Tăriceanu, după ce a fost pus sub urmărire penală: Instituţiile au scăpat complet de sub control. Este un abuz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a fost pus sub urmărire penală FOTO Mediafax
Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a fost pus sub urmărire penală FOTO Mediafax

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu spune că este un abuz punerea sa sub urmărire penală în dosarul „Ferma Băneasa“, arătând că instituţiile au scăpat de sub control.

„Sigur, în ziua de azi, când trăim într-o republică a procurorilor bazată pe politica dosarelor şi cătuşelor, alegerea nu o mai pot face cetăţenii în mod democratic. Pe 5 iunie vor fi alegeri, dar indiferent pe cine aleg cetăţenii, azi deciziile sunt luate de instituţiile de forţă care controlează societatea. Aceste instituţii au scăpat complet de sub controlul civil obligatoriu“, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Şeful Senatului a mai spus că nu avea o relaţie bună cu Paul de România, ci dimpotrivă. „Comunicatul emis tot azi de DNA face cunoscut opiniei publice punctul de vedere al procurorilor, care se referă de data aceasta la preşedintele Senatului ca persoană publică şi nu la persoana privată invitată prin citaţie, privind comiterea infracţiunilor de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. Nu vreau să intru în acest moment pe fondul problemei, dar este absurd să fiu bănuit că aş fi vrut să-mi periclitez poziţia în societate, să favorizez prin mărturie mincinoasă persoane cu care nu am niciun fel de legături sau afinităţi. Mai mult, ca unul care respectă rolul Monarhiei pentru Romania în trecut şi în prezent, am avut totdeauna o atitudine de dispreţ faţă de demersurile uzurpatoare de calităţi şi drepturi ale celui care se autointitulează Paul de România“, a mai spus Tăriceanu.

Şeful Senatului a mai spus că acuzaţiile erau pregătite din momentul audierii sale ca martor. „Pe data de 15 aprilie 2016, am fost audiat la DNA Braşov în calitate de martor în dosarul retrocedărilor ilegale. Cu acest prilej am răspuns cu bună credinţă întrebărilor puse de anchetatori, în ciuda faptului că am considerat audierea mea ca fiind în cel mai bun caz un exces de zel din partea DNA. Rechizitoriul inculpaţilor din dosar era finalizat înaintea audierii mele, dar cineva a dorit să aibă imagini cu preşedintele Senatului intrând la DNA. Le-a obţinut, dar am înţeles azi că nu fotografia şi rechizitoriul din dosarul retrocedărilor ilegale au fost motivele principale ale chemării mele în aprilie. Audierea mea din aprilie a pregătit terenul pentru ceea ce numesc eu abuzul de drept de azi“, a mai spus preşedintele Senatului.

Tăriceanu spune că este un politician care deranjează. „N-am niciun fel de îndoială că procedura începută azi de procurori va continua, dar nu pentru a face Justiţie în acest dosar, ci din alte motive lesne de înţeles. Nu pot să nu remarc aici celeritatea întocmirii dosarului meu de inculpat, în antiteză că praful aşezat ani şi ani pe unele dosare aflate la DNA. Fac parte din categoria politicienilor incomozi, care are curajul să spună lucrurilor pe nume, într-o Românie care preferă să tacă adesea“, a mai spus Tăriceanu.

Preşedintele Seatului a dat garanţii că va continua retorica sa împotriva Justiţiei. „Vreau să-i asigur pe toţi: prieteni, simpatizanţi, presă, opinia publică şi persoane care lucrează în prezent chiar la Cotroceni, că voi continua lupta mea pentru revenirea la democraţie, la valorile pentru care au murit oameni în 1989 şi nu mă voi lăsa intimidat de presiuni venite dinspre cei care au compromis şi continuă să compromită Justiţia şi statul de drept. Mă voi lupta ca să nu revenim la teroarea anilor 50 care, iată, se repetă în zilele noastre. Şi vreau să se mai ştie că nu voi slăbi presiunile ca  Preşedintele României şi CSAT sa-si faca datoria pentru aflarea adevărului în cazul Hexi-Pharma“, a conchis Tăriceanu.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este cercetat de procurorii DNA pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, legat de declaraţiile date ca martor în dosarul retrocedării unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a fermei Băneasa, în care sunt trimişi în judecată Paul de România, Remus Truică, Tal Silberstein şi Dan Andronic.

Acuzaţiile procurorilor DNA în cazul Tăriceanu

Anchetatorii arată că în cadrul actelor de cercetare efectuate pentru lămurirea cauzei referitoare la retrocedarea presupus nelegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa (în care au fost trimişi în judecată Paul Al României, afaceristul Remus Truică şi patronul ziarului „Evenimentul zilei”, Dan Andronic etc) s-a dispus citarea, pentru a fi audiat ca martor, Tăriceanu. 

„Această citare a fost necesară în condiţiile în care existau indicii că el ar avea cunoştinţă despre activitatea infracţională a grupului susmenţionat, prin prisma relaţiilor de afaceri sau de prietenie avute cu membrii acestui grup”, arată DNA.

„Fiind audiat la data de 15 aprilie 2016, în depoziţia luată sub jurământ, acesta a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea cercetărilor şi a tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată, mediatizat prin comunicatul nr 654 din 18 mai 201”6”, se mai arată în comunicatul DNA.

Relaţiile suspecţilor cu politicienii

În acest dosar au fost trimise în judecată mai multe persoane care au avut diverse relaţii cu politicieni. De exemplu, Remus Truică a fost directorul de cabinet al lui Adrian Năstase. Tal Siberstein a oferit consultanţă politică, încă de la începutul anilor 2000, fiind pe rând consilier de imagine/politic pentru Traian Băsescu şi PDL, Adrian Năstase şi PSD şi Călin Popescu Tăriceanu şi PNL. La rândul lui, afaceristul Marius Marcovici a fost consilierul primului ministru Tăriceanu, iar Dan Andronic a oferit consultanţă pentru Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu şi Traian Băsescu.

Astfel, Tăriceanu ar fi menţionat în mod nereal că nu a avut cunoştinţă de achiziţionarea drepturilor succesorale ale lui Paul Al României de către Silberstein Tal, Truică şi alţii şi că nu a discutat despre taxele notariale.

A declarat că nu a ţinut legătura cu Silberstein şi Andronic

„De asemenea, acesta a mai declarat că nu are relaţii apropiate şi nu a păstrat legătura cu inculpaţii Andronic Dan Cătălin şi Silberstein Tal, cu care s-a întâlnit doar sporadic, aflând din presă, ca urmare a comunicatelor DNA, despre acest dosar. A precizat, de asemenea că nu l-a prezentat/introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România.  A mai precizat, că nu a avut o relaţie apropiată cu inculpatul Marcovici Marius, ascunzând totodată că are cunoştinţă de relaţia acestuia din urmă cu inculpatul Tal Silberstein”, susţin procurorii.

„Aceste declaraţii sunt aspecte necorespunzătoare adevărului, fiind contrazise de probatoriul administrat în cauză (declaraţii ale martorilor, suspecţilor şi alte mijloace de probă)”, mai arată DNA.

 

 


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite