Titus Corlăţean: „În mai sau iunie, cetăţenii moldoveni vor circula liber în UE”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţenii din Republica Moldova ar putea circula liber în Uniunea Europeană din luna mai sau iunie a acestui an, dacă nu apar până atunci „accidente neprevăzute”, conform declaraţie ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, pentru postul de televiziune Digi24.

Oficialul român a afirmat că în prezent există un consens politic substanţial în cadrul Uniunii Europene în legătură cu circulaţia liberă a cetăţenilor moldoveni, miercuri având loc votul în comisia parlamentară de specialitate (LIBE).

„Există consensul politic la nivelul Guvernelor pentru a rezolva problema liberei circulaţii a cetăţenilor moldoveni. A fost aleasă o procedură mult mai simplificată, a depăşit faza Consiliului, deci nivelul guvernamental, se află la Parlamentul European, miercuri are loc votul în comisia parlamentară de specialitate (LIBE) a PE, urmând ca, dacă lucrurile merg aşa cum ele sunt programate, pe 25 februarie să aibă loc votul final în plenul Parlamentului European, după care urmează o procedură simplificată”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, pentru sursa citată.

Totodată, Titus Corlăţean a menţionat că dacă lucrurile vor evolua conform calendarului stabilit şi nu vor fi probleme, în lunile mai sau iunie cetăţenii din Republica Moldova vor putea circula liber în UE. „Dacă lucrurile merg şi nu apar accidente neprevăzute probabil în luna mai sau iunie cetăţenii moldoveni vor circula liber în Uniunea European”, a spus Titus Corlăţean.

Ministrul Afacerilor Externe a adăugat că eliminarea vizelor pentru moldoveni este un „mare succes” pentru Republica Moldova, în special pentru guvernul proeuropean de acolo, cât şi pentru România.

În cadrul Consiliului de Afaceri Externe, Titus Corlăţean şi-a exprimat încrederea în legătură cu votul favorabil pe care statele membre ale Uniunii Europene îl vor da în aces caz.

„Există un sprijin politic clar al statelor membre ale UE şi din partea Comisiei şi a SEAE (Serviciul European de Acţiune Externă - n.r.) pentru parcursul european al Republicii Moldova”, a declarat luni, oficialul român.

După votul comisiei din Parlamentul European, programat pentru miercuri, plenul Parlamentului se va pronunţa în legătură cu acest proiect până la sfârşitul lunii februarie. După acest moment, următoarea etapă este publicarea în Jurnalul Oficial al UE, după 20 de zile, decizia fiind validă.


Citeşte şi:

Corlăţean: „Sperăm ca eliminarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni să fie votată în Parlamentul European în februarie“

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, luni, la Bruxelles, că România speră ca proiectul de ridicare a vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova să fie votat în plenul Parlamentului European înainte de sfârşitul lunii februarie.

Slovacia sprijină aderarea României la spaţiul Schengen: „Acum UE ar trebui să îşi respecte angajamentele”

Slovacia va sprijini România în procesul său de aderare la spaţiul Schengen, a dat asigurări, marţi, ministrul slovac de Externe, Miroslav Lajcak, în cadrul unei conferinţe comune cu omologul său român, Titus Corlăţean, informează Agerpres.

Corlăţean: Ne dorim o decizie pe Schengen până la finalul anului. Nu vedem legătura cu MCV

Ministrul de Externe Titus Corlăţean a declarat, luni, că România a îndeplinit criteriile de aderare la Spaţiul Schengen şi  a adăugat că nu există vreo legătură între acest dosar şi raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite