Tăriceanu: „Majorarea impozitelor pe chirii, în contextul reducerii TVA la pâine, este o gravă eroare“

Tăriceanu: „Majorarea impozitelor pe chirii, în contextul reducerii TVA la pâine, este o gravă eroare“

Fostul premieru Călin Popescu Tăriceanu FOTO Arhiva Adevărul

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu consideră majorarea impozitelor pe veniturile din chirii, în contextul reducerii TVA la pâine, o gravă eroare, precizând că reducerea taxei nu va conduce la scăderea evaziunii fiscale în domeniul panificaţiei.

„Mi se pare o greşeală, o gravă eroare de politică fiscală să se supraimpoziteze aceste proprietăţi care joacă un rol de protecţie socială într-o economie de piaţă. În loc ca persoanele care eventual sunt în vârstă să aştepte cu mâna întinsă la diferite ajutoare din partea statului, ele pot obţine un venit suplimentar prin închirierea unei proprietăţi pe care o au şi în felul acesta statul nu mai are niciun fel de sarcină suplimentară cu acele persoane“, a declarat Tăriceanu, pentru Mediafax.

Fostul premier le suerează colegilor săi liberali să nu accepte o astfel de măsură care descurajează deţinerea de properietăţi.

„La noi, însă, o astfel de politică denotă o mentalitate care este dovada cea mai elocventă a intenţiei de a penaliza pe cei care deţin un bun sau o proprietate. Cu alte cuvinte, noi descurajăm deţinerea de proprietăţi şi vrem să facem o ţară de asistaţi. Acest lucru este extrem de grav în ceea ce priveşte abordarea de politici fiscale şi sper de la colegii mei liberali să fie de data aceasta ceva mai activi pe acest subiect. Să iasă din pasivitatea care i-a caracterizat pe unii şi să nu accepte o astfel de măsură. Ceea ce trebuie făcut este lărgirea bazei de impozitare. Nu trebuie să punem impozite suplimentare la cei care deja plătesc impozitele şi se conformează voluntar, ci trebuie să scoatem la lumină evaziunea fiscală. Este o vorbă veche în popor care spune «dom'le, dă tot în boul care trage». La noi, politica fiscală pare să urmeze această zicală. Punctul meu de vedere este că trebuie puşi la plata impozitelor cei care fac evaziune, cei care se sustrag“, a mai adăugat fostul premier.

Tăriceanu crede că măsura reducerii TVA la pâine nu va putea genera o reducere a evaziunii fiscale în domeniul panificaţiei, ci va determina o diminuare a a veniturilor la buget.

„Măsura de reducere a TVA la pâine este foarte discutabilă, pentru că dacă reducerea preţului este nesemnificativă, deci nu acest lucru s-a urmărit în primul rând, ci conformarea voluntară, sunt de părere că cei care au făcut evaziune fiscală şi nu plăteau TVA până acum, nu vor plăti TVA nici în condiţiile în care coboară la 9%. De ce? Pentru că ei nu făceau evaziune fiscală numai la TVA, ei făceau evaziune fiscală pe întreg lanţul economic, de la achiziţionarea mărfii la lucrul ilegal al muncitorilor care nu erau angajaţi cu contracte de muncă şi astfel nu plăteau impozite pe salarii, nu plăteau contribuţii de asigurări sociale şi aşa mai departe“, completat senatorul PNL.

Tăriceanu susţine că această practică transportă România în afara UE şi o transformă într-o ţară de lumea a treia.

„Riscăm să ne întoarcem către un sistem de taxe care este bazat pe o caracteristică care nu este specifică ţărilor europene. Cu alte cuvinte, mai degrabă de lumea a treia. Adică există un procent de contribuabili şi restul scapă de la impozitare din cauza incompetenţei autorităţilor fiscale de a-i obliga să se conformeze la rigorile legii. Deci, trebuie să facem un efort prin autorităţile statului să-i aducem pe cei care fac evaziune fiscală în zona legală. În concluzie: nu impozite suplimentare, ci lărgirea bazei de impozitare şi eliminarea evaziunii fiscale“, a mai precizat fostul premier.

Guvernul a avizat reducerea taxei pe valoarea adăugată la pâine la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al măsurii urmând să fie compensat prin creşterea tot din septembrie a accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux.

Conform unor surse oficiale, în ultimele negocieri ale Guvernului cu FMI s-a discutat despre impunerea începând cu anul viitor a unor noi taxe aplicate asupra veniturilor provenite din închirierea imobilelor.

Materiale pe aceeaşi temă:

Tăriceanu, de cinci ori mire. Doamnele din viaţa fostului premier

VIDEO Fostul lider liberal Călin Popescu Tăriceanu, despre viitorul preşedinte: „I-aş da credit lui Crin Antonescu“

 


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: