Tăriceanu: I-am spus lui Frans Timmermans că în România s-a creat un sistem paralel de putere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat joi, la finalul întâlnirii cu prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, că i-a transmis acestuia că România vrea să fie membru cu drepturi depline al UE şi că în acest sens MCV trebuie încheiat cât mai curând. Mai mult, Tăriceanu i-a spus lui Timmermans faptul că în România s-a creat un sistem paralel de putere care ia deciziile politice în locul instituţiilor legitim alese.

„Dorim să facem parte din UE în calitate de membru cu drepturi depline. Acesta este şi motivul pentru care i-am exprimat vicepreşedintelui Timmermans dorinţa de a vedea cât mai curând Mecanismul de Cooperare şi Verificare încheiat în aşa fel încât România să nu mai trăiască sentimentul acesta pe care mulţi dintre români îl împărtăşesc, că astăzi Europa funcţionează după mai multe criterii sau statele sunt în mai multe categorii“, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a spus că se aşteaptă ca raportul MCV pe 2017 sa fie ultimul pe care Comisia Europeană îl realizează în cazul României şi a precizat că nu a discutat cu Frans Timmermans despre problemele din Justiţie, deoarece sunt probleme ”care ne privesc pe noi, nu privesc Comisia”.  Totuşi, Tăriceanu a admis că a vorbit cu vicepreşedintele Comisiei Europene despre OUG 13.

„Pentru câteva minute am discutat şi acest subiect (OUG 13 – n. red.), dar în trecere. I-am spus domnului Timmermans că OUG 13 nu a conţinut nimic ilegal şi că, din păcate, DNA a pornit o acţiune de anchetă a membrilor Guvernului, care a provocat sesizarea CCR şi Curtea a decis că acţiunea DNA era ilegală şi că nu respecta Constituţia”, a declarat Tăriceanu.

Nu în ultimul rând, Călin Popescu Tăriceanu susţine că i-a transmis şi lui Timmermans faptul că el este convins că în România s-a creat un sistem paralel de putere.

”I-am spus că în România, în contextul în care toată atenţia a fost îndreptată către combaterea corupţiei, s-a creat un sistem paralel de putere pe care azi îl vedem ieşind la suprafaţă. Un sistem pe care la un moment dat l-am numit ocult, dar azi nu mai e ocult pentru că îl vedem clar din cine este compus şi care a ajuns să ia deciziile politice în România în locul instituţiilor democratice şi legitim alese de cetăţeni”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu. 

Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, se află vineri la Bucureşti el întâlnindu-se cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului. Ulterior, Timmermans se va întâlni la Guvern cu premierul Sorin Grindeanu, iar în cursul serii va participa la o dezbatere legate de viitorul Uniunii Europene care se va desfăşura la Muzeul Naţional de Artă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite