site-ului LaPresse.ca.

Acelaşi cotidian subliniază, într-un material cu titlul „Ameninţările României nu neliniştesc Ottawa“,  că experţii canadieni au dubii serioase în ce priveşte blocarea acordului de către România. Potrivit materialului, deşi România îşi poate exercita dreptul de veto, momentul ales este neinspirat, întrucât s-a ajuns deja, la nivel înalt, la un acord de principiu.

„Guvernul de la Ottawa nu se tulbură din cauza ameninţărilor României, potrivit cărora acordul de liber-schimb dintre UE şi Canada ar fi blocat, iar represaliile vor fi, în orice caz, greu de pus în aplicare“, se arată în material.

PRECEDENTUL CEHIA
Titus Corlăţean şi-a motivat poziţia prin faptul că Cehia a primit în septembrie anul acesta dreptul canadienilor de a circula fără vize după o atitudine similară. „Faptul că în cazul Cehiei s-a luat această măsură în contextul acordului încheiat între UE şi Canada este un precedent important şi pentru România“, a spus Corlăţean.

Într-adevăr, după ce Praga a avertizat că nu va ratifica acordul de liber-schimb, Guvernul de la Ottawa a făcut pasul înapoi. „Am decis să anulăm, în săptămânile următoare, obligativitatea vizelor de călătorie în Canada impuse cetăţenilor cehi“, a declarat Stephen  Harper, premierul Canadei, la Bruxelles, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Însă diferenţele dintre Cehia şi România sunt semnificative. Guvernul canadian a abolit regimul vizelor cu Cehia în 2007, gest pe care l-au făcut ulterior şi Statele Unite. Însă în 2009, guvernul canadian a decis să reintroducă regimul vizelor, din cauza numărului considerat „excesiv“ de cereri de azil depuse de cetăţeni cehi, marea majoritate romi, care denunţau discriminări. Acum, după ce Ottawa şi-a reevaluat din nou poziţia faţă de Cehia, România şi Bulgaria au rămas singurele state din UE care mai au nevoie de viză pentru
Canada. 

An greu pentru Corlăţean

Nu este prima dată, de la preluarea mandatului său, când Titus Corlăţean încurcă iţele diplomatice.
În septembrie, ministrul de Externe a iscat un scandal diplomatic între România şi Armenia. Răspunzând unei întrebări a European Azerbaidjan Society (TEAS), care i-a solicitat punctul de vedere în privinţa modului de soluţionare a disputei dintre Armenia şi Azerbaidjan asupra regiunii Nagorno-Karabah, Titus Corlăţean, ministrul de Externe al României, a răspuns: „Cerem retragerea forţelor militare ale Armeniei din Nagorno-Karabah şi din cele şapte regiuni înconjurătoare“.

În replică, ministrul de Externe al Armeniei a reacţionat: „Nu putem concepe cum, pentru a face pe placul unei organizaţii azere de lobby, o persoană responsabilă din orice ţară poate face o declaraţie iresponsabilă, care nu poate decât să dăuneze negocierilor în desfăşurare“. Corlăţean a închis conflictul în stil propriu: „Armenii pot spune ce vor. Să fie sănătoşi!“.

În timpul deplasării sale efectuate în Muntenegru, în urma accidentului rutier petrecut în vară, ministrul de Externe a oferit o explicaţie penibilă privind operaţiunile desfăşurate de autorităţi. „Operaţiunea de identificare a decurs mai uşor cu victimele care vorbeau“, a dat asigurări Corlăţean.

SUA NU RENUNŢĂ UŞOR LA VIZE PENTRU ROMÂNIA
Liberalizarea vizelor a fost una dintre chestiunile discutate de premierul Victor Ponta în recenta sa vizită în SUA „În SUA, regimul vizelor este reglementat de către Congres. Senatul a adoptat deja proiectul de lege care prevede ca România să fie cuprinsă în Visa Waiver. Acum este la Camera Reprezentanţilor. Am mai pus o cărămidă, dar mai este“, a afirmat Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite