Tăriceanu latră, dar nu muşcă. Cum a ajuns Dăncilă să ignore ameninţările liderului ALDE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ameninţările ALDE privind ieşirea de la guvernare continuă, deşi acestea au fost fără efect în ultimele săptămâni. PSD exclude din start restructurarea Guvernului şi vrea propriul candidat la prezidenţiale, pe care îl va valida la Congresul de sâmbătă.

Partidul condus de Călin Popescu-Tăriceanu nu a luat nicio decize majoră privind ieşirea de la guvernare, deşi ultimatumul dat de ALDE privind acceptarea restructurării Cabinetului a trecut de câteva zile. Şi ameninţările ALDE au început să-şi piardă din vehemenţă, în condiţiile în care Viorica Dăncilă şi PSD nu au dat semne că s-ar teme de plecarea ALDE.

„ALDE i-a propus premierului Viorica Dăncilă, încă de la şedinţele trecute ale coaliţiei, să identifice şi să pregătească un set de măsuri a căror aplicare să asigure o bună guvernare. În viziunea ALDE, o bună guvernare presupune în această fază o reformă a instituţiilor statului, un nou program de guvernare, precum şi o echipă guvernamentală restructurată care să aibă ca principal atu competenţa“, se arată în comunicatul dat de ALDE după o şedinţă de aproape trei ore la care au participat mai mulţi lideri ai celor două formaţiuni, inclusiv Dăncilă şi Tăriceanu.

Ce vrea ALDE de la PSD

Tot ALDE a recunoscut public faptul că Dăncilă i-a informat că PSD nu va accepta nici în ruptul capului o restructurare guvernamentală şi că portofoliile rămase vacante, cum e cazul Educaţiei, Internelor şi o funcţie de vicepremier, vor veni social-democraţi. Însă în continuare Tăriceanu a subliniat că ALDE va insista pe reducerea numărului de ministere, înjumătăţirea numurlui de secretari de stat, în condiţiile în care în prezent sunt aproximativ 90, dar şi diminuarea numărului de consilieri de la cabinetele demnitarilor. „Săptămâna viitoare va avea loc o discuţie privind setul de măsuri care vizează actul de guvernare şi agenda publică .La începutul lunii septembrie ALDE îşi va convoca structurile de conducere pentru a analiza rezultatele guvernării, perspective şi opţiuni“, a precizat ALDE în ultimul avertisment. 

În schimb, social-democraţii au reacţionat ca şi cum stabilitatea coaliţiei nu ar fi ameninţată, mesajele transmise fiind că Dăncilă susţine remanierea Guvernului, modificarea programului de guvernare, dar şi respingerea în Parlament a Legii prividin amnistia şi graţierea. De asemenea, sâmbătă are loc Congresul PSD unde Dăncilă va fi „unsă“ candidat al partidului la prezidenţiale.

Social-democraţii i-au sfidat pe cei din ALDE şi la începutul săptămânii, la şedinţa precedentă de coaliţie Tăriceanu fiind lăsat să aştepte venirea lui Dăncilă, care nu a mai apărut la întâlnire, fără a fi dat un motiv clar.

Pe de altă parte, liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat că forţa care îşi asumă destrămarea coaliţiei ar trebui să vină la guvernare, iar PSD să renunţe la aceasta. „A guverna cu un guvern minoritar la dispoziţia tuturor forţelor politice din Parlament, fără să poţi forma o linie a programului pe care ţi l-ai asumat nu poate duce la vreun câştig electoral. Dacă cineva îşi asumă responsabilitatea de a destrăma coaliţia majoritară este clar că şi PSD, ca şi componentă al acestui aliat, al coaliţiei, pentru a asigura majoritatea parlamentară, să renunţe la guvernare şi să vină cei care au propus această destrămare“, a declarat Dumitru Buzatu.

Probleme la Camera Deputaţilor

În schimb, unii lideri din partid, cum e cazul lui Paul Stănescu, au vorbit şi de varianta unui guvern minoritar, fără ALDE, fiind însă necesare negocieri dure cu alte forţe politice parlamentare care să susţină punctual proiectele PSD. Marea problemă a PSD ar fi asigurarea majorităţii la nivelul Camerei Deputaţilor, acolo unde au 208 deputaţi, iar majoritatea e reprezentată de 233 de aleşi. Faţă de cei 208 social-democraţi, PSD mai mizează pe sprijinul a 8-10 deputaţi ai minorităţile, dar tot mai au nevoie de voturile a 15-20 de aleşi, care ar putea veni, în funcţie de caz, de la UDMR sau Pro România.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite