Tăriceanu: Nu vreau să votez prelungirea stării de urgenţă. O parte importantă din ţară nu e afectată de coronavirus. De ce să o penalizăm?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
tariceanu congres psd captuira

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, declară că nu va vota prelungirea stării de urgenţă, acuzând că la adăpostul acestei măsuri „creşte lipsa de transparenţă” şi este deschis „drum liber abuzurilor”. Tăriceanu acuză autorităţile că duc o „politică anti-românească” şi spune că ar trebui repornită activitatea normală în România, atât în întreprinderi, cât şi în instituţii.

Senatorul Călin Popescu Tăriceanu anunţă că nu va vota prelungirea stării de urgenţă, măsură care trebuie validată de către Parlament, el spunând că este nevoie de o „analiză serioasă” privind motivarea prelungirii acestei măsuri cu încă 30 de zile. 

„Prelungirea acestei stări de urgenţă nu face aproape nimic sau nu aduce aproape nimic din ce se poate face cu legislaţia existenta. Nu vreau să votez prelungirea stării de urgenţă pentru că văd că la adăpostul ei creşte lipsa de transparenţă şi deschide practic drum liber abuzurilor. Nu vreau să votez starea de urgenţă pentru că o parte importantă din ţară nu e afectată de coronavirus şi nu înţeleg de ce trebuie să penalizăm şi regiunile care nu sunt afectate de coronavirus, la fel cum sunt şi celelalte”  a declarat duminică liderul ALDE.

Tăriceanu acuză că decretele şi ordonanţele emise de către autorităţi nu fac decât să impună obligaţii cetăţenilor, dar nu şi autorităţilor, el pledând pentru reluarea activităţii economice în România.

„Văd că se găsesc soluţii pentru a furniza forţă de muncă ieftină în Germania, dar pentru a merge noi la muncă nu ar fi normal să facem ceva? Nu văd care mai e rostul prelungirii stării de urgenţă în condiţiile în care România începe să îşi exporte forţa de muncă. (...) Dacă ştim să acţionăm astfel de butoane magice prin care îi ducem pe cei 2000 la muncă, sau câţi or mai fi, de ce să nu îî ducem şi pe ai noştri la muncă şi să începem să reluăm activitatea normală? Nu numai la munca în întreprinderi, dar si în instituţii. Aici e o problema foarte serioasa pentru care eu vreau să vă spun că nu vad decât o soluţie, şi anume crearea unei comisii de anchetă la nivel parlamentar care să investigheze cum s-au făcut aceste aranjamente, pe ce bază legală, cine sunt cei implicaţi. Să primim nişte explicaţii” mai susţine liderul ALDE. 

Acesta susţine că autorităţile par a duce, la cel mai înalt nivel o „politică antiromânească” şi că România „e lăsată să se scalde în dificultăţi, nu sunt luate mîsurile în plan sanitar, medical pentru a combate epidemia, pentru ca nu se aduc teste, nu se aduc măşti, nu sunt aduse echipamente pentru cadrele medicale, nu sunt făcute spitale dedicate pentru cei afectaţi de coronavirus, nu se iau masuri în zona economică”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, după întâlnirea cu premierul şi cu mai mulţi miniştri, că ca fi necesară prelungirea stării de urgenţă cu încă o lună, iar decretul va fi emis la începutul săptămânii viitoare.

În 16 martie, preşedintele Klaus Iohannis a emis decretul privind instituirea stării de urgenţă pentru 30 de zile.

În termen de cel mult 5 zile de la instituirea stării de urgenţă, Preşedintele României solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate.

În situaţia în care Parlamentul nu încuviinţează starea instituită, Preşedintele României revocă de îndată decretul, măsurile dispuse încetându-şi aplicabilitatea.

În funcţie de evoluţia situaţiilor de pericol, Preşedintele României, cu încuviinţarea Parlamentului, poate prelungi durata stării instituite şi poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite