Titus Corlăţean propune constituirea unei comisii parlamentare privind migraţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PSD Titus Corlăţean a propus, miercuri, în plen, constituirea unei comisii parlamentare privind migraţia, refugiaţii, azilanţii, acesta precizând că migraţia va fi tema principală pentru mult timp în Uniunea Europeană, iar Legislativul României are „un deficit de expertiză foarte serios“ în acest domeniu. Înfiinţarea acestei comisii a mai fost discutată în urmă cu aproape şase luni, dar subiectul a fost lăsat deoparte de aleşi.

„Fac această declaraţie ca preşedinte al Comisiei parlamentare pentru aderare la spaţiul Schengen. La 16 septembrie am transmis Birourilor permanente ale celor două Camere o notă în care informam şi atrăgeam atenţia conducerii Parlamentului asupra faptului că suntem printre puţinele parlamente din UE, dacă nu singurul, care nu are în structura de organizare o comisie parlamentară permanentă care să trateze problemele de migraţie, refugiaţi, azilanţi“, a afirmat Corlăţean, în plenul Senatului, citat de Agerpres.

Parlamentarul PSD  a arătat că legislativul nu numai că nu are o comisie specializată privind migraţia, iar alte structuri europene au, dar are şi un deficit de expertiză în domeniu. „Trec peste practica europeană, Adunarea Parlamentară a Comisiei Europene, Parlamentul European, care au astfel de comisii privind migraţia, refugiaţii, dar spun acest lucru în contextul în care ştim că tema principală pentru foarte mult timp de acum înainte va fi gestionarea acestui subiect. Din păcate, Parlamentul României nu numai că nu are o comisie pentru migraţie specializată, permanentă, dar are un deficit de expertiză foarte serios. Acest lucru în contextul în care săptămânal primim o avalanşă de documente de la Comisia Europeană, proiecte de directivă, de regulament, documente de consultare în care o serie de alte comisii — de afaceri europene, de administraţie, Schengen — se pronunţă, dar nu avem o comisie care să fie pe fond competentă, mai ales că este un subiect de primă importanţă pentru UE“, a punctat Corlăţean.

Înfiinţarea acestei comisiei, discutată şi în septembrie

Mai multe comisii din Camera Deputaţilor şi Senat s-au întâlnit, la 8 septembrie, într-o şedinţă comună pentru a discuta tema migraţiei. Mai exact, membrii Comisiei pentru afaceri europene, politică externă şi apărare, dar şi a Comisiei speciale comune pentru aderarea României la spaţiul Schengen au putut să dezbată această temă.

Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor, Laszlo Borbely, a declara la finalul şedinţei, că s-a ajuns la un consens pentru înfiinţarea unei comisii parlamentare specializate pe problema migraţiei.

„Acum ne-am adunat şapte comisii din Cameră şi Senat ca să discutăm o problemă care ţine de competenţa mai multor comisii. Dacă avem o comisie sau măcar de o subcomisie care să se ocupe de această problematică, atunci vom şti unde să canalizăm informaţiile şi să fie ceva mult mai structurat şi la nivelul Parlamentului României. (...) A fost un consens în a crea o comisie la nivelul Parlamentului specializată pe migraţie, azilanţi, refugiaţi. Sunt asemenea comisii aproape în toate ţările din UE”, a afirmat Borbely, la finalul şedinţei la care au participat comisiile reunite pentru afaceri europene din Senat şi Camera Deputaţilor, împreună cu reprezentanţii comisiilor pentru politică externă, apărare şi ordine publică şi ai comisiei speciale comune pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, cei din urmă fiind reprezentaţi de oficiali din Ministerul Afacerilor Externe, Ministerulu Afacerilor Interne şi Preşedinţie.

„Credeam că nu va fi aşa ceva (n.r. - un val al refugiaţilor asemănător anilor postbelici) după anii '50, dar iată că asistăm din nou la o migraţie a acestor oameni care sunt multe milioane şi care se pare că nu se va opri", a adăugat Borbely,

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite