Teatru de păpuşi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai reuşite spectacole cu marionete sunt cele în care păpuşarul nu se vede deloc, deşi toată lumea ştie că e acolo şi trage sforile. Ridicolul absolut se întâmplă atunci când păpuşarul nu doar că se vede pe scenă, dar pretinde că nu el trage de aţe, căci aţele nici nu există, că prezenţa lui acolo e o pură întâmplare, o concidenţă, iar păpuşile din faţa lui se mişcă completamente autonom. Acum să ridicăm cortina.

Liviu Dragnea, 5 iulie 2017: „Şi dacă tot sunt cinstiţi, să publice toate sursele de finanţare acest mare grup cinstit de investigaţii”. Vorbea despre Rise Project, ONG-ul de investigaţii jurnalistice care tocmai publicase materiale interesante despre legăturile lui Liviu Dragnea cu TelDrum şi cu Brazilia.

A doua zi, dar fix a doua zi, ANAF descinde la RISE Project. Liviu Dragnea e revoltat printr-un comunicat: „Nu am nicio implicare în prezenţa unor inspectori ANAF în redacţia Rise Project.  Sunt indignat de ceea ce se întâmplă. Am sentimentul că se încearcă compromiterea mea. Cer explicaţii publice de la ANAF”.

Şefii ANAF se execută: „Inspecţia care a avut loc joi la sediul Rise Project a fost făcută în urma unei analize de risc, după o sesizare. Instituţia desfăşoară sute de controale, fără legătură cu conţinutul editorial al unor publicaţii”.

La o dată neprecizată, ANAF încheie raportul de control şi concluzionează că Rise Project „nu figurează cu obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidate”. Adică, aşa cum anticipase şi Liviu Dragnea, Rise Project este un „grup cinstit de investigaţii”. Conform legii, raportul trebuia arhivat şi supus secretului fiscal.

Şi totuşi, pe 26 ianuarie anul acesta, raportul este publicat de Mugur Ciuvică, pe care nu cinstea celor de la Rise îl interesa, ci sursele lor de finanţare şi lista ziariştilor angajaţi. S-a împlinit astfel dorinţa exprimată în iulie trecut de Liviu Dragnea. A durat şapte luni. Cam lungi aţele, nu?

(În paranteză fie spus: stimaţi contribuabili, poftiţi de vă mai depuneţi declaraţii fiscale la ANAF, ca să vă treziţi apoi că vi le comentează Ciuvică).

Ei, între timp aţele s-au mai scurtat. Liviu Dragnea, 16 ianuarie 2018: „Colegilor mei le-am spus despre un personaj veninos dintr-o instituţie românească care a făcut foarte mult rău şi face în continuare foarte mult rău”.

Şi tot el, pe 29 ianuarie: „Este un coleg de-al nostru, Paul Stănescu, şi a spus că un bun prieten de-al lui a fost trimis de Lucian Pahonţu să îi spună că eu în luna martie voi fi executat şi să stea de o parte, că va fi protejat, poate chiar va ajunge liderul PSD”. Lucian Pahonţu e şeful Serviciului de Protecţie şi Pază.

Viorica Dăncilă, prim-ministru, la prima sa şedinţă de guvern, din 30 ianuarie: „Am transmis Serviciului de Protecţie şi Pază încă de luni seară că nu vreau să beneficiez de protecţie. Înţeleg că toţi miniştrii au aceeaşi opţiune. Nu am nicio problemă cu ofiţerii SPP şi nici cu instituţia, însă aceasta este decizia mea”.

Decizie care se bazează pe ce? Pe aţe, evident. Păpuşarul încearcă iar să ne ia de proşti şi zice că nici n-a fost acolo, că aţele nu există: „Am văzut astăzi o decizie importantă a membrilor Cabinetului şi a premierului. Renunţarea la protecţia SPP de către membrii Cabinetului nu este o decizie politică, luată la partid. A fost o decizie a premierului şi la nivelul Cabinetului, pe care eu o salut”. Cât a durat? Cam două săptămâni. Aşa cum v-am spus, aţele s-au scurtat semnificativ.

30 ianuarie 2018: „Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Darius-Bogdan Vâlcov se numeşte în funcţia de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului”.

Marioneta apare, cu numele întreg, în Monitorul Oficial: prim-ministru Vasilica-Viorica Dăncilă. Căutaţi aţele şi indicaţi păpuşarul.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite