Teodor Atanasiu, noul dirijor al PNL. Ce sfori trage pentru a-l înscăuna pe Klaus Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PNL Alba, Teodor Atanasiu, conduce întreaga mişcare de trupe în PNL cu scopul de a-l scoate pe Klaus Iohannis preşedinte al liberalilor. Tot el este cel care i-a şubrezit scaunul lui Crin Antonescu

În toate partidele politice din România există acel om care se ocupă de organizare, care ţine direct legătura cu liderii din teritoriu, care, mai pe scurt, face jocurile de culise. PSD îl are pe Viorel Hrebenciuc, PDL îl are pe Gheorghe Flutur, PMP îl are pe Florin Popescu, iar PNL l-a avut pe Dan Radu Ruşanu, mult mai cunoscut ca „Unchiul“, aflat de trei luni în arest preventiv.

Imediat după ce Ruşanu a plecat la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), dar mai ales după ce a fost condus după gratii, sforile în PNL au fost preluate de un personaj pe cât de tăcut, pe atât de influent: Teodor Atanasiu. După o lungă perioadă de acalmie, Atanasiu a reapărut în prim- planul politicii în luna februarie, când a fost la un pas să preia Ministerul Economiei, după demisia forţată a lui Andrei Dominic Gerea. Până la urmă, PNL a decis să iasă de la guvernare, iar Atanasiu nu a mai apucat scaunul de ministru. În schimb, s-a dedicat treburilor interne din PNL, acolo unde a şubrezit tot mai mult scaunul lui Crin Antonescu şi a făcut asiduu lobby pentru Klaus Iohannis. „Atanasiu este preşedintele PNL Alba, organizaţie vecină cu Sibiul lui Iohannis. A avut mai multe întâlniri cu liderii din zonă, în care a susţinut că Iohannis ar fi cel mai bun pentru şefia PNL. Asta în timp ce Crin se gândea la Preşedinţie“, ne-au declarat surse din partid. 

Bănuit de trădare

De altfel, imediat după ce şi-a anunţat retragerea din fruntea PNL şi din cursa pentru Preşedinţie, Antonescu a trimis o săgeată către Atanasiu, din care reieşea clar că se simte trădat. „Puteam eu să-mi permit faţă de partidul pe care l-am condus să vin şi să spun: «Antonescu e cel mai bun, Antonescu trebuie să candideze, Iohannis nu are nicio şansă». Au fost cei doi domni, Teodor Atanasiu şi Ludovic Orban, care s-au dus la un post de televiziune şi au spus: «Iohannis trebuie să candideze, că îmi spune mie lumea pe stradă că Antonescu nu şi Iohannis da». Eu nu puteam să fac asta pentru că nu puteam expune partidul la aşa ceva“, a spus Antonescu.

Tot atunci, Crin Antonescu spunea că Iohannis nu a fost străin de plan. „Klaus Iohannis nu era luat pe nepregătite, de vreme ce unii oameni deja umblau prin oraş vorbind că nu mai pot traversa că-i prind cetăţenii şi spun să-l pună pe Iohannis, nu pe Antonescu“, mai spunea atunci un fost lider al PNL.
Imediat, Teodor Atanasiu i-a răspuns lui Antonescu, pe un ton mai mult ironic. „Eu nu cred în teoria conspiraţiei la care face referire Antonescu. Cred că orice membru al PNL are în traistă bastonul, nu de mareşal ca Napoleon, cu preşedinte al partidului. Dacă domnul Antonescu consideră că această poziţie i se cuvine doar dânsului, atunci se înşală. Oricine are dreptul să anunţe poziţia către care aspiră“, a afirmat Atanasiu.

Şedinţa din sufragerie

Weekendul trecut, Teodor Atanasiu a făcut un nou exerciţiu de putere şi de imagine, când i-a convocat pe 17 preşedinţi de organizaţii din Transilvania la o şedinţă chiar la el acasă. Oficial, discuţiile au fost despre viitorul politic al PNL şi despre organizarea congresului de la sfârşitul lunii. Neoficial, Atanasiu a vrut să se asigure că voturile din Transilvania vor merge către Klaus Iohannis, mai ales că voturile din Moldova sunt controlate în continuare de oamenii lui Crin Antonescu, printre care Romeo Stavarache şi Cristian Adomniţei.

„A fost o punere de acord, un schimb de informaţii, o apropiere de opinii. Gruparea e cea mai mare, suntem 16-17 şefi de organizaţii. Pe mine m-a bucurat că foarte multe idei şi time-inguri au coincis, modul cum se vede viitorul nostru a fost foarte aproapiat“, au declarat surse participante la întâlnire pentru site-ul stiripesurse.ro. „Având în vedere că şedinţa s-a ţinut chiar la el acasă, vă daţi seama că Atanasiu are putere în PNL. Nu-mi dau seama acum câte organizaţii controlează, dar să nu uităm că este de atâţia ani în partid“, a comentat senatorul PNL Ioan Ghişe, candidat şi el la şefia partidului.

De asemenea, Teodor Atanasiu le-a cerut explicit liberalilor din Transivania să se opună unei posibile alianţe cu PMP şi cu Traian Băsescu, semn că trecutul încă îi mai dă fiori. În 2006, Traian Băsescu l-a suspendat pe Atansiu din funcţia de ministru al Apărării, după ce Parchetul Militar l-a anchetat pentru abuz în serviciu. Până la urmă, s-a dispus neînceperea urmăririi penale, însă preşedintele nu a vrut să-l repună în funcţie. Conflictul s-a stins după ce Atanasiu a demisionat din funcţie.  ;

Liberal de 20 de ani

Teodor Atanasiu a intrat în PNL în februarie 1990. A fost, pe rând, secretar şi preşedinte al PNL Cugir, apoi, din 1993, a preluat şefia PNL Alba. În perioada iunie – decembrie 2004, a îndeplinit funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Alba, iar din 2005 este membru în Comitetul Executiv al PNL. La data de 28 decembrie 2004, Teodor Atanasiu a fost numit în funcţia de ministru al Apărării Naţionale, funcţie din care a demisionat  în 25 octombrie 2006, după conflictul cu preşedintele Traian Băsescu. Imediat, premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, l-a numit în funcţia de preşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Citeşte şi:

Mircea Ionescu Quintus: Dacă eram preşedintele partidului, găseam o soluţie. USL nu s-ar fi rupt

Klaus Iohannis, preşedinte interimar al PNL: Sunt dispus să candidez la Preşedinţie dacă cineva îmi va propune

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite