Titus Corlăţean, după întâlnirea cu ambasadorii: Creştem numărul cabinelor de vot în diaspora

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe Titus Corlăţean a susţinut o declaraţie de presă la finalul discuţiilor cu reprezentanţii diplomatici din afara ţării, şi a prezentat o serie de măsuri menite să "fluidizeze" procesul de vot în diaspora.

Principalele declaraţii:

Am avut astăzi, la sediul MAE, o întâlnire de lucru cu ambasadorii, consulii, preşedinţii secţiilor de votare din mai multe state europene. Mă refer la Franţa, Marea Britanie, Republica Moldova, Spania, Italia. Scopul întâlnirii a fost, pe de o parte, acela de a face o analiză a desfăşurării primului tur şi măsurile concrete care trebuie puse în practică. Este vorba despre dispoziţiile adoptate de BEC, dar şi, în plan intern, în ce priveşte măsurile de organizare internă. Scopul măsurilor decise vizează fluidizarea procesului de votare şi asigurarea condiţiilor pentru ca cetăţenii să îşi exprime votul cu respectarea exigenţelor de a descuraja tentativele de vot multiplu. Operaţiunile de votare în străinătate au decurs cu respectarea legii.

Formularele vor putea fi distribuite în perimetrul secţie de votare.

Creştem numărul de cabine de vot, de ştampile.

Numărul membrilor în birourile secţiilor de votare este extrem de important.

Au fost secţii de votare în care au votat şi 50 de persoane. Instrucţiunile sunt să se meargă spre 7 birouri în secţiile de votare.

Alcătuim o echipă pusă la dispoziţie BES-ului, vorbim de diplomaţi. Utilizăm la maximum personalul din ambasade, pentru completarea birourilor secţiilor de votare şi sperăm să ne confirme BES dacă apar probleme, inclusiv în ziua votului se mai retrage cineva.

  De asemenea, vom pune la dispoziţie echipe suplimentare de sprijin din partea MAE pentru ca afară să distribuie aceste formulare, să gestioneze fluxul de votanţi, să sprijine un proces electoral cât mai rapid şi corect.

Am solicitat preşedinţilor birourilor secţiilor de votare - niciunul nu a lipsit - am solicitat că, dacă, după confirmarea completării, mai apar solicitări de retragere, să solicite imediat aprobarea completării birourilor.

Ne aflăm într-un proces de organizare foarte serios, am transmis instrucţiuni foarte serioase de a pune în practică măsurile BEC şi BES.

  MAE va fi în afara jocurilor politice, în afara acuzelor politice şi, din acest punct de vedere, este datoria mea să apăr imaginea şi prestigiul corpului diplomatic românesc.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite