Artizanul blocării votului din Diaspora, Titus Corlăţean, avansat la excepţional în grad diplomatic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru de Externe Titus Corlăţean a fost avansat la gradul de consilier diplomatic, în mod excepţional, deşi este implicat în dosarul votului din diaspora, în care românii au fost obstrucţionaţi să aleagă preşedintele.

Fostul ministru de Externe Titus Corlăţean a fost ridicat în grad diplomatic de la stadiul de secretar I la cel de consilier diplomatic conform procedurii „ la jumătate de stagiu“, după cum arată un document al MAE prezentat de siteul flux 24. Legea privind Statutul Corpului diplomatic şi consular prevede, la articolul 13, că stagiul pentru promovarea de la gradul de sectretar I la gradul de consilier diplomatic (al patrulea în ierarhia gradelor diplomatice) este de trei ani. Astfel, sintagma „jumătate de stagiu“ arată că Titus Corlăţean a sărit jumătate de normă.

„Nu e nimic extraordinar. Din 1994, de când am intrat în MAE, mi-am luat toate gradele diplomatice corespunzătoare, prin concurs.  Poţi fi avansat la termen sau la jumătate de teremen, la excepţional“, a spus Titus Corlăţean.

Aceeaşi lege mai arată că „acordarea gradelor diplomatice şi consulare se face prin ordin al ministrului afacerilor externe, cu excepţia gradului diplomatic de ambasador“. Iar decizia prin care Titus Corlăţean a fost avansat în grad poartă semnătura lui Bogdan Aurescu, actualul ministru de Externe. „Constat că atunci când ai bun-simţ, în România se interpretează în mod diferit. În ultimii 12 ani am refuzat ceea ce regulamentul îmi dădea pe deplin dreptate. Ministrul Aurescu a făcut acum acest gest, pe care l-am apreciat, dar eu puteam fi avansat în grad încă de acum 12 ani“, a mai spus Titus Corlăţean pentru „Adevărul“.

„Câteva fapte deosbite“

Aşadar, Aurescu l-a avansat „la excepţional“ pe Titus Corlăţean. Potrivit unui fost ministru de Externe, avansarea „la excepţional“ este acceptată mai degrabă ca o răsplată pentru modul în care diplomatul şi-a făcut datoria. „Avansarea la gradul de consilier presupune  o evaluare de dosar. Nu se dă un examen. În evaluarea aceasta se ţine cont de ce au făcut respectivii oameni în funcţiile pe care le-au avut. Dacă şi-au dus misiunile la bun sfârşit, dacă s-au achitat corect de sarcini. Ar trebui să fie câteva fapte deosbite, câteva lucruri bine punctate,  pentru a fi avansat la excepţional“, a spus un fost ministru de Externe pentru „Adevărul“, cu condiţia anonimatului.

Decizia asumată de Bogdan Aurescu devine cu atât mai controversată întrucât vine la mai puţin de un an de când Titus Corlăţean a demisionat cu scandal din fruntea Ministerului de Externe (MAE), după ce a refuzat să deschidă noi secţii de vot în străinătate şi să faciliteze, astfel, dreptul diasporei de a alege. „Oricum, MAE trebuie să prezinte o motivare prin care Titus Corlăţean a fost ridicat în grad. Nu e nimic secret“, au mai spus sursele citate. Până la închiderea ediţiei, MAE n-a răspuns la solcitarea trimisă de „Adevărul“, în care am întrebat ce condiţii legale a îndeplinit Titus Corlăţean pentru a fi ridicat la gradul de consilier diplomatic conform procedurii „la jumătate de stagiu“. Dacă tot putea fi avansat în grad încă de acum 12 ani, de ce Corlăţean, acum consilier al premierului Victor Ponta, a fost avansat la excepţional?

DNA anchetează

În decembrie 2014, imediat după alegerile prezidenţiale, DNA a preluat de la Parchetul General dosarul privind votul din diaspora. Atunci, mai mulţi diplomaţi români au reclamat că MAE, condus de Titus Corlăţean, nu a ţinut cont de solicitările lor privind organizarea secţiilor de votare, luând decizii care au dus la cozi imense la vot şi la împiedicarea alegătorilor să voteze. Tot atunci, europarlamentarul Monica Macovei a depus două plângeri penale pe numele lui Corlăţean şi Ponta pentru obstrucţionarea votului românilor din străinătate. În prezent, ancheta a rămas la stadiul cercetării penale a faptelor, fără să fie începută urmărirea penală împotriva vreunei persoane.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite