Corespondenţă de la Bruxelles. Prima reacţie a Comisiei Europene după OUG dată de Tudorel Toader în Justiţie. Timmermans: „Nu am fost anunţat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frans Timmermans, alături de Liviu Dragnea. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Frans Timmermans, alături de Liviu Dragnea. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a precizat, la Bruxelles, într-o conferinţă de presă alături de ministrul Afacerilor Europene, George Ciamba, că nu a fost informat de Guvern cu privire la ordonanţa adoptată azi, prin care Tudorel Toader a modificat radical legile Justiţiei.

În timp ce ministrul Afacerilor Europene, George Ciamba, prezida, la Bruxelles, Consiliul Afaceri Generale (CAG), având pe ordinea de zi problema statului de drept din Polonia şi Ungaria, la Bucureşti, Guvernul Dăncilă adopta o ordonanţă de urgenţă care modifică legile Justiţiei, legi abia revizuite de PSD.

La finalul reuniunii CAG, Geroge Ciamba a susţinut o conferinţă de presă alături de prim-vicepreşdintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Întrebat dacă e la curent cu ultima OUG pe Justiţie din România, Timmermans a răspuns: „Nu. Nu ştiu despre ce este vorba”. „Trebuie să văd care este ordonanţa“, a adăugat Timmermans, amintind de ultimul raportul MCV. 

”În ceea ce priveşte România, avem un instrument foarte bun, o platformă de dialog, care ne permite să tratăm toate aceste probleme. Este vorba despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV). Este un instrument amplu, care ne permite să ne ocupăm de toate aceste probleme. Aşa cum ştiţi, ne-am exprimat unele temeri în ultimul nostru raport MCV legate de faptul că nu au existat progrese, ci chiar regrese în unele domenii, dar atât preşedintele Juncker, cât şi eu suntem extrem de angajaţi să încercăm să realizăm ceea ce preşedintele Juncker a spus la începutul mandatului - să încercăm să încheiem această procedură MCV înaintea încheierii mandatului acestei Comisii. Însă, dacă România are ambiţia de a face acelaşi lucru, sunt mulţi paşi de parcurs.Recomandările făcute de Comisie în cadrul MCV sunt foarte clare şi sunt mereu la dispoziţia autorităţilor române pentru a discuta despre implementarea lor'', a adăugat Timmermans. 

Guvernul a schimbat iar legile Justiţiei prin Ordonanţă de Urgenţă, aşa cum a anunţat, în exclusivitate, Adevărul. Potrivit proiectului de OUG, Secţia pentru Procurori din CSM va fi eliminată din procedura de numire a şefilor marilor Parchete. De asemenea, ministrul Justiţiei îi dă şefului Secţiei speciale de investigare a magistraţilor puteri depline. În acelaşi timp preşedintele României nu va mai putea refuza propunerile pentru şefia marilor Parchete.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a afirmat, la RFI, că vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, „un mare iubitor al doamnei Kovesi”, de multe ori a intervenit „brutal” în politica internă a ţării noastre, inclusiv în politica penală. Referitor la Kovesi, Rădulescu reiterează că PSD nu vrea să politizeze subiectul, dar susţine că: „tu nu poţi, având 18 dosare penale, să mergi să candidezi la o funcţie în care Guvernul tău nu te susţine”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite