Tăriceanu: Nu împărtăşesc euforia căderii guvernului. Soluţia alegerilor anticipate trebuie evitată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu FOTO Inquam
Călin Popescu Tăriceanu FOTO Inquam

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi seară, la Digi 24, că îşi doreşte un ritm rapid al consultărilor pentru ca viitorul guvern să primească cât mai rapid votul Parlamentului.

Tăriceanu consideră că alegerile anticipate nu sunt o soluţie şi crede că există câteva probleme majore, legate de buget, care trebuie rezolvate rapid.

„Oricând putem discuta teoretic despre alegeri anticipate. Poate să fie o dorinţă izvorâtă din calcule politice, dar fără să cunoaştem mecanismele constituţionale. Constituţia a fost gândită să evite crize politice şi alegeri anticipate. (...) Acesta este motivul pentru care în România nu s-au organizat niciodată alegeri anticipate. Soluţia acestora trebuie evitată“, a spus Tăriceanu, scrie news.ro. 

Acesta îşi oreşte un ritm alert al consultărilor.

„Mi se pare cel mai potrivit ca ritmul consultărilor să fie cât mai rapid, aşa încât cât mai curând să ajungem la un vot în Parlament cu un premier care să pună lucrurile în normalitate“, a mai spus Tăriceanu.

Acesta vorbeşte despre câteva urgenţe: rectificarea bugetului pentru 2019 şi bugetul pentru 2020, pentru că există „derajaje serioase“.

Întrebat despre o majoritate Pro România-ALDE-PSD, Tăriceanu a spus: „Am înoieli categorice că preşedintele va accepta pentru a patra oară o coaliţie în care PSD joacă rolul cel mai important, cel puţin numeric. Varianta care se conturează în mod natural este aceea a unui prim-ministru din partea partidului care a reuşit răsturnarea guvernului“.

Acesta a reafirmat decizia ALDE de a nu participa la formarea unui viitor guvern, dar susţine instalarea unui guvern care să aibă „deplină legitimitate politică”.

„Nu vom da un cec în alb niciunui prim-ministru, vom avea o serie de condiţii care reprezintă lucrurile importate la care noi ţinem“, a spus liderul ALDE, adăugând că nu va fi de acord cu renunţarea la cota unică de impozitare, sau la „ştirbirea independenţei“ magistraţilor.

„Nu împărtăşesc euforia căderii guvernului. Trebuie cât mai rapid să se găsească soluţia pentru instalarea unui guvern care să întrunească voturile“, a mai spus Tăriceanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite