Tentativă de lovitură de stat în Turcia. Iohannis: „Turcia e un partener strategic“. Ponta: „O ţară de cetăţeni adevăraţi, nu de inculţi şi manipulaţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta, Klaus Iohannis FOTO: Colaj Adevărul
Victor Ponta, Klaus Iohannis FOTO: Colaj Adevărul

O tentativă de lovitură de stat în Turcia a eşuat noaptea trecută. Peste 60 de persoane şi-au pierdut viaţa în confruntări şi 1.000 de persoane au fost rănite.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj pe tema situaţiei din Turcia, afirmând că stabilitatea acestei ţări, un partener al României şi aliat în cadrul NATO, este importantă pentru securitatea în regiune şi trebuie făcută cu respectarea democraţiei şi a instituţiilor alese prin voinţă populară.

Preşedintele României a fost şi este în contact permanent cu instituţiile române competente cu privire la situaţia din Turcia încă de la începutul evenimentelor, informează Preşedinţia.

"Turcia este un partener strategic al României şi aliat în cadrul NATO, iar stabilitatea ţării, pe baza respectării democraţiei şi instituţiilor democratic alese de poporul turc, este importantă pentru securitatea regională, europeană şi internaţională", spune Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Klaus Iohannis transmite şi că îşi exprimă speranţa că ordinea publică va fi restabilită în cel mai scurt timp. Misiunea diplomatică şi oficiile consulare ale României din Turcia sunt pregătite să acorde toată asistenţa necesară, în caz de nevoie, cetăţenilor români aflaţi în Turcia, mai transmite Administraţia Prezidenţială.

„O ţară cu cetăţeni adevăraţi“

Fostul premier Victor Ponta a comentat, sâmbătă, pe Facebook, evenimentele din Turcia, afirmând că aceasta este o ţară cu "cetăţeni adevăraţi", mândri şi demni, nu inculţi şi manipulaţi, cum îi prezintă "propaganda internaţională şi românească", care au salvat ţara lor de la dictatură, luptând cu mânile goale împotriva armatei,

"Noaptea trecută Turcia a arătat că este o ţară de cetăţeni adevăraţi (nu de inculţi şi manipulaţi cum îi tot prezintă Propaganda internaţională şi românească)!!! (...) Oameni mândri şi demni, care au curaj să se lupte cu mâna goală contra tancurilor pentru ţara lor! ( după Decembrie 89 mai vedeţi români gata să lupte contra unei lovituri de stat)!??", scrie Ponta.

Fostul premier susţine că în Turcia politica "nu trece NICIODATĂ dincolo de interesul Turciei", iar liderii opoziţiei, chiar dacă îl urăsc sincer pe preşedintele Erdogan, au dat declaraţii de susţinere pentru acesta. Ponta subliniază că imaginea dată de "propaganda" internaţională şi românească despre cetăţenii turci este una total greşită, fapt demonstrat în timpul evenimentelor de peste noapte.

"Turcia are "instituţii de forţă" ( cum le numeşte Propaganda noastră) chiar mai puternice decât România/ şi totuşi noaptea trecută oamenii simpli care au ieşit în stradă au salvat Turcia de dictatură. (...) Când un lider politic ( adică Erdogan) cheamă oamenii în stradă să lupte cu mâna goală contra armatei şi milioane de oameni îl ascultă ( fie susţinători fie oameni care nu îl plac dar care acum cred că are dreptate) poate înţelegem că ce ne minte pe noi Propaganda oficială despre acel lider şi acea ţară este doar manipulare clasică!", mai spune el.

Fostul premier notează şi declaraţiile de susţinere din partea preşedintelui american Barack Obama şi a cancelarului german Angela Merkel, care sprijină regimul Erdogan, "deşi cu siguranţă nu agreează deloc independenţa şi naţionalismul acestuia". "Încă o dovadă că SUA şi Europa respectă ţările şi politicienii legitimi şi curajoşi nu slugile obediente", arată Ponta. "Sper doar că Turcia şi poporul său extraordinar să treacă cu bine şi peste acest moment tragic ! Iar noi să învăţam din nou ce înseamnă mândrie naţională şi unitate pentru libertate şi drepturile fundamentale!", conchide fostul premier.

Reacţia premierului Dacian Cioloş

Premierul Dacian Cioloş a scris, sâmbătă, pe Facebook, că a condamnat, la reuniunea liderilor UE de la summitul ASEM din Mongolia, acţiunile de violenţă şi agresiune asupra instituţiilor statului democratic alese din Turcia din timpul tentativei de lovitură de stat, afirmând că soluţia este întoarcerea la ordinea constituţională şi la statul de drept.

Premierul a precizat că singura cale înainte pentru Turcia este ”întoarcerea la ordinea constituţională şi la statul de drept”. 

”În această dimineaţă, la reuniunea informală a şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană prezenţi la Summitulul ASEM, am susţinut împreună cu ceilalţi lideri europeni, condamnarea tuturor tuturor acţiunilor de violenţă şi agresiune asupra instituţiilor statului democratic alese. Turcia este un partener cheie pentru România şi pentru Uniunea Europeană”, a arătat prim-ministrul Dacian Cioloş. 

Ela a arătat că Ministerul Afacerilor Externe l-a asigurat că celula de criză constituită azi noapte din dispoziţia ministrului este deplin funcţională şi este în legătură cu cetăţenii români care au nevoie de asistenţă. ”Totodată, ambasada şi consulatele României în Turcia sunt în alertă şi pregătite să-i ajute pe toţi cetăţenii români care au nevoie de sprijin”, a mai transmis Cioloş.

Ce s-a întâmplat în Turcia

O tentativă de lovitură de stat pare să fi eşuat în Turcia sâmbătă, la primele ore ale dimineţţii, după ce un număr impresionant de oameni au răspuns apelului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de a ieşi în stradă pentru a-l susţine.

Cel puţin 60 de oameni şi-au pierdut viaţa la Ankara şi şase la Istanbul în tentativa de lovitură de stat. Alte 150 de persoane au fost internate la Istanbul, după ce au fost rănite. Majoritatea victimelor sunt civili.

CITIŢI ŞI:

Tentativă de lovitură de stat în Turcia: cel puţin 60 de morţi şi 1.000 de răniţi. 754 de rebeli au fost reţinuţi

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite