Tăriceanu a minţit pe tema proceselor pierdute de România la CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu FOTO Eduard Enea
Călin Popescu Tăriceanu FOTO Eduard Enea

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, face afirmaţii greşite în legătură cu condamnările României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), potrivit factual.ro, site-ul care verifică informaţiile lansate public de politicieni.

„Când stăm şi ne uităm la numărul de procese pierdute de România la CEDO - ştiţi că România este pe locul trei în clasamentul absolut, după Rusia şi Turcia, dar, raportat la mia de locuitori, e pe primul loc”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Antena 3.

Factual.ro arată că a consultat datele dintr-o statistică dată publicităţii de către CEDO, care include numărul total de procese şi numărul de cazuri în care a fost înregistrată cel puţin o încălcare a drepturilor omului.

Astfel, în ceea ce priveşte numărul total de procese deschise la CEDO împotriva României, ţara noastră se află pe locul 4, acelaşi lucru fiind constatat şi în ceea ce priveşte numărul dosarelor în care a fost înregistrată cel puţin o încălcare a drepturilor omului.

În ceea ce priveşte numărul de procese pierdute de România raportat la mia de locuitori, ţara noastră ocupă locul 9 cu un procentaj de 0,0596 cazuri în care s-a constatat cel puţin o încălcare a drepturilor omului la mia de locuitori, nu locul 1 aşa cum enunţă preşedintele Senatului.

În concluzie, declaraţia lui Călin Popescu-Tăriceanu este parţial falsă. Deşi prima parte a declaraţiei se apropie de statistica oficială CEDO, cea de a doua parte a declaraţiei în care vorbeşte de numărul proceselor pierdute la CEDO raportate la mia de locuitori este falsă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite