Timpul nu mai are răbdare cu preşedintele Iohannis. Azi trebuie să decidă pe cine desemnează viitor premier

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia din scena politică a luat o turnură nefavorabilă României. Palma primită de PNL şi Orban prin pierderea alegerilor, şi încă la un scor ruşinos (9% din total alegători), afectează profund capacitatea PNL şi a lui Orban de a cristaliza formarea noului guvern. Orban şi-a pierdut cumpătul şi discernământul.

Este contestat în propriul partid, a mers pe abureala „uite Cîţu, nu e Cîţu”, vrea acum funcţia de premier, dar partenerii de guvernare nu-l vor. Este momentul ca preşedintele Iohannis să ia taurul de coarne şi să conducă ţara, la fel ca în martie când a declarat starea de urgenţă.

Orban este incapabil să aducă ţării un guvern

  • A demisionat sau a fost „demisionat” de preşedintele Iohannis pentru rezultatele slabe de la alegeri;
  • A propus varianta de premier Florin Cîţu, care acum nu-i mai convine;
  • A amestecat negocierile cu funcţii din parlament, în loc să se ocupe de programul de guvernare şi echipa  viitorului guvern;
  • Este tot mai clar că rezultatele slabe din alegeri provin şi din modul defectuos în care a condus Orban guvernul, bazat pe clientelism, traseism, plasarea unor habarnisiti în posturi cheie, acceptarea unor deficite bugetare uriaşe. Exact ce a învăţat în 30 de ani de politică;
  • Trage de timp, fiind contestat de o parte din propriul partid, deşi exact peste 6 zile noul guvern ar trebui validat de parlament. Nu avem un program de guvernare, o listă a noului cabinet, avem doar dorinţa lui Orban de a deveni din nou premier;
  • Se pare că PNL îi cere lui Orban confirmarea scrisă ca USR PLUS şi UDMR îl acceptă ca premier, înainte să-şi dea acordul cu prezenţa sa în fruntea viitorului guvern.

Stadiul actual al negocierilor pentru formarea noului guvern

Florin Cîţu refuză să renunţe la a candida pentru funcţia de premier, iar conducerea PNL nu ştie ce decizie să ia: îl susţine în continuare pe Cîţu, sau virează şi-l susţine pe Orban viitor premier.

USR PLUS nu şi-a dat acordul pentru Orban viitor premier, iar Dacian Cioloş spune: „Apropo de discuţiile asupra numelui de premier din această seară, mesajul USR PLUS este simplu: am vorbit serios atunci când am spus că e nevoie de un nou început pentru România”. Cum a vorbit în numele USR PLUS este clar că ei nu sunt de accord cu Orban viitor premier.

Există decizii care trebuie luate în guvern, prin OUG-uri, înainte de Anul Nou. Altfel, vor fi afectate grav sectoare întregi de activitate.

Programul PNRR, prezentat cu fast de actuala guvernare, menit a aduce 30 de miliarde de euro de la UE, a fost dur criticat la Bruxelles pentru că nu conţine măsuri de reformă. Ori banii de la UE sunt cruciali pentru relansarea economiei româneşti.

Mai sunt şase zile până când noul guvern ar putea fi validat în parlament. Dar nu avem premier desemnat, program de guvernare, lista miniştrilor noului cabinet.

Nu avem buget pentru anul viitor, şi va trebui să funcţionăm după bugetul de anul trecut. Dar, la începutul lui 2019 nu aveam deficit de 10%, o pandemie care nu se ştie cum şi când se va opri.

Gestionarea pandemiei şi a vaccinării impune existenţa rapidă unui guvern valid, capabil să dea OUG-uri.

Se impune intervenţia preşedintelui Iohannis

Nu cred că mai este timp pentru aşteptări fără rezultate precise. Preşedintele Iohannis poate pune capăt acestei degringolade din scena politică prin desemnarea unui viitor premier. Cum partidele din viitoarea coaliţie nu se înţeleg asupra numelui viitorului premier, cum ţara are nevoie de guvern, decizia aceasta trebuie luată de preşedintele Iohannis.  Pentru a pune capăt nesiguranţei dată de absenţa unui guvern pe deplin valid care să gestioneze pandemia şi vaccinarea, care să rezolve problema bugetului pe 2021.

Nu ştiu care va fi numele la care se va opri Iohannis. Cel mai vehiculat acum este al generalului Nicolae Ciucă. Din foarte multe motive.

  • Nu are apucăturile vechilor politicieni: clientelism, traseism, plasarea unor politruci habarnişti în posturi importante.
  • Este foarte bine văzut în afara ţării, dovadă decoraţia primită ieri la ambasada SUA.
  • Se înţelege foarte bine cu preşedintele Iohannis.
  • Nu depinde de susţinerea sau nesusţinerea unor partide. Nu văd cum partidele de dreapta ar contrazice decizia lui Iohannis. Şi chiar PSD ar agrea o astfel de numire, dată fiind situaţia dramatică adusă de pandemie.
  • S-ar rezolva rapid criza negocierilor, care blochează validare unui nou guvern pe 23 sau 24 decembrie.
  • Nicolae Ciucă ar aduce rigoare şi profesionalism, exact ce a lipsit până acum guvernelor Orban.
  • Nicolae Ciucă ar putea conduce guvernul pentru un timp limitat, un an sau doi. Dacă se va resimţi nevoia revenirii partidelor politice în fruntea guvernării, se poate face schimbarea oricând.

Problema este că doar intervenţia imediată a preşedintelui Iohannis poate scoate ţară din criza în care a adus-o recentul scrutin electoral. Până se mai limpezesc apele, până se mai aşează lucrurile  în PNL şi în alte partide politice, ţara trebuie guvernată.

Timpul nu mai are răbdare cu preşedintele Iohannis.

L E. Un comentariu

Demisia recenta a lui Orban din functia de premier, in plina criza pandemica si post-electorala, fara o explicatie elementara, neipocrita, privind motivele care au determinat-o, pentru ca, in scurt timp, sa pretinda cu aroganta de om providential aceasi functie, renuntand cinic la optiunea anterioara pentru Florin Citu, denota iresponsabilitate si aventurism, precum si desconsiderare totala fata de electorat, in general, probabil sigur fiind acum ca, in vidul electoral din urmatorii patru ani, va fi mai greu de penalizat.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite