Premierul Victor Ponta i-a convins pe socialiştii europeni. Swoboda critică abuzul Comisiei Europene şi o acuză pe Reding de partizanat politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a reuşit să se facă ascultat la Bruxelles. Hannes Swoboda, liderul grupului socialiştilor din Parlamentul European, la început critic în faţa demersului USL de a-l demite pe preşedintele Traian Băsescu, pare să fi înţeles motivele premierului Ponta pentru iniţierea referendumului.

La mai bine de o lună după referendum, Swoboda critică, într-un text publicat pe europeanvoice.com, atitudinea partizană a Comisiei Europene faţă de situaţia politică a României.

Deşi reacţiile europene la momentul respectiv nu i-au fost favorabile, premierul Victor Ponta pare să-l fi convins pe Swoboda că demersul său a fost constituţional şi că a respectat cerinţele Europei de a valida referendumul doar în cazul în care se va întruni cvorum (astfel încât prezenţa la vot să fie majoritară), în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneţia, iar Hannes Swoboda pare să fi revenit la sentimente mai bune în ceea ce priveşte stânga românească şi demersul acesteia de a-l debarca pe Traian Băsescu de la Cotroceni.

„Faptul că guvernul Ponta a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă pentru a schimba regulile referendumului şi a elimina cvorumul a fost aspru criticat la Bruxelles, însă nimeni nu a spus că Ordonanţa a inversat o schimbare în legea referendumului pe care o făcuse Traian Băsescu în acelaşi mod”, scrie Swoboda, înfierând dreapta de la Bucureşti.

„În ciuda majorităţii covârşitoare (87%) care a votat pentru demiterea preşedintelui, românii se găsesc acum conduşi de acelaşi preşedinte pe care nu îl mai vor, astfel că nesiguranţa politică va continua”, a mai scris Swoboda.

Liderul grupului socialiştilor din Parlamentul European a atras, de asemenea, atenţia asupra faptului că încrederea românilor în insituţiile europene a scăzut cu aproape 10 procente pe timpul verii.

Dificultăţile politice ale României sunt multe şi dintre cele mai complexe, iar furia şi graba pot fi reproşate guvernului de la Bucureşti, însă, spune Swoboda, Reding a ales să se comporte ca şi când Guvernul ar fi fost singura problemă a românilor.

„Reding a ales să ignore abuzurile în serviciu de care se face vinovat Traian Băsescu în faţa Curţii Constituţionale a României. Au fost ignorate nenumăratele sale încercări de a influenţa justiţia şi încălcarea continuă a principiului separării puterilor în stat şi refuzul său de a accepta voinţa majorităţii parlamentare”, a subliniat Swoboda.

Lista cu neregulile regimului Băsescu întocmită pe europeanvoice.com de liderul socialiştilor nu se termină aici. Swoboda arată că excesul de zel european de a număra Ordonanţele de Urgenţă ale premierului Victor Ponta este nejustificat, având în vedere că abuzul de ordonanţe care au avut loc în timp ce PDL făcea parte din arcul de guvernare nu au ridicat nicio sprânceană.

Premierul Victor Ponta se află, în acest moment, într-o vizită de lucru la Bruxelles, unde se va întâlni cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, dar şi cu premierul Belgiei, Elio Di Rupo. Încă de ieri, Ponta a spus că va merge la Bruxelles pentru a da toate asigurările că România va respecta atât regulile jocului democratic, precum şi principiile statului de drept.

Duminică, premierul a explicat că va merge la preşedintele Jose Manuel Barroso cu 10 puncte şi jumătate rezolvate, din cele 11 care i s-au cerut, făcând referire la situaţia senatorului Mircea Diaconu, care a fost declarat incompatibil de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi la revocarea din Camera Deputaţilor a lui Sergiu Andon.

„Unul din cele 11 puncte se referea la cei doi parlamentari care au fost declaraţi incompatibili de către justiţie. Unul dintre ei este domnul Andon, un om pe care eu îl respect foarte mult şi un jurist extraordinar, care, sigur, aşa au fost lucrurile, a pierdut în instanţă procesul, iar Camera Deputaţilor a luat deja o decizie pe care sincer o regret enorm, pentru că îl cunosc pe omul Sergiu Andon. A doua decizie este şi mai dureroasă, pentru că al doilea aflat în această situaţie este un om iubit de foarte mulţi români: senatorul Mircea Diaconu, care a fost declarat incompatibil. E foarte greu, ce pot să-i spun domnului Diaconu ? «Dom'ne, Comisia Europeană nu ştie cine e Mircea Diaconu, nu ştie ce a făcut pentru români, nu ştie cât de popular este»...este nedrept”, a spus Ponta.

Comisia Europeană trebuie să înveţe să gestioneze mai ine crize politice similare în viitor, concluzionează Swoboda, mai ales dacă există suspiciunea de partizanat, altfel „riscăm să plătim un preţ imens prin pierderea încrederii şi a legitimităţii construcţiei europene”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite