UPDATE Televiziunile nu vor fi obligate să-şi plătească datoriile şterse în urmă cu 15 ani, dar vor plăti o taxă pe publicitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritata parlamentară, formată din PSD şi UDMR, a respins, surprinzător, în urmă cu două săptămâni, o ordonanţă de urgenţă care a stat în sertarele Parlamentului nu mai puţin de 15 ani. Prin ordonanţa de urgenţă emisă în 1999 societăţile de media erau scutite de plata taxelor de reclamă şi publicitate. Deşi ordonanţa poate afecta întreaga piaţă media, marele pierzător poate fi PROTV, notează evz.ro.

Ordonanţa de urgenţă 16/1999 are doar două articole şi prevede că „taxele de reclamă şi publicitate datorate de către societăţile de presă, de radio şi de televiziune, precum şi majorările de întârziere aferente acestora, neplătite până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se scutesc de la plată”. OUG a fost emisă pe data de 4 martier 1999, fiind semnată de premierul Radu Vasile şi contrasemnată de ministrul Finanţelor, Decebal Traian Remeş, şi de şeful Departamentului pentru Administraţie Locală, Vlad Roşca.

Deşi textul ordonanţei nu spune cu exactitate ce societăţi sunt scutite de plata impozitelor, la acea vreme presa a relatat că Pro TV, condus atunci de Adrian Sârbu, este principalul beneficiar, potrivit evz.ro.
Ordonanţa de urgenţă a intrat în vigoare patru zile mai târziu, în 8 martie, în momentul publicării în Monitorul Oficial. Apoi, OUG 16/1999 a ajuns în Parlament, pentru a fi respinsă sau adoptată printr-o lege. Orice ordonanţă de urgenţă îşi produce efectul imediat, însă ea trebuie adoptată sau respinsă de Parlament printr-o lege. Dacă Parlamentul adoptă ordonanţa, ea continuă să-şi facă efectul. Dacă Parlamentul nu este de accord cu ordonanţa, o respinge, pentru a-i bloca efectul.

Însă această ordonanţa a avut un parcurs mai mult decât lent. Actul emis de Guvernul Radu Vasile a fost respins de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, în septembrie 1999, adică la 6 luni de la publicarea sa în Monitorul Oficial. A doua zi, ordonanţa a juns la Camera Deputaţilor, for decizional. A stat în comisiile Camerei până în februarie 2001, când a ajuns la votul final, care a fost amânat. Iar de atunci, a tot fost amânat timp de 13 ani.

De la Radu Vasile la Valeriu Zgonea
Deodată, pe 15 aprilie 2014, Camera Deputaţilor a readus pe ordinea de zi proiectul de respingere a ordonanţei,votat în septembrie 1999. Înainte de votul final, potrivit stenogramei şedinţei, din sală s-a auzit: „Trebuie votată legea!“ Şi a fost votată cu 205 voturi pentru, 2 împotrivă , în timp ce 126 de deputaţi, toţi din opoziţie, s-au abţinut. Cei doi parlamentari care au votat împotriva respingerii ordonaţei sunt Ludovic Orban(PNL) şi Dumitru Niculescu (PPDD). Ludovic Orban a refuzat să comenteze de s-a opus respingerii ordonanţei, iar Dumitru Niculescu nu a putut fi contactat.

Ieri, legea a ajuns pe masa preşedintelui Traian Băsescu, pentru promulgare. Şeful statului poate întoarce legea o singură dată în Parlament şi o poate contesta la Curtea Constituţională. Dacă legea va fi promulgată, ordonanţa de urgenţă îşi va înceta efectele, ceea ce însemană că societăţile media ar putea fi din nou obligate să-şi plătească taxele din reclamă şi publicitate, care au fost şterse în 1999. Unul din trusturile care ar avea cel mai mult de suferit ar fi PROTV. Potrivit evaluarilor din media, în 2005, datoriile totale ale Media Pro către stat erau de circa 100 de miliarde de lei vechi, adică puţin sub trei milioane de euro.

Gabriel Biriş: „Dacă se promulgă legea, televiziunile vor plăti taxa“

Consultantul fiscal Gabriel Biriş a explicat, pentru „Adevărul“, ce efecte va avea promulgarea legii de respingere a OUG 16/1999.

Ordonanţa şi-a făcut efectul la trei zile după apariţia în Monitorul Oficial şi îşi va înceta valabilitatea când intră în vigoare legea de respingere. Scutirile de care au beneficiat televiziunile în această perioadă rămân scutiri, nu se rambursează, pentru că legea (de respingere) nu se va aplica retroactiv. În schimb, după ce legea va intra în vigoare, televiziunile vor trebui să plătească respectiva taxă“, a precizat Gabriel Biriş

„Fă, Doina“, editat de PROTV
Televiziunea cu sediul în Bulevardul Pache Protopopescu este cea care, după adoptarea legii de respingere a datoriilor, în 15 aprilie, a difuzat imaginile în care premierul Victor Ponta părea că se adresează ministrului delegat pentru Ape şi Păduri, Doina Pană, cu apelativul „fă/mă”. Mai mult, Pro TV a subtitrat imaginile cu textul: „Tu ce faci, fă, Doina, aici? Aveai chef de nişte inundaţii?”. Ulterior, atât Ponta, cât şi Doina Pană au negat că ar fi fost folosit apelativul „fă”.

Citeşte şi:

Cartianu, despre glumele lui Ponta de la inundaţii: „E ca şi cum te duci la o înmormântare şi întrebi: «Aveţi chef de o colivă?»“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite