Tăriceanu, după ce euro a ajuns la un maxim istoric: Nu sunt nici bancher, nici economist-şef la BNR. Poate să fie un atac asupra leului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, crede că în spatele prăbuşirii leului sunt, de fapt, jocuri de culise. Cotaţia oficială afişată luni, la ora 13.00, de Banca Naţională a României (BNR) este de 4,6495 lei/euro, după ce euro a depăşit oficial pragul de 4,6 lei miercuri şi apoi a urcat la 4,6390 lei, în şedinţa de vineri. Leul ajunge astfel la cel mai slab nivel din istorie.

„Nu sunt nici banhcer, nici economist şef al Banca Naţională, dar vă recomand să citiţi declaraţia făcută de guvernatorul BNR despre modul în care a fost manipulat ROBOR-ul în zilele în care a crescut spectaculos. Pe cursul de schimb sunt acţiuni speculative, fără îndoială, care sunt determinate fie de teama unora dintre cei care sunt jucători în piaţă, fie de cei care încearcă în mod deliberat ca parte a unei campanii de a afecta imaginea şi situaţia economică cu astfel de jocuri de culise. Să ştiţi că poate să fie un atac asupra leului. Şi în 2008 a fost un atac masiv pe leu pe care BNR l-a contracarat şi care s-a soldat şi cu două măsuri la vremea respectivă: doi traderi de valută de la două bănci importante au fost daţi afară din sistemul banca“, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat de preţul benzinei, care va creşte odată cu deprecierea leului, preşedintele Senatului a spus: „Îmi cumpăr benzină de la pompă, nu am o rezervă de petrol“. 

Membrii Guvernului au adoptat, în şedinţa de miercuri, ordonanţa de urgenţă prin care este modificat Codul Fiscal, prevederile urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut luni la 1,89%, de la 1,87%, cât a fost cotat vineri, 10 noiembrie, iar indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, s-a majorat la 2,06%, de la 2,03%, cât a fost cotat pe 10 noiembrie, conform datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite