Titus Corlăţean: „Relaţia cu Statele Unite este un obiectiv esenţial. Reprezintă fundaţia existenţei noastre europene şi euro-atlantice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a comentat marţi seară, în cadrul unei emisiuni a postului de televiziune Digi 24, declaraţiile lui Traian Băsescu în ceea ce priveşte politica externă a României, mai precis faptul că ţara noastră trebuie să prioritizeze parteneriatul cu Statele Unite şi criticarea unei posibile orientări spre o mai bună relaţie cu China.

„Relaţia cu Statele Unite este un obiectiv esenţial. Reprezintă fundaţia existenţei noastre europene şi euro-atlantice. Nu are nimeni nici cel mai mic interes şi nici cea mai intenţie de a devia de la fundamentul la care am lucrat atâţia ani”, a punctat încă de la început liderul diplomaţiei de la Bucureşti în încercarea de a clarifica poziţia oficială a instituţiei pe care o conduce şi a orientării României în materie de politică externă.

„Este foarte bine că suntem acolo unde suntem, dar asta nu însemnă negarea dreptului, aşa cum o fac alte state europene, la avea acces la resurse de dezvoltare suplimentare extrem de importante”, a adăugat Titus Corlăţean făcând referire la legăturile pe care actuala guvernare o are cu statul chinez. Pentru a da forţă argumentelor sale, ministrul de Externe a dat exemplul altor diplomaţii occidentale care au ales să încheie contracte cu China în diverse sectoare industriale şi de servicii.

Liderul diplomaţiei române a criticat şi discursul întrebuinţat de Traian Băsescu: „Această retorică politică modestă pe care domnul Băsescu o utilizează, în principal din raţiuni de politică internă, dar şi din dorinţa – eventual – de a mai lansa anumite chestiuni şi fumigene pe o relaţie externă, sunt total nefundamentate”, a precizat Corlăţean.

Declaraţiile ministrului de Externe fiind în contextul în care liderul de la Palatul Cotroceni a declarat marţi, la Haga, că parteneriatul cu SUA este „de neînlocuit”.

„Vrem cu China, vrem cu Statele Unite, creăm confuzie prin atitudine, că mă îndoiesc că Statele Unite nu pot dezvolta programe IT sau de telefonie în România. De ce trebuie să ne vulnerabilizăm mi-e greu să înţeleg, dar nu aici este locul unde aş vrea să discut”, a adăugat Traian Băsescu.

Preşedintele României a subliniat consecvenţa sa şi faptul că vrea să respecte linia pe care a ales-o încă de când a venit la conducerea statului.

„Abordările mele tradiţionale nu sunt schimbate. Nimic nu se schimbă. Evenimentele care au loc în regiune confirmă îngrijorările mele de la început de mandate”, a precizat liderul de la Palatul Cotroceni.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite