Tinerii din diaspora trag un nou semnal de alarmă înainte de turul II: „Vrem să votăm!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii din străinătate sunt nemulţumiţi de cum au fost organizate alegerile în turul I
Românii din străinătate sunt nemulţumiţi de cum au fost organizate alegerile în turul I

Tinerii aduc în atenţia autorităţilor că deciziile luate până în prezent cu privire la fluidizarea votului în cel de-al doilea tur de scrutin nu sunt nici pe departe suficiente.

Liga Studenţilor Români din Străinătate şi Fundaţia Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor şi 

Absolvenţilor Români solicită Ministerului Afacerilor Externe, Biroului Electoral Central şi tuturor celorlalte instituţii abilitate ale Statului Român să dispună de urgenţă adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru ca toţi cetăţenii României cu drept de vot să îşi poată exercita acest drept garantat prin Constituţie, indiferent dacă aceştia se află în ţară sau în străinătate. Această solicitare este susţinută de societatea civilă din diaspora şi din România, precum şi de cei peste 4.000 de semnatari ai Petiţiei pentru respectarea dreptului la vot al cetăţenilor români (http://www.fundatiacaesar.ro/petitie/), depusă la sediul MAE din Bucureşti.

„Dorim să aducem în atenţia autorităţilor că deciziile luate până în prezent cu privire la fluidizarea votului în cel de-al doilea tur de scrutin nu sunt nici pe departe suficiente. Creşterea numărului de cabine de vot la maximum şapte, în paralel cu creşterea numărului de ştampile şi posibilitatea de a descărca de pe internet declaraţiile pe proprie răspundere sunt măsuri care, deşi răspund în parte solicitărilor noastre formulate după primul tur de scrutin, nu vor avea un impact semnificativ în zonele cu număr mare de votanţi, aşa cum se aşteaptă la Hamburg, Londra, München, Paris, Stuttgart, Torino, Viena şi în alte comunităţi din diaspora”, se arată în comunicatul Ligii Studenţilor Români din Străinătate. 

Tinerii trag un puternic semnal de alarmă cu privire la necesitatea de a acţiona cât mai curând, cât încă mai este timp, pentru asigurarea condiţiilor optime de votare în data de 16 noiembrie în toate comunităţile de români din străinătate. 
 

„Este în interesul tuturor cetăţenilor români din ţară şi de peste hotare, precum şi a viitorului Preşedinte să existe un rezultat legitim după închiderea urnelor, fără umbră de îndoială asupra modului în care a decurs procesul de votare. Amintim că după primul tur de scrutin LSRS a primit nenumărate sesizări din partea membrilor şi voluntarilor din toată lumea cu privire la dificultăţile întâmpinate de cetăţenii care au dorit să-şi exercite dreptul fundamental de a vota. Considerăm că este inadmisibil ca cetăţenii României să nu îşi poată exercita dreptul democratic de a vota liber, civilizat şi decent oriunde s-ar afla. Mai mult, pentru cel de-al doilea tur de scrutin, organizatorii beneficiază de experienţa din precedentul tur şi pot face estimări realiste ale prezenţei la vot”, a mai transmis Ligii Studenţilor Români din Străinătate. 


Astfel, pentru o desfăşurare optimă a procedurii de votare în data de 16 noiembrie 2014, se solicită în continuare următoarele: 


Suplimentarea numărului secţiilor de votare din străinătate conform şi proporţional cu numărul de cetăţeni români cu drept de vot din fiecare comunitate. Solicităm să se facă publică în cel mai scurt timp posibil lista completă a secţiilor de votare.


Suplimentarea personalului din secţiile de votare pe baza unor estimări realiste ale prezenţei la vot, inclusiv pe baza datelor aferente primului tur de scrutin şi având în vedere probabilitatea mare ca numărul alegătorilor să crească în cel de-al doilea tur de scrutin. LSRS îşi exprimă în continuare disponibilitatea de a participa prin observatori neutri la buna desfăşurare a procesului electoral.
 

Să se acţioneze nu doar în litera, ci şi în spiritului Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României. Tuturor cetăţenilor români care se află la secţiile de votare la ora 21:00, indiferent dacă se află fizic „în sala de vot” sau aşteaptă la coadă, trebuie sa le fie permis exercitarea dreptului constituţional de a-şi exprima opţiunea electorală.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite