Timofti încearcă resuscitarea alianţei pro-europene sub presiunea alegerilor anticipate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arestarea fostului premier moldovean Vlad Filat, urmată de căderea în plenul de la Chişinău a Cabinetului condus de Valeriu Streleţ a readus Republica Moldova în criză politică prelungită ca urmare a destructurării AIE 3, de către tandemul Marian Lupu-Vlad Plahotniuc.

Astfel, scena politică de la Chişinău s-a transformat într-un adevărat câmp de luptă pentru liderii PDM şi ai PLDM care au căzut pradă intereselor de grup şi lăsând deoparte continuarea drumului pro-european al Republicii Moldova, pentru a-şi plăti poliţe rămase restante din timpul guvernării. Aflat pe final de mandat, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti este singurul capabil în acest moment să găsească o soluţia în tabară forţelor pro-europene, pentru a constitui un Cabinet capabil să guverneze şi implicit să evite alegerile anticipate, mult aşteptate de forţele politice pro-putiniste moldoveneşti. Pentru şeful statului moldav este un moment politic dificil întrucât trebuie să împace PDM cu PLDM, ca alianţa pro-europeană să continue coerent, pentru a reseta Moldova pe drumul reformelor structurale cerute de partenerii europeni de la Bruxelles. În acest context, şeful statului moldovean a discutat, joi, cu liderii PLDM, PDM şi PL cărora le-a cerut să găsească un consens în vederea formării unui Executiv pro-european, potrivit Puterea.md. Astfel, Nicolae  Timofti va iniţia de luni, 9 octombrie, noi consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcţia de premier. Implicarea lui Timofti în resetarea alianţei pro-europene a fost determinată de refuzul liderilor PLDM de a negocia cu cei ai PDM în vederea conturării unei noi majorităţi şi trecerea democrat-liberalilor în opoziţie. Prin decizia adoptată de liderii PLDM, alianţa pro-europeană s-ar putea construi pe pilonul PDM- PPEM-PL prin cooptarea PCRM, fapt care  ar pune Republica Moldova într-o lumină proastă în plan extern şi implicit de credibilitate. La rândul său, vice preşedintele PLDM, Vadim Pistrinciuc, a declarat, potrivit Unimedia.md că decizia Consiliului Politic al PLDM „demonstrează că dorinţa de a trece în opoziţie este una sinceră şi conform unei logici politice corecte”.

„Este rezultatul acelui vot foarte întunecat, foarte ascuns şi fără nici un fel de logică politică de joia trecută privind demisia unui guvern pro-european aflat în funcţiune, care câteva săptămâni înainte de asta a avut negocieri cu parteneri de dezvoltare. Asta demonstrează că PD, precum şi cei care au uneltit acest vot împotriva acestui Guvern, trebuie să poarte întreaga responsabilitate pentru criza politică pe care au declanşat-o”, a afirmat Vadim Pistrinciuc.

Potrivit acestuia, constituirea unei coaliţii lărgite cu forţele pro-putiniste va schimba cursul pro-european al Republicii Moldova.

“Acest lucru este posibil, însă pot să vă spun că atunci când schimbi cursul de dezvoltare al Republicii Moldova, nu este neapărat să spui acest lucru. Cel mai grav lucru care se poate întâmpla cu cursul de dezvoltare al Republicii Moldova este să mimezi anumite reforme şi să faci anumite lucruri de faţadă, ceea ce s-a întâmplat în ultimul timp, precum şi neîncrederea totală în instituţiile statului şi în cele ale justiţiei demonstrează că nu ne mai putem juca de-a faţada şi de-a negocierile pe anumite capitole ce ţin de integrarea Republicii Moldova în spaţiul european. Asta înseamnă că trebuie să fim mult mai duri în acest sens”, a declarat vicepreşedintele PLDM.

PCRM, dispus să joace cartea pro-europeană pentru bunăstarea moldovenilor

Din tabăra partidelor moldoveneşti afiliate doctrine pro-putiniste,  PCRM pare în momentul de faţă dispus să participe la negocieri cu PDM-PPEM-PL pentru constituirea unei alianţe pro-europene din raţiuni pur electorale întrucât ar mai recupera din electoratul pierdut în faţa PSRM şi a formaţiunii lui Renato Usatâi şi ar putea controla câteva instituţii cheie, utile în eventualitatea declanşării alegerilor anticipate. Astfel că, deputatul comunist, Artur Reşetnicov, a reiterat invitaţia PCRM către toate formaţiunile politice parlamentare ca să se aşeze împreună la masa de ngocieri. În acelaşi timp, el a criticat poziţia adoptată de PLDM cu privire la neparticiparea la discuţii privind formarea unei noi majorităţi parlamentare, potrivit Politik.md.

„Noi aşteptăm să ne întâlnim la discuţii pe platforma de dialog pe care am lansat-o, pentru a face faţă provocărilor ce ne aşteaptă. Propunem acest dialog pentru toate fracţiunile, inclusiv pentru fracţiunea socialiştilor, dar şi pentru alţii. Pentru că ei au obţinut mandatul cetăţenilor şi poartă responsabilitate în faţa cetăţenilor”, a declarat Reşetnicov. 

De cealaltă parte a baricadei, preşedintele PL, Mihai Ghimpu şi cel al PDM, Marian Lupu aruncă vina posibilului eşec în curtea PLDM care în opinia acestora este singurul vinovat de corupţia şi eşecul politic al Republicii Moldova.

„PLDM tot timpul a zdruncinat alianţa.Mă învinuiau că sunt în buzunarul lui Plahotniuc. Acum au furat miliardul, iar Ghimpu trebuie să rezolve problema. Să aducă miliardul înapoi şi putem să stăm o perioadă fără Guvern ca să putem achita pensiile şi salariile”, a declarat preşedintele PL, Mihai Ghimpu cu privire la furtul miliardului de lei din sistemul bancar moldovenesc.

Potrivit acestuia, PLDM trebuie să-şi asume răspunderea, dacă nu vrea să participe la negocieri. În schimb, preşedintele PDM, Marian Lupu consideră că democrat-liberalii au ales calea haosului şi destabilizării Republicii Moldova când au refuzat să participle la negocieri pentru formarea unei noi coaliţii.

“Dacă decizia este una tactică şi PLDM aşteaptă să mergem să-i rugăm, îi anunţăm că nu vom merge şi le transmitem un esa colegilor din PLDM: Decideţi! Nu vreţi, nu faceţi. Dacă vreţi, terminaţi cu jocurile astea. Dacă decizia PLDM este una serioasă şi stau morţiş pe aceasta, noi oricum vom reuşi să formăm o coaliţie majoritară de guvernare”, a conchis Marian Lupu.  

Criza politică de la Chişinău îl va determina pe Nicolae Timofti să caute soluţii în interior întrucât sprijinul Bucureştiului ar putea să lipsească ca urmare a instabilităţii politice determinate, de căderea Cabinetului Ponta sub presiunea străzii. Dacă nu se va găsi un numitor comun la Chişinău prin implicarea direct a UE, alegerile anticipate nu vor putea fi evitate iar forţele politice fidele Kremlinului vor prelua în forţă puterea politică sub legitimitatea votului popular. Astfel, că săptămâna viitoare se anunţă crucial pentru viitorul european al Chişinăului dacă Nicolae Timofti nu va reuşi să concilieze PDM cu PLDM.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite