Tele-electorale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea TVR FOTO Sanda Vişan
Clădirea TVR FOTO Sanda Vişan

Dacă premierul Victor Ponta nu mai minte încă o dată, anul acesta 1 aprilie va fi nu doar “Ziua păcălelilor”, ci şi cea în care Parlamentul României va face cadou Televiziunii Române un nou Consiliu de Administraţie.

Fapt deloc de nebăgat în seamă căci, dacă e să le dăm crezare atât prim-ministrului cât şi directorului general interimar al TVR, dl. Stelian Tănase, C.A.-ului ce urmează să fie desemnat şi validat marţea viitoare îi revine misiunea deloc uşoară şi defel plăcută de a propune măsurile ce ar putea salva de la dispariţie instituţia din Calea Dorobanţi.

La ora la care scriu, nu cunosc numele celor desemnaţi de partidele politice, de Guvern şi de Preşedinţie spre a face parte din noul C.A. Ştiu doar numele cozilor de topor din rândul salariaţilor TVR ce au acceptat jocul murdar al lui Stelian Tănase, în urma căruia celor aleşi cu adevărat de angajaţi li s-a refuzat dreptul de a-şi îndeplini mandatele. Mai ştiu şi că dl. Stelian Tănase a făcut toate compromisurile posibile spre a-şi asigura rămânerea în post. Un  fapt ce nu mă miră, profesorul universitar de politologie şi de istorie a comunismului românesc fiind notoriu pentru aviatorismul şi oportunismul lui politic. Pentru cine are nevoie de bibliografie spre a se documenta asupra reorientările ideologice şi repoziţionările doctrinare bruşte ale actualului interimar de la TVR, consultarea volumelor acoperind anii 1990-1995 din Jurnalul Monicăi Lovinescu sau a recentei cărţi a d-nei Ana Blandiana, Fals tratat de manipulare, e mai mult decât suficientă.

Nici telespectatorii, nici salariaţii Televiziunii publice nu au nici cel mai mic motiv să privească cu încredere şi optimism noul C.A. al SRTV. Desemnat pe criterii eminamente politice, cu siguranţă el nu va face nici cel mai mărunt pas în vederea depolitizării TVR. Cât priveşte rezolvarea irezolvabilelor probleme financiare ale Televiziunii, e cât se poate de clar că soluţia îi va fi livrată în plic deschis de premier şi aceasta se cheamă intrarea în insolvenţă. O operaţiune cu final imprevizibil, marcată de un imens dacă şi de un succes nu foarte sigur.

În contextul evenimentelor din zilele imediat următoare, se cuvine decodată brusca revenire în forţă, în paginile ziarului de scandal Ring, a gureşei doamne Lucia Hossu-Longin, pesemne dornică să mai prindă încă un coledzi. La mai bine de trei luni de când Andreea Marin nu mai face emisiuni la Televiziunea publică şi la aproape o lună de când “Zâna” a denunţat contractul cu TVR fiind nemulţumită de noile clauze, doamna Hossu iese din hibernare şi dezvăluie cifrele scandaloase ale costurilor acestuia. “Oaţă” nevoie mare, imemoriala doamnă recurge la tactica ruşinoasă a auto-absolvirii de răspunderea ce îi revine în calitate de fostă membră a acelui C.A. prezidat de Elwis Săftoiu care a aprobat contractul zis fabulos cu firma Andreei Marin. Un C.A. în care doamna Hossu-Longin nu a făcut niciun fel de opoziţie, în care l-a susţinut necondiţionat pe fostul PDG şi atunci când acesta a obţinut aprobarea pentru contractul Andreei Marin, dar şi pentru validarea altui contract păgubos. Urât mirositorul contract Prorom, de pe urma căruia TVR a achiziţionat la kilogram şi la preţuri dubios de mari filmele proaste pe care nu mai departe decât joi le-a criticat într-o intervenţie telefonică la postul România tv  aceeaşi cinică doamnă Hossu-Longin.

Doamna Lucia Hossu-Longin se autoamăgeşte că poate păcăli la infinit pe toată lumea. Că telespectatorii, dar şi angajaţii TVR, vrăjiţi de personalitatea şi versatilitatea domniei sale, ar trăi într-o interminabilă zi de 1 aprilie.

E drept. Doamna Hossu are la activ câteva reuşite într-ale dusului cu preşul. Contând pe laşitatea, pe teama de a nu fi concediaţi a celor ce au lucrat la defunctul Jurnal cultural, emisiune care a dispărut odată cu închiderea postului TVR Cultural, închidere votată de doamna Hossu însăşi, i-a ieşit fostei secretare de partid de la Scânteia tineretului farsa cu premiul APTR acordat post mortem celor pe care chiar ea însăşi i-a condamnat la lipsă de activitate. Unii chiar i-au mulţumit cu graţie. După un fel de alba-neagra cu Elwis Săftoiu, i-a ieşit activistei comuniste năpârlite operaţiunea cu miros de şantaj legată de imaginara vânzare către Dan Voiculescu şi Antenelor sale a spaţiului din Molière, o cacealma de pe urma căreia odrasla domniei-sale, Emil Hossu-Longin, a ajuns director interimar la Departamentul Sport.

Acum, doamna Lucia Hossu-Longin mai vrea să mai tragă o dată lozul câştigător contând pe amnezia telespectatorilor şi pe proverbiala lipsă de inspiraţie a preşedintelui PNL, dl. Crin Antonescu, în desemnarea cadrelor în diverse funcţii de conducere. Telespectatorii nu sunt însă deloc amnezici, amnezici nu sunt nici angajaţii TVR. Cu toţii ştiu demult câte parale face civismul de faţadă, iubirea pentru TVR şi grija faţă de colegi ale doamnei Lucia Hossu-Longin.

Iar dacă Crin Antonescu se mai păcăleşte o dată şi de acest 1 aprilie şi o mai ajută pe Lucia Hossu-Longin să treacă puntea şi îşi mai rotunjească pensia cu niscaiva bani de la TVR, se prea poate ca şi astfel să îşi mai reducă din şansele, oricum din ce în ce mai firave, de a ajunge altfel decât de Ziua porţilor deschise la Palatul Cotroceni.

Până atunci şi până marţi când va deveni sau nu şef cu acte în regulă al TVR, îl rog pe dl. Stelian Tănase, alt protejat al d-lui Crin Antonescu, să spună cine va plăti cei 70.000 de lei cu care TVR a fost amendată de CNA nu pentru oprirea difuzării filmului Moştenirea clandestină, ci pentru bizara absenţă a casetei-martor. O absenţă căreia nu trebuie să fii Agatha Christie şi nici Rodica Ojog-Braşoveanu ca să îi explici rostul.   

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite