Timmermans invită un infractor să ia cuvântul de la tribuna PES. Mare ţi-e grădina…

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timmermans, prim-vicepresedinte al CE,  s-a remarcat în ultimul timp ca un apărător al statului de drept din România. Prin intervenţii directe, prin ameninţări când a fost cazul, prin invocarea repetată a rapoartelor MCV, ale Comisiei de la Veneţia, rezoluţia PE, toate extrem de critice la adresa guvernării PSD-ALDE. Iar ameninţările sale au avut efect, nu s-a promovat OUG de amnistie si graţiere, sau  alte asemenea derapaje.

Ce pierde şi ce câştigă PES din prezenţa lui Dragnea la Congres

Drept răsplată pentru derapajele evidente de la prevederile tratatului de la Copenhaga, privind respectarea statului de drept, Timmermans îl invită pe şeful PSD să ia cuvântul la Madrid, la Congresul socialiştilor europeni. Cât or fi ei, socialiştii,  de disciplinaţi, eurodeputatul S&D Ana Gomes, din Portugalia, l-a huiduit pe Liviu Dragnea. „Afară cu corupţii! Nu vrem corupţie şi corupţi în PES şi în S&D”. „Cum pot socialiştii şi Timmermans să accepte un discurs al lui Liviu Dragnea la Congresul de la Madrid care pregăteşte alegerile europene? Putem să închidem ochii la acuzaţiile grave de corupţie şi crimă organizată pe care i le-a adus OLAF?”, a scris Ana Gomes  pe contul său de Twitter, la scurt timp după discursul liderului PSD pe scena Congresului PES.

Sunt convins că foarte mulţi delegaţi la Congresul PES gândeau la fel, dar ezitau să se pronunţe având disciplina în sânge. Prezenţa lui Liviu Dragnea, un infractor dovedit de sentinţa definitivă a instanţei, şi cu o anchetă în derulare privind fraude cu fonduri europene, semnalată de OLAF, va fi folosită de adversarii  din alte familii politice în campania care se apropie. Ei vor arăta cu degetul spre Timmermans şi vor spune: socialiştii una vorbesc, şi alta fumează!  Vai, ce va fi la gura lor!

Şi ce sperau să câştige socialiştii din prezenţa lui Dragnea? Un număr important de europarlamentari veniţi din România. Numai că, aşa cum stau lucrurile acum, s-ar putea ca socoteala de la Madrid să nu se potrivească cu aceea din România. Datorită eşecurilor pe toate planurile, în special economic, numărul de europarlamentari trimişi de PSD în PE ar putea să fie considerabil mai mic, comparativ cu alte runde de alegeri. Să fi promis Dragnea lui Timmermans o „contribuţie” bănească generoasă la campania electorală care se apropie? Ar putea fi o explicaţie pentru schimbarea de macaz a socialiştilor europeni. Şi ei, ca mai toţi socialiştii, când aud de bani li se înmoaie principiile…

Discursul lui Dragnea

„Cred, dar trebuie să le spunem oamenilor modul în are Dreaptă europeană a distrus Europa, folosind austeritatea, manipularea sau, cum e în România, instituţiile de forţă ale statului”. Vă amintiţi? „Imperialismul american, muribund şi în stare de putrefacţie, nu lasă popoarele conduse de comunişti să se ridice pe cele mai înalte culmi de civilizaţie şi progres”. Aceleaşi idei, doar că diferit ambalate. Sigur, se apropie alegerile europarlamentare. Dar a spera să abureşti toată familia socialiştilor europeni, pe cetăţenii europeni, cu idei şi fraze care merg cel mult în Teleorman, şi nu mai merg nici acolo, e o dovadă de prostie crasă.

Dreapta europeană a distrus Europa”, mai spune Dragnea. Adică Germania, Franţa, Anglia sunt „distruse”  si cetăţenii lor abia îşi mai duc zilele, iar în România condusă 20 de ani din 30 de socialişti, curge lapte şi miere.  Acesta este nivelul de prostie la care ne situează Dragnea. Doar că a-i crede proşti pe ceilalţi e cea mai bună dovadă de prostie, adevăr care nu are loc in mintea lui Dragnea.

În ultimii ani, graţie guvernului nostru, care a depus toate eforturile pentru a îmbunătăţi viaţa de zi cu zi, salariul minim a crescut în doi ani de zile cu peste 50%. Pensiile au crescut şi vor creşte în fiecare an în aşa fel încât în 2020 practic nicio pensie nu va fi mai mică decât dublul de la începutul mandatului din 2017. În condiţiile în care am redus şi taxele pentru cetăţeni - impozitul pe venit şi taxele pentru mediul de afaceri - cei de dreapta ne-au zis mereu că aşa ceva nu se poate, că nu trebuie să mărim pensiile, că nu trebuie să mărim salariile pentru că nu sunt bani”.

Trebuie să demonstrăm dreptei că suntem mai buni ca ei. Dreapta ne vrea divizaţi. UE are nevoie de o schimbare profundă, pe care doar noi o putem aduce. Avem nevoie de o Europă în care fiecare cetăţean are drepturi egale. Noi facem celor mulţi, noi suntem de partea bună.” Dragnea se visează ca aducând el o schimbare profundă în UE! Deşi ţara sa e vai de mama ei! I-a luat puterea minţile!

Aşa stau lucrurile, sau  încearcă Dragnea să ne aburească?

  • O fi crescut salariul minim, dar veniturile nete au crescut cu 4,5% doar la bugetari, şi au fost înghiţite, în bună măsură, de inflaţie;
  • Pensiile au crescut cu 10% în doi ani, iar promisiunile pentru 2020 reprezintă vise exotice, să se descurce cei aflaţi la putere atunci;
  • Banii, atâţia câţi mai sunt, vin din împrumuturi cu dobânzi din ce în ce mai mari. Exact ca în 2009-2010 la noi, sau ca în Grecia;
  • De ce, dacă sunt bani, bugetul a întârziat  trei luni, şi naşte controverse mari?
  • Nu se fac investiţii în infrastructură, sănătate, educaţie. Avem încă 1400 de şcoli cu wc-ul în curte;
  • Salarizarea şi bunăstarea sunt strict legate de PIB-ul/locuitor. Ca într-o familie, dacă îţi propui să cheltuieşti toţi banii pe mâncare şi băutură, fără să investeşti în dezvoltarea familiei (studii, bunuri de folosinţă îndelungată, o casă, etc.),  termini şi banii şi nici nu te mai împrumută nimeni, că nu ai de unde să returnezi banii împrumutaţi;
  • Creşterea economică, atâta câtă este, nu se datorează statului, ci este produsă în pofida măsurilor tâmpite luate de stat, gen OUG 114. Antreprenorii îşi văd de treabă şi produc creştere economică. Că această creştere economică nu se vede şi în bugetul de stat e o altă discuţie, care merită a fi dusă;
  • Aşa se întâmplă când îţi propui să cheltuieşti ce nu ai. Şi speri să ai cândva, cu măsuri economice promovate de „geniile” neînţelese Dragnea, Vâlcov, Teodorovici. Am văzut multe experimente de acest gen, inclusiv în România condusă de Tăriceanu, în care economia a „duduit” până a pocnit.

Poate Dragnea a crezut sincer în  aberaţiile economice ale  lui Vâlcov. Şi Ceauşescu credea sincer că duce România „pe cele mai înalte culmi de civilizaţie şi progres”. Din păcate pentru el, a sfârşit-o prost! Dacă nu învăţăm din lecţiile trecutului, suntem condamnaţi să le repetăm.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite