Teodor Lazăr: România trebuie să întărească relaţia cu Polonia şi cu restul statelor de pe flancul NATO ca o garanţie suplimentară faţă de ameninţarea Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Teodor Lazăr. FOTO Arhivă personală / Teodor Lazăr
Deputatul Teodor Lazăr. FOTO Arhivă personală / Teodor Lazăr

Deputatul Teodor Lazăr susţine că România ar trebui să întărească relaţiile pe care le are cu ţările din flancul estic al NATO, în condiţiile în care Rusia a început să fie adepta tot mai multor provocări la adresa statelor din imediata apropiere.

„Organizarea summitului B9 la Bucureşti reprezintă un succes pentru interesele de securitate ale României, însă acest moment trebuie să fie doar un nou pas către consolidarea unei structuri cu o puternică componentă politică, militară şi economică în regiune”, spune deputatul USR, Teodor Lazăr. 

„Principalul scop al acestei structuri apărute în interiorul NATO, cu un puternic sprijin american, trebuie să rămână întărirea securităţii pe flancul estic al NATO. De când Vladimir Putin a ajuns preşedinte, în urmă cu două decenii, Federaţia Rusă acţionează ca un actor imprevizibil, în special în estul Europei. De aceea, România, Polonia şi celelalte state din estul Europei trebuie să-şi dezvolte şi mai mult actualele capabilităţi de apărare. Mesajul nostru pentru Federaţia Rusă trebuie să fie clar că nu ne dorim o confruntare militară, dar în acelaşi timp că suntem oricând pregătiţi să ne apărăm în faţa oricărei forme de ameninţare din partea Moscovei”, completează Lazăr. 

Deputatul consideră că statele din zona estică trebuies să fie capabilă să răspundă imediat în caz de agresiuni militară. „De aceea, consider că ţările membre B9 trebuie să-şi întărească cooperarea, astfel încât să fim capabili să transferăm rapid capabilităţi militare în cazul în care una sau mai multe ţări sunt victima unei agresiuni”, explică liderul USR. Lazăr arată că ţările membre NATO de pe flancul de est sunt mult mai atente la orice acţiune destabilizatoare a Federaţiei Ruse deoarece am suferit cu toţii în trecutul recent din cauza imperialismului rusesc. „Naţiunile din Estul Europei şi-au câştigat libertatea în 1989, iar asta face ca noi să fim mult mai prevăzători şi mai circumspecţi la acţiunile ruseşti. Tocmai de aceea ne bucurăm că preşedintele Biden continuă să sprijine acest demers iniţiat de preşedintele Trump”, mai spune Lazăr. 

Deputatul USR arată că planul creării unui brâu de securitate în estul Europei nu este nou, însă este sigur că de această dată proiectul va fi unul de succes. „După primul război mondial, lideri politici români şi polonezi au dorit să creeze o organizaţie de state care să se protejeze de ambiţiile Rusiei şi Germaniei, însă planul a eşuat. De această dată însă planul va fi unul de succes datorită implicării Statelor Unite. Prezenţa americană în acest format reprezintă garanţia succesului”, mai spune Lazăr.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite