Teodor Mărieş: „Emil Boc şi Victor Ponta au susţinut o lege şchioapă, bolşevică a siguranţei naţionale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Mărieş (dreapta) alături de Smaranda Vornicu, vicepreşedinte şi purtător de cuvânt al FC                                                                                                             FOTO: Andreea Şaguna
Teodor Mărieş (dreapta) alături de Smaranda Vornicu, vicepreşedinte şi purtător de cuvânt al FC                                                                                                             FOTO: Andreea Şaguna

Asociaţia 21 decembrie 1989, a semnalat, joi, la sediul partidului Forţa Civică, în urma unei decizii CEDO de despăgubire a victimelor Revoluţiei, că Guvernele care s-au succedat în ultimii 23 de ani au tergiversat dosarele acestora.

Teodor Mărieş, preşedintele asociaţiei, a declarat că şi Emil Boc, la fel ca şi Victor Ponta a susţinut după bunul plac o „lege şchioapă, bolşevică“ a siguranţei naţionale, în timp ce la CEDO s-au trimis asigurări că este o lege bună.

Curtea Europeană a Drepturilor omului a publicat, miercuri, o decizie, care poate fi contestată în următoarele trei luni, prin care 72 de persoane de cetăţenie română,  în calitate de victime, sau rude ale victimelor ale Revoluţiei din decembrie 1989, de la Timişoara, au dreptul de a beneficia de despăgubiri materiale. Completul format din 5 judecători a dat câştig de cauză persoanelor implicate în desfăşurarea represiunilor anti-comuniste, în baza articolului 2, privind dreptul la viaţă şi a articolului 3, privind interzicerea torturii, din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Despăgubirile se ridică la 5000 de Euro pentru fiecare dintre cele 65 de persoane despre care s-a constatat o violare a articolului 2, respectiv la 3500 de Euro pentru cele 7 persoane despre care s-a recunoscut o încălcare a articolului 3.

Teodor Mărieş a declarat că decizia CEDO, din dosarul 10425/2009, este o victorie morală, dar că soluţia penală se justifică doar în instanţele româneşti, care au tergiversat nepermis soluţionarea timp de 23 de ani.

„Guvernul român nu a dat dovada că a făcut un pas în direcţia soluţionării dosarelor revoluţiei. Chiar dacă PSD nu vrea să şi-o însuşească, victoria morală obţinută este importantă. Am convins că au existat victime ucise, un număr de peste 1600 de cetăţeni români, în represiunii cu arme de foc, şi 5000 au fost răniţi“, a spus Teodor Mărieş.

Teodor Mărieş şi-a exprimat nemulţumirea faţă de reacţia sumară a fostului şef al statului, Ion Iliescu, la aflarea deciziei date de CEDO. Preşedintele asociaţiei 21 decembrie 1989 susţine că Ion Iliescu ar fi vinovat de represiunile din decembrie 1989.

Teodor Mărieş susţine cauza victimelor Revoluţiei şi printr-o scrisoare către Comisia Europeană, prin care cere ca în raportul  MCV să fie menţionate victimele din '89, despre care vorbeşte în termenii „celei mai odioase crime din istoria recentă a Europei“. El a mai spus că asociaţia 21 decembrie a făcut eforturi pe lângă procurorul de caz pentru ca faptele din decembrie '89 să nu fie prescrise. Mărieş a declarat că  nu există nicio justificare pentru a nu se face dreptate familiilor, la fel cum societatea românească are dreptul sa ştie ce s-a întâmplat.

Preşedintele asociaţiei 21 decembrie 1989 a precizat că urmează un alt dosar care aşteaptă o decizie CEDO, în care sunt cuprinse petiţiile a 112 persoane implicate în evenimentele din decembrie 1989 din Bucureşti.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite