Televiziunea Română se coreenizează?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecând după încetineala cu care partidele politice parlamentare şi celelalte organisme îndrituite de lege (Guvern, Preşedinţie) îşi desemnează reprezentanţii în viitorul Consiliu de Administraţie al TVR, am putea crede că bătrâna Doamnă din Calea Dorobanţi nr. 1 nu mai prezintă nici un fel de interes pentru politicienii României.

Confirmă impresia însuşi detaliul că nici preşedintele Iohannis, nici premierul, indiferent de numele şi de gradul său de alfabetizare, nici preşedinţii celor două Camere parlamentare nu au mai trecut de multă vreme de poarta respectivei instituţii. Poate fiindcă se tem de propria lor securitate, de vreun posibil beteşug ce ar putea fi contractat pe acolo de vreme ce în studiouri a ajuns să plouă, mizeria este la ea acasă, despre zugrăveli nu s-a mai vorbit de ani de zile, iar directorului general interimar Doina Gradea şi directorului Studiourilor, Sorin Burtea, puţin le pasă de toate acest

În fond şi la urma urmei de ce ar sta lucrurile altfel? Aproape nimeni nu se mai uită la Televiziunea publică din România. Pretinsul talk-show din prime time, România 9, dat încă de pe vremea Irinei Radu pe mâna lui Ionuţ Cristache-Sărmăluţă, seamănă fie cu o şuşă asigurată tot mai lamentabil de Academia Caţavencu cu dezamăgitorul Mircea Dinescu în frunte, fie cu o reuniune a inşilor cu condicuţă, gen Sorin Roşca-Stănescu, Dan Andronic ori a dinozaurilor comunistoizi din presa română de tipul lui Ion Cristoiu şi al lui Cornel Nistorescu.

Programele socotite premium de abia dacă ating 1,1 puncte de rating. Banii în TVR se cheltuiesc aiurea, se aruncă pe fereastră de-a dreptul pe proiecte faraonice, iar audienţele sunt insignifiante. A se vedea eşecul de proporţii reprezentat de mega-investiţia Eurovision aprobată de aceeaşi doamnă Doina Gradea la preţiosul şi competentul sfat al trimisului în judecată Cristian Zgabercea. Se mai plănuieşte încă o mare risipă. Resuscitarea Cerbului de Aur. Personalul redacţional de bună calitate este înlocuit cu fătuce angajate pe pile care de abia dacă buchisesc cele scrise pe prompter. În misia respectivelor ar fi citirea ştirilor din care nu înţeleg o iotă drept pentru care pronunţă numele Angelei Merkel cu un accent spaniol de parcă respectiva politiciană ar fi personaj de telenovelă.

Lucrurile stau, în realitate, cu totul altfel. Pentru PSD, Societatea Română de Televiziune continuă să reprezinte o pradă. Aproape gata cucerită şi cu ajutorul iresponsabil al PNL, dar şi graţie manevrelor făcute de aceeaşi doamnă Gradea în perioada în care salariaţii şi-au desemnat reprezentanţii în viitorul CA.

Însă cum în PSD sunt mai multe aripi, unde mai pui că un loc de reprezentant în CA înseamnă o sinecură plătită cu 3000 de lei pe lună, desemnarea reprezentanţilor partidului nu se dovedeşte chiar atât de simplă. Aproape sigură că îşi va adjudeca locul dorit, doamna Gradea face astfel încât să îşi binemerite postul de preşedinte-director general al instituţiei. Îndeplineşte orbeşte toate ordinele primite, pesedizează instituţia, puţin îi pasă de telespectatori, de independenţa editorială garantată prin lege. Pentru ea lege înseamnă voinţa PSD-ului.

Un simplu telefon şi doamna Doina Gradea îndeplineşte milităreşte ordinul. Cel mai recent abuz a fost comis de respectiva insă zilele trecute. A primit ea, draga noastră Doiniţă, un telefon mai zburlit de la marea jurnalistă de partid Anca Alexandrescu şi gata! A decis retragerea acreditării jurnalistului Ionuţ Gheorghe de la Guvern. Ionuţ Gheorghe nu era din cale afară de iubit fiindcă nu punea întrebările dinainte convenite nici în vremea în care prim-ministru era dl. Mihai Tudose, însă în timpul corigentei la pronunţarea cuvântului imunoglobulină, doamna Viorica Vasilică Dăncilă, a devenit persona non grata de-a dreptul. Anca Alexandrescu i-a decis evacuarea, iar Doina Gradea a pus în aplicare dispoziţia.

Marţi seara am mai avut ocazia să consemnăm o gravă încălcare a deontologiei de agentul PSD cu loc de muncă în TVR pe numele lui Cristache Ionuţ. Insul care nu are nici urmă de stofă de moderator, este o aberaţie profesională, a trecut la ameninţări pe faţă la adresa postului de televiziune Realitatea TV. Să fie oare o coincidenţă că tot marţi seara s-a dezlănţuit împotriva aceleiaşi televiziuni mai marele PSD, penalul Dragnea Liviu? Sau dacă e ordin cu plăcere, doamnă Gradea?

Înregistrăm astfel încă un pas pe calea coreenizării Televiziunii Române! Revenim şi în acest mod la aberaţiile Epocii de Aur!

P.S. Nivelul inadmisibil la care a ajuns TVR în vremea catastrofalului interimat al Doinei Gradea este confirmat şi de decizia transmiterii la o oră de maximă audienţă a interviului sălciu, fără nici cel mai mic har publicistic, cu banditul Ghiţă Sebastian. Un eşec jurnalistic marca Ion Cristoiu. O greţoasă operaţiune de intoxicare a opiniei publice pusă la cale de patronul penal al cotidianului Evenimentul zilei, un ins pe nume Andronic Dan. Mai aveţi vreo urmă de demnitate, doamna Doina Gradea? Realizaţi că deţineţi interimar conducerea nu a unei staţii locale din Alexandria, ci aceea a Televiziunii Naţionale? Înţelegeţi sensul acestei sintagme? Până când o veţi terfeli numai şi numai spre a fi pe placul lui Liviu Nicolae Dragnea?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite