Tăriceanu: Criza politică întreţinută de Băsescu în 2009 a blocat securizarea creşterii economice din 2004-2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decembrie, Călin Popescu Tăriceanu şi Traian Băsescu, de aceeaşi parte a baricadei FOTO Arhiva Adevărul
Decembrie, Călin Popescu Tăriceanu şi Traian Băsescu, de aceeaşi parte a baricadei FOTO Arhiva Adevărul

În apărarea formei iniţiale a Codului Fiscal, preşedintele Senatului şi copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, afirmă că securizarea creşterii economice din perioada guvernării sale 2004-2008 a fost blocată în 2009 de criza politică întreţinută de Traian Băsescu.

„Cei care critică guvernarea Tăriceanu nu au avut şi nu au nici o ruşine în a îşi asuma rezultatele acesteia: investiţii străine record, creştere economică, creşteri de salarii şi pensii. Aud voci care încearcă să explice cum creşterea economică mult prea accelerată din perioada 2004-2008, a adus criza în 2010. În primul rând, marea problemă a României a fost anul 2009 când o criză politică perpetuă, întreţinută de Traian Băsescu, a blocat practic orice strategie a României care ar fi securizat creşterea economică şi care ar fi limitat efectele crizei. Nu trebuie să repetăm aceleaşi greşeli şi îi văd pe unii pregătiţi să sacrifice un Cod Fiscal de care România are nevoie, în numele unor interese politice de moment şi în numele luptei pentru putere“, spune Tăriceanu, într-un comentariu postat duminică pe Facebook.

După mai mult de o săptămână de la momentul în care PNL a invitat toate partidele politice la consultări pe tema Codului Fiscal, vicepremierul Gabriel Oprea, preşedintele UNPR,  a lansat, la rându-i, o nouă invitaţie similară. „Am decis ca UNPR să lanseze invitaţia la dialog pentru toate partidele politice înaintea sesiunii extraordinare a Parlamentului, discuţiile fiind pentru o viziune asupra noului Cod Fiscal. Vom aduce la aceeaşi masă toate punctele de vedere şi vom încerca împreună să obţinem cel mai bun rezultat“, a declarat Gabriel Oprea.

UNPR propune partidelor parlamentare data de 19 august pentru consultările pe tema Codului Fiscal, la două zile distanţă de data propusă de liberali. Spre deosebire de solicitarea PNL, care a rămas fără un răspuns din partea celorlalte forţe politice, invitaţiei lui Gabriel Oprea i-au dat curs, rapid, toţi cei implicaţi, mai puţin premierul Victor Ponta, aflat în concediu.

Liberalii au răspuns invitaţiei, prin vocea copreşedintelui formaţiunii, Alina Gorghiu, care a primit cu deschidere propunerea UNPR, partid fără de care nu poate răsturna Guvernul Ponta, deşi a punctat faptul că PNL a fost primul partid care a venit cu o astfel de idee. „Am văzut astăzi încă o poziţie favorabilă dialogului între partidele politice, venită din partea UNPR, partid din coaliţia de guvernare. Deschiderea la dialog este un semnal foarte bun, o premisă pentru proiecte care vor avea o viaţă mai lungă decât mandatul unei guvernări. Mă bucur să văd că sunt şi alte partide care pun raţiunea şi prudenţa înaintea entuziasmului, când este vorba despre proiecte majore pentru ţară.PNL a invitat partidele politice la consultări pe şase teme importante pentru viitorul României iar săptămâna aceasta am propus ca în data de 17 august să aibă loc discuţiile pe tema macrostabilităţii economice, inculsiv a Codului Fiscal.“, a scris Gorghiu.

Mult mai vocal a fost Ludovic Orban, prim-vicepreşedintele PNL, care s-a arătat deranjat de propunerea lui Gabriel Oprea, adăugând că nu înţelege în ce calitate face acesta invitaţia, având în vedere că la ora actuală este premier interimar. „Domnul Oprea se face că nu ţine minte invitaţia adresată de PNL. Anunţul de astăzi este un plagiat. PNL a chemat partidele parlamentare la discuţii serioase referitoare la 6 subiecte importante pentru România, menţinerea macrostabilităţii, reforma administraţiei, absorbţia fondurilor europene şi altele. Aşteptam din partea partidelor parlamentare un răspuns la această invitaţie“, a spus Orban.

Deşi aflat în vacanţă în străinătate, liderul PSD, Liviu Dragnea, a răspuns pozitiv ambelor invitaţii la dialog pe tema Codului Fiscal, după apelul lui Gabriel Oprea, delegându-l pe ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, ca reprezentant al PSD. „Salut iniţiativa venită din partea UNPR, prin vocea preşedintelui acestei formaţiuni politice, domnul Gabriel Oprea, de realizare a unei discuţii între partidele parlamentare pe tema Codului Fiscal, confirmând astfel prezenţa Ministrului Finanţelor Publice, domnul Eugen Teodorovici, din partea PSD, la această acţiune“, a arătat Liviu Dragnea, care s-a arătat deschis şi propunerii PNL de a exista consultări între Putere şi Opoziţie pe temele economice cele mai importante.

După răspunsul lui Dragnea, Alina Gorghiu a revenit şi a spus, cu subiect şi predicat, că PNL va da curs invitaţiei UNPR, arătând că liberalii vor participa la discuţiile pe tema Codului Fiscal pe 17 şi pe 19 august şi „oricând va fi necesar“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite