Corlăţean, replică dură la adresa lui Băsescu: „Cine a stat la aceeaşi masă cu cei care au retorică naţionalist-extremistă nu are credibilitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Titus Corlăţean, la dezbaterile Universităţii de Vară a românilor de pretutindeni FOTO Sorin Ghica
Titus Corlăţean, la dezbaterile Universităţii de Vară a românilor de pretutindeni FOTO Sorin Ghica

Prezent, miercuri, la dezbaterile Universităţii de Vară a românilor de pretutindeni, ministrul de Externe Titus Corlăţean a ţinut să dea o replică la declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la politica Budapestei extrem de agresivă în privinţa minorităţilor maghiare de pe teritoriile statelor balcanice.

Universitatea de Vară a românilor de pretutindeni, de la Izvoru Mureşului, a devenit scena unor schimburi de replici dure între preşedintele Traian Băsescu şi politicienii de la putere.

Deşi nu s-a disociat de cele spuse de Traian Băsescu, ministrul de Externe Titus Corlăţean a încercat să demonstreze că preşedintele nu poate avea credibilitate. În plus, arată Corlăţean, discursurile războinice nu sunt soluţia problemei. Corlăţean l-a acuzat pe şeful statului că a stat la aceeaşi masă cu politicienii maghiari care susţin autonomia ţinutului secuiesc pe criterii etnice.

“În vara anului 2010, oameni politici importanţi din România, şi vorbim de şeful statului, cu acei oameni politici maghiari cu retorică nervoasă au stat la aceeaşi masă în aceeaşi tabără de vară atât de mult discutată în această vară. O spun încă o dată, pentru că nu mai avem nimic de împărţit în interiorul aşa-zisei coabitări. Cine a stat la aceeaşi masă cu cei care au avut această retorică naţionalist-extremistă şi izolaţionistă nu au credibilitate când spun astăzi ceea ce spun”, a declarat Corlăţean.

Retorică populistă şi anacronică

Mai mult, ministrul l-a acuzat pe Traian Băsescu de populism ieftin, pentru că nu ar fi trebuit să generalizeze şi să-i bage pe toţi politicienii maghiari în aceeaşi oală.
“Vă asigur că Guvernul ştie foarte bine ce are de făcut în această problemă şi  nu poate permite niciun fel de derapaj. Vreau să fie foarte clar: retorica asta războinică este anacronică, populistă şi necredibilă. Atunci când îţi asumi leaderdship-ul împotriva unei capitale, adică împotriva unei ţări şi nu faci distincţie între anumiţi oameni politici, anumite atitudini politice extremiste şi o anumită retorică şi o identifici cu o ţară întreagă, înseamnă că nu ai ce căuta în politică”, a mai spus Titus Corlăţean.

Totodată, ministrul i-a atacat şi pe politicienii maghiari, pe care i-a acuzat de ipocrizie, fiind interesaţi nu de soarta oamenilor din Harghita şi Covasna, ci de realizarea propriilor scopuri.
“Ceea ce se întâmplă în Harghita şi Covasna cu acest pelerinaj nesfârşit de lideri politici de la Budapesta, unii la guvernare, alţii în opoziţie şi extrem de extremişti, lucrurile astea sunt călăuzite de un interes extrem de pragmatic, şi anume cel electoral, câştigul cât mai multor voturi din partea maghiarilor din Transilvania care au  obţinut cetăţenia maghiară. Să nu vă imaginaţi că aceşti politicieni sunt interesaţi şi îi doare sufletul de soarta de zi cu zi cetăţenilor din Harghita şi Covasna, de viaţa lor, de locuri de muncă, de pensii, de salarii. Nu, sunt interesaţi de a avea profit electoral”, a declarat Corlăţean.

Traian Băsescu: “România îşi va asuma leadershipul punerii la punct a Budapestei“

Preşedintele a criticat, luni, în termeni fără precedent politica agresivă a Ungariei în privinţa minorităţilor, declarând că România îşi va asuma rolul de a conduce acţiunea de punere la punct a Budapestei de către toate ţările care au minorităţi maghiare.

În discursul ţinut la Universitatea de Vară a românilor de pretutindeni, care se desfăşoară la Izvoru Mureşului, preşedintele Traian Băsescu a atacat în termeni duri atitudinea politicienilor de la Budapesta faţă de statele care au minorităţi maghiare pe teritoriul lor.

Băsescu a avertizat că răbdarea României a ajuns la sfârşit şi că anul acesta este ultimul în care politicienii maghiari se pot plimba relaxaţi prin Harghita şi Covasna. Preşedintele a răspuns astfel la declaraţiile belicoase ale unor politicieni unguri făcute la Tabăra Tineretului Maghiar de la Joseni şi Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad.

„Unii cred că sunt praguri care pot fi depăşite, iar eu ca şef al statului român le spun că aici în Harghita niciun prag constituţional nu poate fi luat în discuţie şi nici depăşit. Poate să se perinde prin Harghita şi Covasna toată protipendada politică maghiară. Şi probabil este ultimul an când au  putut să o facă atât de relaxat. Sincer să fiu, ca şef al statului, am vrut să văd până unde se poate merge, iar anul acesta s-a ajuns la limita la care le spun că e prea mult şi nu se va mai repeta. Am crezut că funcţionează decenţa. Anul acesta au dovedit că pot fi indecenţi. În mod categoric, România îşi va asuma leadershipul punerii la punct a Budapestei“, a declarat şeful statului.

Traian Băsescu a mers chiar mai departe, acuzând Ungaria, nici mai mult, nici mai puţin, că destabilizează zona balcanică, prin încurajarea tendinţelor de autonomie ale comunităţilor maghiare din statele vecine.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite