Theodor Paleologu: PNL îşi va aduce aminte cu nostalgie scorul de la locale, pentru că acum va fi şi mai rău. Partidele sunt o imensă structură de prostie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Theodor Paleologu. FOTO David Muntean
Deputatul Theodor Paleologu. FOTO David Muntean

Deputatul Theodor Paleologu, candidat independent pentru un loc în Camera Deputaţilor, a vorbit, la Adevărul Live, despre campania pentru alegerile parlamentare, susţinătorii săi şi lupta cu partide ca  PNL, PSD şi USR.

Rămâneţi pe adevarul.ro pentru principalele declaraţii:

De ce v-ar vota bucureştenii?

Bucureştenii de stânga ar avea de ce să mă voteze pentru că m-am luptat pentru patrimoniu. În măsura în care aşa-zisa dreaptă românească e discreditată în ochii propriului electoirat, eu cred că am în faţă un bulevard. În ultimii patru ani am creat o şcoală, Casa Paleologu, unde predau în fiecare seară mari autori, mari cărţi, vine multă lume. În patru ani am avut peste 1.500 de cursanţi. Din ianuarie, abia aştept să mă reapuc de cursurile la Casa Paleologu, de centenarul tatălui meu pentru 2019.  

O parte din temele dvs de campanie sunt legate de programul USR. V-au propus o colaborare?

Da, cele legate de patrimoniu. Eu sunt libertarian cu tente conservatoare, în timp ce USR nu are o orientare ideologică clară. Sunt oameni de stânga care spun că liberalismul însuşi generează corupţie, o teză care mi se pare total falsă. Eu i-am susţinut pe cei din USR la alegerile locale, am şi fost dat afară din PNL, dar nu regret o secundă. Nicuşor Dan are idei bune pentru politica oraşului, sunt ceva mai sceptic pentru ce propune USR în programul de guvernare. Dar la SIbiu, la Timişoara, recomand susţinătorilor mei să voteze USR. La fel în diaspora, recomand USR. Recomad şi PNL în anumite situaţii. Spre exemplu, la Constanţa sau la Cluj. 

De unde stârngeţi voturile?

Sunt foarte mulţi intelectuali interesaţi de soarta educaţiei şi care înţeleg ce spun. Eu, despre educaţie, nu spun ce spune toată lumea. Toate partidele spun că vor da 6% din PIB educaţiei. Dar niciun partid nu se întreabă care sunt obiectivele educaţiei: acela de a forma elevi şi studenţi în forme de autonomie morală, intelectuală. Am şi un electorat mai vârstinic, pensionari care nu sunt atraşi de sirenel PSD-ului. Unii mi-au spus că mă votează pe mine şi pe Dănăilă, alţii pe mine şi pe Vlad Alexandrescu la Senat, pe mine şi pe Traian Băsescu. N-am prea întâlnit oameni care să voteze cu mine şi cu Ecaterina Andronescu la Senat.

Care e principalul avanataj al candidatului Paleologu?

E un imens avantaj să fii candidat liber. Scapi de prostia de partid. Partidele sunt o imensă structură de prostie colectivă. Nu mă mai bate nimeni la cap cu tâmpenii, cu acţiuni de partid care sunt stupide şi contraproductive. Contactul cu oamenii e mult plăcut. 

Aţi mai reveni în PNL?
Nu-mi pun problema. Am nevoie de o cură de dezintoxicare. Chiar şi când am fost în partid am fost un lup singuratic. Am văzut foarte mulţi oameni care s-au tâmpit când au intrat în malaxorul politicii de partid. 

De cine vă e frică la alegeri?

De PSD, dar nu pentru mine, ci mi-e frică pentru România. PSD are un avans foarte mare şi mă gândesc cu groază la un Guvern dominat de PSD. PNL îşi va aduce aminte cu nostalgie scorul de la locale, pentru că cel de la parlamentare va fi şi mai rău. Eu aş fi fost singura soluţie de salvare, dar m-au dat afară. 

Cum veţi reuşi să treceţi un proiect de lege ca independent?

Eu nu vreau să proipun legi noi. Mania legiferării este un flagel. Noi trebuie să abrogăm legi. Eu sunt un libertarian clasic, care coinsideră că trebuie mai puţină reglementare. Vreau să fac amendamente la legile existente, la legea educaţiei şi la legea patrimoniului. Eu nu propun încă o reformă a Educaţiei, ci o schimbare de optică. 

Aţi vota un Guvern PSD?

Nu, exclus. Sunt de dreapta. 

Dar un Guvern Cioloş?

Da, dar dacă vrea votul meu îl rog pe domnul premier să discute cu mine componenţa Guvernului. Sunt persoane din PNL pe care nu i-aş vota ca miniştri, la fel cum sunt şi tehnocraţi pe care să-i votez. Însă îl susţin pe Cioloş, am mare încredere în el, dar asta nu însemană că apreciez toată echipa lui. 

Credeţi că au fost bani negri în campanie?

Sper că au fost puţini bani negri. 

Pe cine aţi vota la Senat între Băsescu, Dănăilă şi Vald Alexandrescu?

Îmi pun şi eu această întrebare. Aş tinde să votez cu Vlad Alexandrescu. 

Un ultim mesaj pentru alegători. 

Naţiune, fii deşteaptă! O vorbă minunată din Conul Leonida faţă cu reacţiunea. Mie nu-mi place retorica patriotardă. Însă identitatea naţională e o chesitune esenţială. Faptul că suntem parte UE nu pune între paranteze indentitatea naţională. Naţiune, fii deşteaptă, să nu vină Dragnea la putere. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite