Teodorovici: Cum îmi permit să mă bag în zona de justiţie? Sunt demnitar român. Iohannis este obligat să ia atitudine pe acest subiect, nu să dea mesaje care incită

Teodorovici: Cum îmi permit să mă bag în zona de justiţie? Sunt demnitar român. Iohannis este obligat să ia atitudine pe acest subiect, nu să dea mesaje care incită

Eugen Teodorovici FOTO Eduard Enea

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, joi seară, la Antena 3, că, după ce i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis să vină cu o poziţie foarte clară în legătură cu ceea ce se întâmplă în justiţie, a fost întrebat cum şi-a permis "să se bage pe zona de justiţie", iar răspunsul lui este "Sunt demnitar român".

Ştiri pe aceeaşi temă

El a susţinut că şeful statului este obligat să ia atitudine pe acest subiect şi "să fie dispus la dialog, în loc să dea mesaje care să incite şi să irite". "Când tu întrebi sau laşi să se înţeleagă că nu ar mai fi bani până la final de an să asiguri exact ceea ce doare - pensia, salariul veniturile populaţiei - cel din piaţă, investitorul, deja are un semnal, că vine cu un cost mai mare atunci când cumpără titluri de stat - îţi face o ofertă mult mai scumpă, iar costurile le suportă toţi românii", a spus Teodorovici.

Eugen Teodorovici l-a acuzat pe Iohannis că prin mesajele transmise dă semnale negative în piaţă, spunând că acesta ar putea să îşi eprime criticile "într-un cadru restrâns".

"Când tu întrebi sau laşi să se înţeleagă că nu ar mai fi bani până la final de an ca tu, ca stat, să asiguri exact ceea ce doare - pensia, salariul veniturile populaţiei - cel din piaţă, investitorul, deja are un semnal, că vine cu un cost mai mare atunci când cumpără titluri de stat - îţi face o ofertă mult mai scumpă, iar costurile le suportă toţi românii (...) Nu spun să nu critice, dar o putea face într-un cadru restrâns, putea să ceara informaţii oficiale", a declarat Teodorovici.

El a spus că, după ce miercuri seară i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis să vină cu o poziţie foarte clară în legătură cu ceea ce se întâmplă în justiţie, a fost întrebat cum şi-a permis să se bage pe zona de justiţie. "Vă spun eu - sunt demnitar român. De la justiţie pleacă tot, se leagă tot, şi economia poate să meargă mai bine sau mai rău, după cum merge justiţia. Să ne uităm câte companii au fost distruse din cauza interpretării unor legi (...)", a afirmat ministrul Finanţelor.

Teodorovici i-a transmis din nou preşedintelui Iohannis că "trebuie să înţeleagă că un Guvern este responsabil de politica fiscală", iar dacă ceva nu merge, cetăţeanul îl sancţionează la vot, în timp ce şeful statului este obligat să ia atitudine pe tema justiţiei. Teodorovici a susţinut, de asemenea, că obligaţia şefului statului este "să aibă dialog, nu să dea mesaje care să incite".

"Trebuie să fie clar că politica fiscală este responsabilitatea Guvernului, iar tu, ca preşedinte, adresează-te pe ceea ce ne doare de foarte mulţi ani - justitia, legile, modul în care suntem judecaţi, mii de dosare trimise către parchete pe zona de economie (...) Preşedintele este obligat să ia atitudine pe acest subiect, trebuie sa fie dispus la dialog, nu sa dea mesaje care sa irite şi să incite. Treaba cu demisia (ceruta premierului Viorica Dăncilă -n.r.) - ce treabă ai tu ca preşedinte? Eşti obligat să ai dialog pînă în ultima clipă de mandat, nu ai voie să te superi pe nimeni", a mai spus Teodorovici.

De asemenea, el i-a răspuns preşedintelui Klaus Iohannis, după ce şeful statului a întrebat public Guvernul dacă mai are bani pentru pensii şi salarii până la sfârşitul anului: "Bani de pensii şi salarii sunt şi vor fi până la finalul anului. Ne uităm foarte aten pe fiecare cifră, iar datele arată că suntem în graficul în baza căruia am aprobat în parlament bugetul pe 2018".

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, după ce a vizitat uzina Dacia din Mioveni, că aşteaptă nişte răspunsuri mai convingătoare de la Guvern cu privire la situaţia banilor pentru pensii şi salarii. De asemenea, i-a transmis ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, care a spus că preşedintele nu are dreptul să ceară explicaţii Guvernului cu privire la situaţia financiară, că este în măsură să facă asta.

Întrebat dacă este mulţumit de răspunsurile date de Guvern după ce a întrebat dacă mai sunt bani de salarii şi pensii, preşedintele a răspuns: “Haideţi să mai aşteptăm, poate primim răspunsuri mai convingătoare”.

Referitor la declaraţiile ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, potrivit cărora preşedintele nu este în măsură să cerea explicaţii Guvernului pe tema salariilor şi pensiilor, acesta a spus: "Iată că sunt în măsură”.

 “Nu cred că vă aşteptaţi cu un Duster în spate să vorbim despre asta”, a mai spus Klaus Iohannis, după ce tot ministrul Finanţelor i-a cerut o poziţionare faţă de Justiţie.

Atacurile preşedintelui Klaus Iohannis la adresa Guvernului sunt nejustificate, în contextul în care problema pensiilor şi a salariilor reprezintă atributul Executivului, iar preşedintele ar trebui să aibă o poziţie foarte clară în legătură cu ceea ce se întâmplă în justiţie, în condiţiile în care există ”oameni care au stat în închisoare în mod nejustificat”, a afirmat miercuri ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, în cadrul unei conferinţe de presă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările