Ipocrizie. PSD-iştii, campionii protecţiei penalilor din Parlament, dau vina pe liberali, minoritari în Legislativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Deşi Victor Ponta le-a cerut parlamentarilor PSD, în mod repetat, să nu mai blocheze justiţia în cazul niciunui deputat şi senator acuzat de fapte de corupţie, în Parlament social-democraţii fac exact invers: îşi apară colegii penali, indiferent de partid, apoi dau vina pe liberali, care, însă, nu au majoritate parlamentară şi nu au cum să influenţeze decisiv votul.

Votul de joi din Parlament, care l-a salvat pe senatorul PNL Varujan Vosganian de începerea urmăririi penale, a făcut valuri şi în tabăra puterii. O reacţie bizară a venit din partea premierului Victor Ponta, care, deşi aflat într-o vizită în Statele Unite, şi-a exprimat pe Facebook dezamăgirea faţă de votul nefavorabil cererii procurorilor DIICOT în cazul lui Varujan Vosganian.  Însă Ponta a uitat că tocmai partidul pe care îl conduce are majoritate în Parlament şi a dat vina pe Opoziţie.

„Votul Senatului în cazul Vosganian - o mare greşeală şi inconsecvenţă! Noua Alianţă Blaga / Gorghiu / Geoană / Vanghelie îşi arată priorităţile!“, a scris, acid, Ponta pe reţeaua de socializare. 

Şi totuşi, cele 71 de voturi împotriva solicitării cererii procurilor de începere a urmăririi penale în cazul Vosganian nu puteau fi întrunite decât cu ajutorul senatorilor din tabăra puterii. Întrucât social-democraţii şi aliaţii lor deţin majoritatea în Senat, la scurt timp după vot am sunat mai mulţi senatori PSD şi i-am întrebat de ce au pus scut în jurul colegului liberal. Majoritatea s-au jurat că au votat pentru ridicarea imunităţii, pentru că aceasta este decizia politică a grupului PSD, şi, firesc, i-au arătat cu degetul pe liberali. Însă o trecere rapidă în revistă a voturilor atât de la Senat, cât şi de la Cameră în privinţa cererilor procurorilor ne arată contrariul: că PSD una zice şi alta votează.

PSD l-a protejat pe liberalul Mircea Roşca

Un exemplu este cazul deputatului PNL Mircea Roşca, salvat pervers de PSD la scurt timp după câştigarea alegerilor de către Klaus Iohannis.

Înainte de votul în plen, deputaţii din Comisia Juridică, unde PSD păstrează majoritatea, au votat împotriva cererii de arestare a liberalului Mircea Roşca. În aceeaşi zi însă deputatul PSD Ioan Adam, arestat preventiv în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, a fost dat pe mâna Justiţiei chiar de către colegii săi din Comisia Juridică. Şi atunci PSD a încercat să arunce vina pe liberali. 

Vicepreşedintele Comisiei, Ciprian Nica, deputat PSD, declara la acea vreme: „Noi am votat pentru şi în cazul domnului Adam şi în cazul domnului Roşca“. Aritmetica îl contrazice însă pe deputatul PSD, Ciprian Nica. Comisia Juridică a respins, cu şase voturi „pentru“, 16 voturi „împotrivă“ şi o abţinere pentru arestarea preventivă a liberalului. Deci, fără voturile PSD-ului nu se putea ajunge la un scor de respingere. Însă cazul Mircea Roşca este doar unul dintre alte câteva răsunătoare, ce-i drept care au avut loc înainte de momentul 16 noimebrie. Dar nu trebuie uitaţi  Vlad Cosma (PSD), Florin Popescu (PMP), Ioan Stan (PSD) şi Titi Holban (PSD), salvaţi de justiţie de voturile majorităţii confortabile a puterii din Parlament.

Episodul Mircea Roşca s-a repetat ieri în plenul Senatului, cu votul în cazul lui Varujan Vosganian. La prima vedere s-ar putea spune că Varujan Vosganian şi-a apărat imunitatea cu ajutorul unui discurs plin de patos şi cu  arsenalul religios pe care îl avea la el (mir şi o cărticică de rugăciuni), plus câteva lacrimi stoarse la momentul potrivit. 

Însă nu sceneta inedită din plenul Senatului l-a salvat pe senatorul liberal, ci voturile bine ţintite ale social-democraţilor. Senatul a respins solicitarea Parchetului General de încuviinţare a începerii urmăririi penale împotriva lui Varujan Vosganian, 71 de voturi "împotrivă", 56 de voturi "pentru", 5 voturi fiind anulate.  PSD împreună cu aliaţii săi, PLR, UNPR şi PC, are majoritatea în Senat, strângând în total 91 de senatori. Restul senatorilor sunt de la PNL (60), UDMR (15) şi neafiliaţi (9). Chiar dacă o parte dintre senatorii lipsă au fost de la PSD, balanţa la vot nu putea fi înclinată decât de social-democraţi şi partenerii lor.

„Poziţie morală care nu-i aparţine“

Analistul politic Dan Ionescu este de părere că declaraţia prin care Victor Ponta îi acuză pe liberali că au premeditat votul la ridicarea imunităţii lui Varujan Vosganian este una prin care încearcă să îşi atribuie o poziţie morală care nu-i aparţine.

„Victor Ponta devine vocal de fiecare dată când e vorba despre nereguli ale Opoziţiei. Preşedintele PSD uită de susţinerea pe care partidul său obişnuia să o ofere celor chemaţi pe la parchete şi declaraţiile din ani trecuţi când justiţia făcea dosare politice pe bandă după cum se exprimau toţi liderii PSD. Victor Ponta uită că mai are în partid suficiente persoanlităţi care ar merita să părăsească scena politică urgent din cauza problemelor cu legea, dar în schimb acuză paşii greşiţi ai adversarilor politici. Scrisoarea Alinei Gorghiu către senatorii PNL e un răspuns foarte bun pentru Victor Ponta care ar putea şi el să ia măsuri împotriva senatorilor PSD care au votat pentru păstrarea imunităţii lui Varujan Vosganian“, ne-a declarat Dan Ionescu.

Citeşte şi:

Gorghiu, către senatorii PNL: I-am cerut demisia lui Vosganian. Dacă nu, voi propune excluderea sa

Cine s-a opus ridicării imunităţii liberalului Varujan Vosganian

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite