Tăriceanu: Ne-a fost foarte greu, mie şi colegului Dragnea, să facem faţă solicitărilor de suspendare a preşedintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, vineri, că atât el, cât şi ”colegul” său Liviu Dragnea, au primit foarte multe solicitări pentru a demara procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui şi, totodată, a criticat lipsa motivării de către Klaus Iohannis a respingerii lui Sevil Shhaideh.

”Iată, sunt practic 20 de zile de la alegeri, timp care a fost pierdut, timp în care din punctul nostru de vedere s-a trecut de la incertitudine la criză, probabil preşedintele sperând în acest fel că poate să întoarcă rezultatul alegerilor printr-o formulă politică sui generis. Să ştiţi că ne-a fost foarte greu şi mie şi colegului, domnului preşedinte Dragnea, să facem faţă solicitărilor din ce în ce mai presante care ne-au venit în ultimele zile de a demara procedurile de suspendare având în vedere încălcarea Constituţiei de către preşedintele Iohannis”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Senatului l-a criticat pe şeful statului şi pentru refuzul de a motiva respingerea lui Sevil Shhaideh, prima propunere de prim-ministru făcută de Liviu Dragnea, spunând că desemnarea prim-ministrului nu e o joacă de copil.

”Au fost două lucruri care pe noi ne-au pus într-o situaţie extrem de complicată: lipsa de comunicare şi lipsa unei motivaţii a respingerii candidaturii doamnei Sevil Shhaideh pentru funcţia de prim-ministru. O reuniune informală în care se dau informaţii care apoi se transformă în ştiri pe surse nu poate fi constituită ca o modalitate de comunicare normală, mai ales la acest nivel. Nu e o joacă de copil desemnarea primului ministru, nu este o joacă de copil ce se întâmplă cu rezultatul alegerilor şi cu respectul dat de cetăţeni în aşa fel încât să dăm nişte fragmente de informaţii ca ştiri pe surse în loc de motivaţii clare şi oficiale”, a mai spus preşedintele Senatului.

Călin Popescu Tăriceanu a anunţat şi că în zilele următoare PSD şi ALDE vor demara discuţiile referitoare la structura echipei de guvernare şi că guvernul va avea, printre primele sarcini, elaborarea proiectului de buget, astfel încât acesta să poată fi adoptat până la finalul lunii ianuarie de către Parlament.

Şi liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că dacă preşedintele Klaus Iohannis nu anunţa în cursul acestei zile decizia în privinţa desemnării lui Sorin Grindeanu, social-democraţii declanşau la ora 11.00 procedurile constituţionale pentru suspendarea şefului statului.

“Vă pot spune că ultima discuţie pe care am avut-o aseară cu domnul Tăriceanu fusese ca astăzi, dacă nu apărea această desemnare, să convenim pentru săptămâna viitoare convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară pentru a urma calea unor proceduri constituţionale pentru a putea totuşi, pe o procedură pe care nu ne-am dorit-o, să instalăm totuşi guvernul de care România are nevoie. La 11.00 declanşam procedurile constituţionale nu mai puteam aştepta”, a afirmat liderul PSD.

Chestionat dacă vineri ar fi declanşat procedura de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis, Liviu Dragnea a răspuns afirmativ.

“Sigur, azi convocam pentru data de 3 ianuarie sesiunea extraordinară a Parlamentului. Acum o convocăm pentru a declanşa procedurile de învestire a Guvernului. Nu puteam să aşteptăm şi luna ianuarie până când Sorin Grindeanu primea un SMS (în care era anunţat în privinţa desemnării - n.r.). Eu aseară am spus destul de civilizat că astăzi trebuie să apară un anunţ, ori de acceptare, ori de refuzare. Şi într-un caz şi în altul, noi veneam în Parlament. Nu era ceva împotriva cuiva, trebuia să deblocăm această situaţie”, a spus preşedintele PSD. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite